ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΟΥΝ Ή ΠΛΗΓΏΝΟΥΝ;



Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην ζωή μας….

Ποιος στ’ αλήθεια υπαγορεύει τον ηθικό κανόνα, το σωστό και πρέπον;

Ξεκινάω αυτό το άρθρο λέγοντας πως σωστό είναι μόνο αυτό που νιώθεις, αυτό που σε καλύπτει και σε κάνει να νιώθεις ζωντανός έξω από νόρμες και τα μη και πρέπει αυτού του κόσμου.


Μόνος ενδοιασμός να μην πληγώνεις τους άλλους. Να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου και ταυτόχρονα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

Οι διαδικτυακές σχέσεις δεν είναι πλέον ταμπού. Δεν είναι ταμπού εδώ και χρόνια.

Γνωρίζω ανθρώπους που οι διαδικτυακές σχέσεις οδήγησαν σε μακροχρόνιους δεσμούς ή ακόμη και γάμο, και άλλους που απλά το δοκίμασαν και το άφησαν στην άκρη.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι διαδικτυακές σχέσεις αναζωογονούν ή πληγώνουν, θα έπρεπε ίσως να τις αποδομήσουμε, να δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους.


Σε μία διαδικτυακή σχέση το μεγάλο μειονέκτημα είναι η απόσταση. Αυτό μπορεί την εκάστοτε στιγμή να είναι και το επιθυμητό, να βολεύει και τους δύο, να έχουν ανάγκη την απόσταση, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό. Η απόσταση ναι μεν έχει το πρόβλημα πως δεν υπάρχει επαφή, καθημερινότητα, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε γιγάντωση συναισθημάτων, καθώς πλάθεις τον άλλον κατά το δοκούν, κατά τις δικές σου ανάγκες. Αυτή είναι και η παγίδα. Το ότι προβάλλεις στον άλλον αυτό που έχεις ανάγκη να δεις. Στην σχέση από απόσταση όμως δεν υπάρχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι μια εξειδικευμένη κατάσταση, όπου το ροζ σύννεφο πλάθεται όπως το θες. Μία διαδικτυακή σχέση δεν μπορεί να μείνει για πάντα στο διαδίκτυο, στο πουθενά. Έχει το καλό πως υπάρχουν άπειρες επιλογές που ξεκινούν και λήγουν με ένα ανώδυνο κλικ από το ποντίκι του υπολογιστή. Όμως δεν υπάρχουν όρια, ανά πάσα στιγμή μπορείς να συναντήσεις το διαδικτυακό σου φλερτ και η σχέση να αποκτήσει υπόσταση και προοπτική. Προσοχή στην έξοδο κινδύνου. Να την έχεις σταμπάρει καλά. Να είσαι ασφαλής, να γνωρίζουν δικοί σου άνθρωποι που είσαι και με ποιον θα συναντηθείς, γιατί όπως και στην πραγματική ζωή δεν γνωρίζεις τον άλλον, δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως όσα σου έχει πει είναι αλήθεια. Μπορεί μία διαδικτυακή σχέση να σε αναζωογονήσει, να σου προσφέρει όσα τα προτερήματα μιας αληθινής σχέσης και τα συναισθήματα, αλλά κάποια στιγμή για να αποκτήσει υπόσταση πρέπει να περάσει στην αληθινή ζωή. Να δεις από κοντά τον άλλον, τα μάτια του, να ακούσεις την χροιά της φωνής του και να δεις αν αυτή η χημεία έχει αληθινή υπόσταση, αν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από ένα δεκανίκι. Όλα είναι σχετικά, μην ξεχνάς πως υπάρχουν σχέσεις στην πραγματική ζωή που δημιουργούν αφόρητη μοναξιά. Αυτή η αίσθηση πως είσαι μόνος όσοι κι αν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.




 Όπως είπα, δεν υπάρχουν όρια, παρά μόνο όσα εσύ θέτεις. Μην αφήσεις κανέναν να ορίσει τι είναι σωστό και λάθος. Είναι σωστό ότι σε κάνει να χαμογελάς και να είσαι ευτυχισμένη, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα διαδικτυακό φλερτ. Θυμήσου μόνο την ασφάλεια σου αν αποφασίσεις να περάσεις στο επόμενο βήμα. Θυμήσου πως μία διαδικτυακή σχέση μπορεί να αναζωογονήσει ή να πληγώσει, να σε κάνει ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο, ακριβώς όπως μία κανονική σχέση. Τότε θα πάρεις τις αποφάσεις σου, θα την αφήσεις να αιωρείται στον διαδικτυακό χωροχρόνο ή θα την κάνεις κομμάτι της αληθινής σου ζωής. Η επιλογή είναι δική σου.



Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 1985. 
Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως παιδαγωγός σε δομές φιλοξενίας και προστασίας ανηλίκων, ενώ έχει εργαστεί και με παιδιά ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και αγαπάει την δουλειά της και τις δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά. 
Πάντα έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blog (σε ένα εκ αυτών στην στήλη των Συνεντεύξεων), ενώ διατηρεί σελίδα- προσωπικό ιστολόγιο στο Facebook με περισσότερα από 12.000 μέλη. 
Tο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα  κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 
Φιλοδοξεί τα μυθιστορήματα και τα παραμύθια της να αποτελέσουν την απαρχή ενός διαδραστικού παιχνιδιού με τους αναγνώστες.
Μπορείτε να την βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/dimitra.zacharaki12




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!