Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Χοροζίδου – Τσανακτσίδου




Γ.Κ.: Αγαπητή Αλεξάνδρα, η χαρά μου είναι μεγάλη που θα παραχωρήσεις συνέντευξη για το περιοδικό Familives, αφενός γιατί είσαι ενεργό μέλος της Συντακτικής μας ομάδας και αφετέρου γιατί πολύ προσφάτως κατάφερες να ολοκληρώσεις με «Άριστα» τις σπουδές σου στο τμήμα της Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. ούσα μητέρα 9 παιδιών και απόφοιτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας.

 Η συμβολή σου θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί μέσα από το παράδειγμά σου θα καταφέρουν να ταυτιστούν διάφοροι γονείς, αλλά και φοιτητές και να αντλήσουν δύναμη και θάρρος, προκειμένου να επιτύχουν του στόχους τους. Θα ήθελα λοιπόν να προχωρήσουμε στην πρώτη ερώτηση της συνέντευξής μας.


- Πώς νιώθεις που εν μέσω πανδημίας, ούσα μητέρα 9 παιδιών ολοκλήρωσες με «Άριστα» τις σπουδές σου;


Αγαπητή μου Γεωργία, σάς ευχαριστώ και εγώ για την τιμή. Είναι χαρά η επικοινωνία με τους αναγνώστες του περιοδικού μας.

Νιώθω πολύ χαρούμενη για αυτό το επίτευγμα, το οποίο δεν είναι δικό μου, αλλά είναι «συλλογικό», ολόκληρης της οικογένειας.  Μού δίνει μεγάλη δύναμη και κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ, να πετυχαίνω τους στόχους μου και, όσο μπορώ, να βοηθώ με τον τρόπο και άλλες γυναίκες να πετυχαίνουν τους δικούς τους στόχους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.


- Ποια ήταν η στάση των παιδιών σου και του συντρόφου σου κατά τη διάρκεια των σπουδών σου;

Ο σύζυγος μου, αλλά και τα παιδιά που μπορούσαν να αντιληφθούν τι σημαίνει «σπουδές» , ήταν πολύ υποστηρικτικοί, ενθαρρυντικοί και χαρούμενοι για την πορεία των σπουδών. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, να λαμβάνω δηλαδή υποστήριξη, γιατί η προσπάθεια ήταν έντονη.


- Ποια ήταν η αντίδρασή τους όταν τους ανακοινώσατε ότι ολοκλήρωσες τις σπουδές σου με «Άριστα»;

Όπως χαιρόταν για όσα πετυχαίναμε όλοι μαζί καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών, έτσι χάρηκαν όταν βγήκε και η βαθμολογία του τελευταίου μαθήματος και η συνολική βαθμολογία ήταν «Άριστα». 


- Από πού αντλείς δύναμη ώστε να ανταπεξέρχεσαι με επάρκεια στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου;

Η δύναμή μου προέρχεται από την πίστη μου στο Θεό, ο οποίος νιώθω ότι ευλογεί τον αγώνα μου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και ακλόνητο στήριγμα της ζωής μου…


- Όταν προκύπτουν εμπόδια και δυσκολίες στην καθημερινότητα, με ποιες στρατηγικές συνήθως ανταπεξέρχεσαι;

Προσπαθώ να εκλογικεύω τα πράγματα, να μην καταβάλλομαι από το άγχος, να θέτω προτεραιότητες και να επαναξιολογώ συχνά τους υπο-στόχους μου, γιατί βασικό και πρώτιστο μέλημά μου είναι η φροντίδα της οικογένειας.



- Υπάρχει κάποιο απόφθευγμα ή ρητό που επικαλείσαι ώστε να ενδυναμώνεις τον εαυτό σου;

«Ο τολμών νικά!» και «Εν τη ενώσει η ισχύς».


- Αν η ζωή σου ήταν ταινία ή βιβλίο, τι τίτλο θα της έδινες;

«Ακροβατώντας στο όνειρο».


- Τι θα συμβούλευες σε ένα άτομο που έχει χάσει το θάρρος του και αποφεύγει να θέσει στόχους στη ζωή του, άρα και να τους υλοποιήσει;

Θα του έλεγα ότι η ζωή είναι ένα δώρο που αξίζει να ζήσουμε με πληρότητα ψυχής και ότι πάντοτε θα βρίσκουμε δύναμη μέσα μας για να προχωρήσουμε. Παρ όλε στις αντιξοότητες.


- Τι θα έλεγες σε μια μητέρα που σκέφτεται να σπουδάσει, αλλά διαρκώς το αναβάλλει γιατί φοβάται ότι τελικά δε θα τα καταφέρει;

Θα της έλεγα ότι, εφόσον το σκεφτεί καλά και διεξοδικά και οργανώσει όσο γίνεται καλύτερα την «διαδρομή» των σπουδών, υπολογίζοντας και τις δυσκολίες, και εφόσον δει ότι η θέληση είναι μεγαλύτερη από τα εμπόδια, να προχωρήσει! Ακόμα και να δυσκολευτεί, θα νιώσει δύναμη και θα γίνει ακόμα πιο «σοφή».


- Τι κατευθυντήριες θα έδινες σε μια γυναίκα που φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της μητρότητας δεδομένων των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας;

Αυτό που πάντα λέω είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται και μια μητέρα και ένα πατέρα, για να μεγαλώσει ισορροπημένα. Επομένως, το ζευγάρι που ήδη ζει αρμονικά, θα προχωρήσει στην απόκτηση ενός παιδιού, το οποίο θα μεγαλώσουν μαζί, με υποστήριξη ο ένας του άλλου και με ανάληψη εξίσου ευθυνών.



- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια στον ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, οικογενειακό και προσωπικό τομέα;

Αυτό που επιθυμούσα για πολλά χρόνια γίνεται πλέον πράξη: εκπαιδεύομαι ως σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (life coach) από τον ICF (Ιnternational Coaching Founderation) και θέλω να υποστηρίξω γυναίκες και μητέρες να πετύχουν τους στόχους τους και να βελτιώσουν όποιους τομείς της ζωής τους επιθυμούν. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνω την πρακτική μου άσκηση, δουλεύω ήδη με γυναίκες τις οποίες υποστηρίζω και οργανώνω το δικό μου γραφείο παροχής υπηρεσιών coaching.


- Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι σημαντικό για τους αναγνώστες του περιοδικού μας;

Να αναζητούν την αλήθεια στην ζωή τους, να βρίσκουν τι πραγματικά τους γεμίζει και να προχωρούν με χαρά και ελπίδα!


Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για το χρόνο σου, την προσοχή σου και την υπομονή σου! Σου εύχομαι από καρδιάς να είσαι γερή και να συνεχίσεις να αποτελείς πρότυπο μέσα από το παράδειγμά σου! Καλή δύναμη σε ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις στο μέλλον!


Σας ευχαριστώ και εγώ για την ευκαιρία  να συνομιλήσουμε! Εύχομαι τα καλύτερα σε κάθε αναγνώστρια-η και σε όλα τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Familives!



Επιμέλεια συνέντευξης: Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!