"ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΜΑΜΑ".



  Μια φράση που ακούμε από τα παιδιά και που, πιθανότατα, έχουμε πει και εμείς ως παιδιά! Προκαλεί ανησυχία στους γονείς και αποτελεί θέμα συζήτησης με τους εκπαιδευτικούς. Πώς όμως τη διαχειριζόμαστε;


   Αρχικά να υπογραμμίσουμε, πως η έκφραση του παιδιού για όσα το απασχολούν, είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Ένα παιδί που μας επικοινωνεί το πού δυσκολεύεται, μας δίνει ταυτόχρονα έναν τρόπο για να το προσεγγίσουμε.  Η άρνησή του απέναντι στο διάβασμα, θα πρέπει να εξετάζεται μέσα από ένα σύνολο πολλών παραγόντων: συναισθηματικών, αναπτυξιακών, υγείας αλλά και συνθηκών ζωής.


  Είτε πρόκειται για διάβασμα γενικότερα είτε για ένα συγκεκριμένο μάθημα, η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα μας δώσει πληροφορίες, ώστε να κατανοήσουμε  τη στάση του.

  Ένας χώρος για γραφείο ή μια γωνιά στο σπίτι αφιερωμένη στη μελέτη, θα το βοηθήσουν να οργανωθεί με περισσότερη ηρεμία. Οι σταθερές ώρες μελέτης αφήνουν χρόνο και για τις αγαπημένες του δραστηριότητες, δίνοντάς του έτσι ταυτόχρονα κίνητρο.


  Ας μην ξεχνάμε όμως, πως οι πολλές δραστηριότητες μπορεί να το αφήνουν κουρασμένο στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας και να μην έχει την ενέργεια που απαιτείται για τη μελέτη του.


  Ακόμη, μπορεί να μην έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου ή να συντρέχουν λόγοι υγείας που το δυσκολεύουν. 


  Το κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Μπορεί να μαθαίνει ευκολότερα ακούγοντας, σχεδιάζοντας ή βλέποντας οπτικοποιημένο το μαθησιακό υλικό. Η χρήση ποικιλίας εκπαιδευτικού υλικού και τρόπων διδασκαλίας, θα αναδείξει το μαθησιακό του προφίλ (οπτικός τύπος, λεκτικός τύπος κ.ά.) και τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνει. Έτσι, θα τους χρησιμοποιήσουμε ώστε να το ενισχύσουμε.


   Καίριας σημασίας είναι η κατανόηση της χρησιμότητας της γνώσης που θα αποκτήσει μέσα από το διάβασμα. Μαθαίνουμε ευχάριστα, όσα ξέρουμε πως θα μας χρησιμεύσουν και έχουν σημασία για τη ζωή μας. Μπορούμε να συνδέσουμε το διάβασμα με την καθημερινότητα ή τα ενδιαφέροντά του. Για παράδειγμα, η Μελέτη Περιβάλλοντος μπορεί να συνδεθεί με έναν όμορφο περίπατο στο πάρκο, τα Μαθηματικά με την τεχνολογία που τόσο αρέσει στα παιδιά, η Γλώσσα με τα παραμύθια και η Ιστορία με επίσκεψη σε μουσείο ή σε αρχαιολογικό χώρο. 


 Επίσης, η δύναμη της τεχνολογίας μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του!  Χρησιμοποιήστε βίντεο,  ηχογραφημένες ιστορίες ή διαδραστικά βιβλία.


  Η αρνητική στάση απέναντι στο διάβασμα, αποτελεί ένα καμπανάκι για να εξετάσουμε τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, όπως για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να κάνει λάθη ή ότι, όσο και να προσπαθήσει, δεν θα τα καταφέρει.


  Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι το αν η άρνηση αυτή συνδέεται με μια συγκεκριμένη συνθήκη. Ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαζί μας, προσοχή ή την επιβεβαίωση ότι είμαστε παρόντες. 


  Η σχέση με το διάβασμα απαιτεί υπομονή. Η προσέγγιση του παιδιού, χρειάζεται συνεργασία, κατανόηση και δοκιμή. Όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν, απλά με τον δικό τους τρόπο.

 


Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου - Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας


Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Φύσει ανήσυχο και ενθουσιώδες πνεύμα. Φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών με σπουδές στη παράλληλη στήριξη. Η αγάπη της για τα παιδιά και η διάθεσή της για προσφορά την έκαναν να ξεκινήσει σπουδές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θέματα που την ενδιαφέρουν: συμπερίληψη και διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Αγαπά την ποίηση. Έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποιήματά της δημοσιεύονται σε γνωστές λογοτεχνικές ιστοσελίδες. Επίσης, δηλώνει λάτρης των εναλλακτικών διακοπών, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ταξίδια σε μέρη μη ιδιαίτερα τουριστικά, σε ‘κρυμμένους παραδείσους'.
Το γράψιμο είναι για εκείνη τρόπος ζωής, καταφύγιο και μέσο έκφρασης μύχιων σκέψεων και συναισθημάτων. Αρθρογραφεί, επίσης, και στο THENOTEBOOK.GR.
Μότο της: 'Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χαρισματικό. Ένας εκπαιδευτικός με όραμα και τεράστια αποθέματα αγάπης μπορεί να το βοηθήσει να ξεδιπλώσει όλες του τις δυνατότητες.’



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!