"ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)




1922: Τα μυστήρια της Σμύρνης, ένα ιστορικό νεανικό μυθστόρημα 

Επιμέλεια βιβλιοπαρουσίασης: Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Συγγραφέας

Το βιβλίο με τίτλο «1922: Τα μυστήρια της Σμύρνης» του Θάνου Κονδύλη κυκλοφόρησε το Μάιο 2022 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στην ομάδα συμμετέχουν οι εξής: η επιμέλεια και η διόρθωση των κειμένων πραγματοποιήθηκε από την Αναστασία Σακελλαρίου, η εικονογράφηση είναι της Λέλας Στρούτση, τη μακέτα του εξωφύλλου επιμελήθηκε η Τζίνα Γεωργίου και τέλος, η ηλεκτρονική σελιδοποίηση έγινε από τη Βάσω Βύρρα. 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη σκοτεινή επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης, ο συγγραφέας μας μεταφέρει στο 1922, λίγο πριν τα δυσάρεστα γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. 

Βασικός πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης, ένας έφηβος που εργάζεται ως σερβιτόρος εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, ο οποίος μέσα από διάφορες συγκυρίες αναλαμβάνει να μεταφέρει στον κύριο Χ μια επιστολή. Από εκέινο το σημείο ξεκινάνε διάφορα μυστήρια που αναλαμβάνει ο Παναγιώτης με το φίλο του Νικόλα να διελευκάνουν με ευστροφία και προσοχή.

Μέσα από γρήγορες εναλλαγές, πλούσιους και ζωντανούς διαλόγους και σκηνές δράσης ξεδιπλώνεται με μαεστρία η υπόθεση του εν λόγω βιβλίου στο οποίο δίνονται ιστορικές, οικονομικές και διπλωματικές πληροφορίες, θέλοντας να φωτιστούν ολόπλευρα όλες οι πτυχές που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή.

Το βιβλίο ενδείκνυται για παιδιά 12 και άνω και μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο κατά τη διδασκαλία των κεφαλαίων της Μικρασιατικής καταστροφής στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου της Ιστορίας.

Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται το γεγονός ότι κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος της υπόθεσης, αλλά και το  ότι η μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα περιπλέκονται περίτεχνα. Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιαστόρημα που έρχεται να φωτίσει λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, παρουσιάζοντας την ελληνική, την τουρκική, αλλά και την πλευρά των Μεγάλων Δυνάμεων. 

Επιπλέον, τα μικρά ασπρόμαυρα σχέδια στην αρχή κάθε κεφαλαίου λειτουργούν βοηθητικά ως οπτικές νύξεις για την υπόθεση.

Θα καταφέρει ο ήρωας του βιβλίου ο Παναγιώτης να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τον κύριο Χ; Στη διαδρομή που ακολουθεί ο Παναγιώτης βασικός συμπαραστάτης είναι ο φίλος του ο Νικόλας, τονίζοντας μέσα από τη μεταξύ τους σχέση, τη σημασία της ανθρωπιάς και της φιλίας στις δύσκολες ανθρώπινες συνθήκες. 

Καλή απόλαυση στους μικρούς και στους μεγάλους αναγνώστες που αγαπάνε το ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά αγαπάνε και τη δράση!


Γράφει η Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!