ΜΠΑΝΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;



Το μπάνιο παρέα με το μωρό είναι σίγουρα από τις πιο χαλαρωτικές και ωραίες στιγμές τόσο για το παιδί όσο και για τον γονιό. Παιχνίδι με τους αφρούς, πλατσούρισμα με το νερό, πλιτς πλατς, γέλια και χαρές και το μπάνιο γίνεται διασκέδαση. Μέχρι ποια ηλικία όμως μπορούμε να κάνουμε μπάνιο μαζί με το παιδί μας;

Συνεχίζουμε να κάνουμε μπάνιο παρέα με τα παιδιά μας όσο αισθανόμαστε άνετα και οι δύο πλευρές.  Συνήθως τα παιδιά από 3 χρόνων και πάνω ξεκινούν τις ερωτήσεις για τα διάφορα μέρη του σώματός τους και η διάκριση των δύο φύλλων. Όταν λοιπόν το μπάνιο παρέα παύει να είναι απλώς διασκέδαση και ξεκινήσουν οι ερωτήσεις και τα βλέμματα σχετικά με τα μέρη του σώματός μας, μάλλον πλησιάζει η ώρα να σταματήσουμε το μπάνιο παρέα. 

Τότε είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την έννοια της ιδιωτικότητας και ατομικότητας και να τους μάθουμε ότι το σώμα μας είναι δικό μας και δεν δείχνουμε σε κανέναν τα γεννητικά μας όργανα. 

Ειδάλλως, αν συνεχίσουμε για πολύ καιρό να βλέπουμε ο ένας το γυμνό σώμα του άλλου, ενέχει ο κίνδυνος το παιδί μεγαλώνοντας να θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό το να δείξει το σώμα του ή να αφήσει τους άλλους να αγγίξουν τα γεννητικά του όργανα. 

Επίσης, τα περισσότερα παιδιά μετά τα 5 έτη είναι σε θέση να κάνουν σχεδόν μόνα τους μπάνιο ή με μια μικρή βοήθεια από τους γονείς. Η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού είναι ένας καλός λόγος για να σταματήσουμε να κάνουμε μπάνιο παρέα. Εξάλλου, όσο πιο ανεξάρτητο γίνεται ένα παιδί τόσο αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του. 


Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού

Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!