"ΠΑΙΞΕ ΜΑΞ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

 «Παίξε Μαξ» - Ένα παραμύθι για τις αξίες του θάρρους, της φιλίας και της ομαδικότητας


Το παραμύθι με τίτλο «Παίξε Μαξ» της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη, σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κελιδάριθμος το Μάιο 2022. Την επιμέλεια των κειμένων πραγματοποίησε η Ηλιάννα Αγγελή.


C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Μαξ1.jpg

Λίγα λόγια για το παραμύθι: Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ο Μαξ, το μαύρο πρόβατο που προτιμά να περνά τον ελεύθερο χρόνο μόνος του, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε ομαδικά κινητικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες. Ο λόγος; Ο ίδιος δείχνει να μην πιστεύει στις ικανότητές του και φοβάται να εκτεθεί σε μια παρέα συνομηλίκων, παρόλο που οι κοντινοί του άνθρωποι τον κινητοποιούν και του δίνουν ευκαιρίες να συμμετέχει ισότιμα. Ώσπου μια μέρα, εντελώς τυχαία, εμπλέκεται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και χωρίς να το καταλάβει καταφέρνει και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας του. Θα καταφέρει ο Μαξ να αλλάξει οπτική και αντίληψη αναφορικά με τις αθλητικές ομαδικές δραστηριότητες ή θα επιλέξει να παραμένει μόνος του ασχολούμενος με καλλιτεχνικού τύπου δραστηριότητες; Η απάντηση θα δοθεί εφόσον επιλέξετε να διαβάσετε το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο.

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Μαξ2.jpg


Σε ποιους απευθύνεται: Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, λόγω του σύντομου, αλλά περιεκτικού κειμένου και της εικονογράφησης που καταφέρνει με δεξιοτεχνία να συνδυάσει τόσο την αρμονία, όσο και τις αντιθέσεις των ηρώων. Το γεγονός ότι οι ήρωες έχουν τη μορφή ανθρωπόμορφων ζώων δημιουργεί ένα πλαίσιο οικειότητας στους μικρούς αναγνώστες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο στο πλαίσιο σχολικών δράσεων, όπως είναι η εφαρμογή προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τη διαφορετικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, καθώς και στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης για την ενίσχυση της συναισθηματικής, κοινωνικής και ηθικής νοημοσύνης.

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Μαξ3.jpg

Σχετικά με τις αξίες και το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού: Το εν λόγω παραμύθι εστιάζει στη διαφορετικότητα του κεντρικού ήρωα του Μαξ, ο οποίος είναι ένα μαύρο πρόβατο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρόβατα. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως δημιουργεί τάσεις απομόνωσης και εσωστρέφειας στον ήρωα, ο οποίος αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές και επικεντρώνεται στον εαυτό του. Ωστόσο, η συγγραφέας παρουσιάζει τη σημασία της συμμετοχής σε ομαδικά παιχνίδια και την αξία της φιλίας. Τα συνομήλικα πρόβατα όχι μόνο δεν απορρίπτουν τον Μαξ, αλλά αντιθέτως τον ενσωματώνουν στην ομάδα τους και εν τέλει τον αποθεώνουν. Δευτερευόντως λοιπόν, δίνεται έμφαση στη δύναμη του θάρρους και στην ικανότητά μας να ξεπερνάμε τους φόβους μας μέσα από τη δράση και την ενεργό συμμετοχή.

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Μαξ4.jpg

Θα μπορούσε να συνδυαστεί η ανάγνωση του παραμυθιού με βιωματικές δράσεις για την αποδοχή του εαυτού και της διαφορετικότητας μέσα από παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση και ανοιχτό διάλογο, προκειμένου να εξωτερικεύσουν τα παιδιά σκέψεις και συναισθήματα για τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Καλή ανάγνωση!


Γράφει η Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!