"ΈΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ" (EKΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)


"Ένα παιχνίδι με κανόνες"

της Μαρίας Αγγελίδου σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου




Το σημερινό βιβλίο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που προτείνεται για μικρούς και μεγάλους. Περιέχει ιστορίες ανθρώπων που δε γνωρίζουμε καθώς δεν τους είδαμε δεν τους προσέξαμε και κανένας δεν έχει διηγηθεί την ιστορία τους. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: έζησαν την εποχή των μεγάλων αλλαγών. Ο καθένας τους μέσω της προσωπικής του ιστορίας δείχνει αφενός πως ήταν η ζωή τότε και τους κανόνες που την όριζαν και αφετέρου πως οι κανόνες αυτοί αλλάζουν. Όπως αλλαζουν οι έννοιες, οι φόβοι, οι κινήσεις.

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι χωρισμένες σε ενότητες σύμφωνα με τον κανόνα στον οποίο ανήκουν. Έτσι έχουμε τους χάρτες, την αγορά, τις στιγμές, τη δουλειά, την ομορφιά, τη σιωπή και την ελευθερία. Οι ιστορίες έχουν τόσο όμορφους τίτλους που διεγείρουν τη φαντασία και επιζητάς τη σύνδεση. Όπως "Η σιωπή των ζητιάνων", "Το βάρος είναι ερώτηση", "Ο δυο φορές όμορφος", "Τίνος είναι η στιγμή". Είναι τόσο όμορφα γραμμές με ύφος γλαφυρό και γλώσσα δανεισμένη από τα παραμύθια ενώ λένε αλήθειες, με πολλά νοήματα που σε προβληματίζουν και σε αναγκάζουν να ακούσεις και να δεις τους ανθρώπους που δεν άκουσε κανείς. Άντρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, παιδιά, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, καλοί και κακοί, γραμματισμένοι και αγράμματοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Ρωμιοί και Φράγκοι. "Που έζησαν και αγάπησαν και φοβήθηκαν όπου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κραταιής ακόμη, άλλοι εύκολα, άλλοι δύσκολα, άλλοι κυνηγημένοι κι άλλοι κυνηγοί... όλοι τους, ο καθένας με τον δικό του μικρό τρόπο, στο δικό του μικρό μέτρο, δείχνουν πώς είναι οι καιροί και η ζωή τους, δείχνουν τους Κανόνες που ορίζουν τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες τους".




Κάθε άνθρωπος είναι κι ένας κανόνας. Ένας δρόμος που περπατά. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, τι μπορεί να ζήσει, τι τον ορίζει. Έτσι ο καθένας λέει και μια ιστορία, τη δική του. Κατά αυτόν τον τρόπο φτιάχνονται και οι κανόνες. Θέλουν να νομίζουμε ότι είναι άκαμπτοι, απαράβατοι. Όμως αλλάζουν, άλλοτε αργά άλλοτε γρήγορα. "Γιατί οι κανόνες λάμπουν και σβήνουν. Γεννιούνται, ζουν, πεθαίνουν. Έρχονται, φεύγουν. Οι κανόνες είναι σαν τις ιστορίες. Έχουν αρχή, μέση, τέλος. Μερικοί είναι σαν τις πολύ ωραίες ιστορίες: έχουν κι ανατροπές αναπάντεχες και ήρωες που δεν τους ξεχνάς ποτέ".


Γράφει η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου


Οικονομολόγος, Consultant, digital Marketer αλλά θα 'θελε να 'ναι μόνο συγγραφέας. Αναζητά το ροζ της σύννεφο να επιβιβαστεί. Ντύνει τις σκέψεις της με λέξεις και τα χαμογέλα της με σιωπές. Κυκλοφορούν τα παραμύθια της για μικρούς και μεγάλους: "Το μοναχικό συννεφάκι" εκδόσεις Μέθεξις, "Η Ωραία Ταξιδεμένη" εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, "Κρυσταλλένια, η πριγκίπισσα που δεν ήξερε να αγαπά", "Η Πόλη που ξέχασε τους ανθρώπους ή μήπως όχι;" εκδόσεις Υδροπλάνο.
Μπορείτε να τη βρείτε:
https://www.facebook.com/GavriilidouKristallenia/
https://www.instagram.com/kristi_kristallenia/

https://linktr.ee/KristalleniaGavriilidou


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!