"ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" (ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ)



Το Familives έχει τη χαρά να παρουσιάσει το βιβλίο « Οι Ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον Κόσμο» του συγγραφέα Αντώνη Ζαρίντα, σε εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. 

Στη Κοσμόπολη, μια πόλη που κατοικείται από παιδιά και ενήλικες, οι πληροφορίες είναι τόσες που οι κάτοικοι ασχολούνται μόνο με αυτές. Εφημερίδες, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι περισσότερο για να ενημερωθούν, ψυχαγωγηθούν αλλά και να ταξιδέψουν. Μια ημέρα όμως, οι κάτοικοι αυτής της πόλης ενημερώνονται ότι η Κοσμόπολη θα βυθιστεί εξαιτίας των πολλών άχρηστων πληροφοριών. 

Στο συμβούλιο της πόλης η απόφαση που έχει παρθεί είναι οι άχρηστες πληροφορίες να ταξιδεύουν στον ωκεανό μέσω σωλήνων. Ένα μικρό κορίτσι αναρωτιέται: «Πώς θα ξέρουμε ποια πληροφορία είναι άχρηστη για να τη πετάξουμε και ποια είναι χρήσιμη για να την κρατήσουμε;» 

Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης, με άκρως χιουμοριστικό τρόπο, με στάσεις στο νησί των Εφημερίδων, στο νησί των Ειδήσεων, στο νησί των Διαφημίσεων μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό της, το νησί Τόγνκα, όπου ο σοφός παππούς που άφησε πριν χρόνια την Κοσμόπολη θα της δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται. 

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κινείται με πολύ έξυπνο τρόπο στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει όλους μας, την υπερπληροφόρηση και αν τελικά είναι χρήσιμες οι τόσες πληροφορίες με τις οποίες όλοι μας βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Επίσης, με το βιβλίο αυτό θίγεται το μείζον θέμα, ότι όλοι μας χρησιμοποιώντας τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης  έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε, να πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε και ακούμε χωρίς να φιλτράρουμε την πληροφορία. 

Η ροή του βιβλίου είναι εύκολη και κινείται ευχάριστα με χιουμοριστικό τρόπο. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει αρκετά τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν την έννοια της κρίσης και της επιλογής. 

Η εικονογράφηση είναι με έντονα χρώματα, αρκετά μοντέρνα και πρωτότυπη που δένει άρτια το κείμενο. 


Από το οπισθόφυλλο:

Οι άνθρωποι της Κοσμόπολης είναι πολύ ανήσυχοι. Η πόλη τους κινδυνεύει να βυθιστεί! Όχι από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες! Για να σωθούν, αποφασίζουν να ρίχνουν στον ωκεανό όσες πληροφορίες δεν χωράνε στην πόλη. Όμως, πώς θα τις διαλέγουν; Στην τύχη; Υπάρχει τρόπος να κρατούν τις χρήσιμες και να ξεφορτώνονται τις υπόλοιπες; Την απάντηση έχει ένας σοφός παππούλης στην άλλη άκρη της Γης. Η μικρή Μαριάνθη ξεκινάει το ταξίδι της για να τον βρει και να της αποκαλύψει το μυστικό: πώς να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες. 

Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της παιδείας και της κριτικής σκέψης στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 


Γράφει η Αθηνά Ντόκα

Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!