ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ



Μιας και τα σχολεία ανοίγουν προσεχώς, παιδιά και γονείς αναρωτιούνται ποια τσάντα να επιλέξουν φέτος. Εγώ εδώ δεν έχω να σας προτείνω κάποια συγκεκριμένη τσάντα, όμως θα σας δώσω μερικά χρήσιμα tips για να κάνετε την καλύτερη επιλογή μαζί με το παιδί σας. 

Αρχικά να πούμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές τσάντες, οι οποίες δεν διαφέρουν μόνο σε χρώμα και μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα. Επομένως εκτός από όλα τα παρακάτω, οι γονείς όταν θα πάτε με το παιδί σας να διαλέξετε τη σχολική τσάντα, καλό θα είναι να την αγγίξετε και να τσεκάρετε τόσο το ύφασμα, όσο και τα φερμουάρ και τις ραφές της. Σε περίπτωση που η τσάντα που σκέφτεστε να πάρετε έχει ροδάκια, ελέγξτε τα και αυτά και το χερούλι της και σιγουρευτείτε πως είναι ανθεκτικό, γιατί αυτό συνήθως χαλάει γρήγορα.

Για κάθε σχολική βαθμίδα, υπάρχουν και οι αντίστοιχες τσάντες. Άλλες απευθύνονται σε παιδιά βρεφικού/παιδικού και νηπιαγωγείου, άλλες σε παιδιά δημοτικού και άλλες σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Σύμφωνα όμως με τον παιδίατρο που συμβουλεύτηκα πριν γράψω αυτό εδώ το άρθρο, σε κάθε περίπτωση το βάρος της τσάντας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του βάρους του κάθε μαθητή. Για αυτό είναι καλό κατά την επιλογή της τσάντας, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο πόσο ελαφριά ή βαριά είναι άδεια. Επιπλέον, όταν γεμίζουμε την τσάντα, θα πρέπει να φροντίζουμε να τοποθετούμε τα βαρύτερα αντικείμενα στο πίσω μέρος και τα πιο ελαφριά μπροστά, για να γίνεται έτσι σωστή κατανομή του βάρους στο σώμα του παιδιού και να μην επιβαρύνεται η σπονδυλική του στήλη. 




Εκτός από την ποιότητα και το βάρος η τσάντα θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο σώμα του παιδιού. Φροντίζουμε λοιπόν να ελέγξουμε το μέγεθος της τσάντας να μην ξεπερνά την πλάτη του. Επιπλέον για να εφαρμόζει σωστά, θα πρέπει τα λουράκια που μπαίνουν στους ώμους να είναι ρυθμιζόμενα και ιδανικά να συνδέονται με μια ζώνη που κλείνει στο στήθος ή τη μέση του παιδιού για να γίνεται ομοιόμορφη κατανομή του βάρους. Ιδανικό είναι επίσης η πλάτη της τσάντας να είναι ανατομική, έτσι θα κουράζει το παιδί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Τέλος το χρώμα και το σχέδια που θα φέρει η τσάντα, ας τα διαλέξει το παιδί, για να του αρέσει και να καμαρώνει κάθε μέρα, που θα την κουβαλάει στο σχολείο. Παροτρύνετε το μονάχα αν θέλει κι εκείνο, να αποφύγει τις πολύ ανοιχτόχρωμες, γιατί λερώνουν πολύ εύκολα. Ένα επιχείρημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στηρίξετε αυτή την πρότασή σας, είναι πως το χειμώνα αν λερώνεται και χρειάζεται να πλυθεί, μπορεί να αργεί να στεγνώσει και θα πρέπει την επόμενη μέρα να πάρει κάποια άλλη τσάντα στο σχολείο. Αντιθέτως μια σκουρόχρωμη τσάντα, μπορεί να απολυμαίνεται με σπρέι και να πλένεται για φρεσκάρισμα στα τριήμερα και τις γιορτές αφού κάνει δυσκολότερα λεκέδες.


Γράφει η Μυρτώ Πατεράκη 


Είμαι νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου. Εκτός από την ειδική αγωγή με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως θέματα Θρησκευτικής Παιδείας. Αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας αποτέλεσε ο βίος της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και η διδασκαλία του εν λόγω θέματος και κάθε ανάλογου στο νηπιαγωγείο. Ακόμη ασχολούμαι με την Oνυχοπλαστική, ως τεχνίτρια νυχιών. Έχω ολοκληρώσει την βασική μου εκπαίδευση στη σχολή Παπάζογλου στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για εξειδίκευση στο nail art και σε διάφορες τεχνικές που αφορούν τα τεχνητά νύχια. Πρόσφατα έγινα σύζυγος και μητέρα. 

Θα με βρείτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο:  https://nipiakiagr.blogspot.com/

και στο instagram: https://www.instagram.com/nipiakia/?hl=el & https://www.instagram.com/nails_crete/?hl=el 

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!