ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ)



Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας η σειρά παιδικών βιβλίων: Κλασικοί θησαυροί. Η σειρά αυτή, είναι μια συλλογή διασκευασμένων μυθιστορημάτων της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο τρόπος που παρουσιάζονται τα διαχρονικά αυτά διαμάντια της λογοτεχνίας, είναι άμεσος και κατάλληλος για τα παιδιά. 

Στα χέρια μου έφτασε λοιπόν, το βιβλίο «Οι τρεις σωματοφύλακες» που κλασσικά το έχει γράψει ο Αλάξανδρος Δουμάς, σε διασκευή της Μαρίας Δασκαλάκη. 

Πρωταγωνιστής στο βιβλίο αυτό είναι ο νεαρός ντ’ Αρτανιάν. Ένα αγόρι από την επαρχία με μια συστατική επιστολή στην τσέπη ξεκινά για το Παρίσι. Εκεί θέλει  να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΓ΄. Στο Παρίσι συναντά τον Άθο, τον Πόρθο και τον Άραμη, τους τρεις πιο γενναίους σωματοφύλακες της Αυλής και εντάσσεται στην ομάδα τους. Από το Παρίσι της εποχής του 17ου αιώνα δεν λείπουν οι μονομαχίες, οι ίντριγκες και τα γράμματα, που ήταν το μόνο μέσω αλληλογραφίας της εποχής και κυριαρχούν στις σελίδες του βιβλίου. Ο κόμης Ροσφόρ, η μιλέδη Γουίντερ και ο καρδινάλιος Ρισλιέ τα έχουν βάλει με τη βασίλισσα, η οποία έχει κρυφά σχέση με τον δούκα του Μπάκιγχαμ. Οι τέσσερις σωματοφύλακες, θα αναλάβουν να προστατέψουν την τιμή της βασίλισσάς τους και να υπερασπιστούν το βασίλειο της Γαλλίας. Το σύνθημα τους είναι: «όλοι για έναν κι ο καθένας για όλους».Η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι σωματοφύλακες αποφασίζουν να ταξιδέψουν ως την Αγγλία για χάρη της βασίλισσας τους. Άραγε θα καταφέρουν να σώσουν την τιμή της βασίλισσας Άννας;

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πάρα πολύ προσεγμένο, τόσο αναφορικά με το κείμενο, όσο και με τις εικόνες του και αποδίδει πιστά την πολυδιαβασμένη ιστορία του Αλέξανδρου Δουμά. Οι εικόνες που περιγράφονται στις σελίδες του, εγείρουν τη φαντασία. Κυριαρχεί ο διάλογος και είναι τόσο παραστατικό, που διαβάζοντας το ταυτίστηκα με τον ντ’ Αρτανιάν ταξίδεψα με τη φαντασία μου κι εγώ στο Παρίσι της εποχής. 

Το βιβλίο αυτό έχει έκταση 36 σελίδων, είναι ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο καθώς οι διάλογοι και η ροή της ιστορίας, παρασύρουν τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει και το παρακάτω, χωρίς να του ξεφύγει καμία λεπτομέρεια. Θεωρώ πως όλα τα βιβλία της σειράς κλασικοί θησαυροί αποτελούν ιδανική επιλογή για να διαβαστούν  στις καλοκαιρινές διακοπές από παιδιά δημοτικού, γιατί δεν θα τα κουράσει ο όγκος των σελίδων και σύγχρονος θα έρθουν σε επαφή με την κλασική λογοτεχνία.



Περίληψη-Οπισθόφυλλο 

Ο νεαρός ντ’ Αρτανιάν αφήνει πίσω το φτωχικό του σπίτι στη Γασκόνη και ξεκινά να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να πάει στο Παρίσι και να γίνει σωματοφύλακας στην υπηρεσία του βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΓ΄. Εκεί γνωρίζεται με τους τρεις πιο γενναίους σωματοφύλακες της Αυλής, τον Άθο, τον Πόρθο και τον Άραμη, και γίνονται φίλοι. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται καθώς στο Παρίσι του 17ου αιώνα ανθίζουν οι δολοπλοκίες του καρδινάλιου Ρισελιέ, του κόμη Ροσφόρ και της μιλέδης Γουίντερ εναντίον της βασίλισσας της Γαλλίας και του δούκα του Μπάκιγχαμ που έχουν κρυφά σχέση. Οι τέσσερις σωματοφύλακες αναλαμβάνουν να προστατέψουν την τιμή της βασίλισσάς τους και να υπερασπιστούν το βασίλειο με ένα σύνθημα: «όλοι για έναν κι ο καθένας για όλους». Οι Τρεις Σωματοφύλακες είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αλέξανδρου Δουμά, ίσως το πιο πολυδιαβασμένο, αποτελώντας έτσι έναν διαχρονικό, κλασικό θησαυρό της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Γράφει η Μυρτώ Πατεράκη

Είμαι νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου. Εκτός από την ειδική αγωγή με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως θέματα Θρησκευτικής Παιδείας. Αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας αποτέλεσε ο βίος της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και η διδασκαλία του εν λόγω θέματος και κάθε ανάλογου στο νηπιαγωγείο. Ακόμη ασχολούμαι με την Oνυχοπλαστική, ως τεχνίτρια νυχιών. Έχω ολοκληρώσει την βασική μου εκπαίδευση στη σχολή Παπάζογλου στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για εξειδίκευση στο nail art και σε διάφορες τεχνικές που αφορούν τα τεχνητά νύχια. Πρόσφατα έγινα σύζυγος και μητέρα. 

Θα με βρείτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο:  https://nipiakiagr.blogspot.com/

και στο instagram: https://www.instagram.com/nipiakia/?hl=el & https://www.instagram.com/nails_crete/?hl=el 

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!