Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΑ (ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ)





«Η Νεράιδα Σερπαντίνα» της Ελένης Μπετεινάκη, κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο 2022 από τις εκδόσεις Ελλήνεκδοτική. Η συγγραφέας του βιβλίου είναι Νηπιαγωγός στο επάγγελμα με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου αυτού είναι μια νεράιδα, η Σερπαντίνα. Η ηρωίδα μας, γεννήθηκε στο δάσος και οι τρεις Μοίρες πήγαν και της χάρισαν απλόχερα το δώρα τους, όπως συνήθιζαν να κάνουν κάθε φορά που γεννιόταν μια μικρή νεράιδα. Όμως τη Σερπαντίνα επισκέφτηκε και η μάγισσα Χαλάστρα, που είχε άλλα σχέδια για το κορίτσι αυτό. Την ίδια μέρα που γεννήθηκε η σερπαντίνα, γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Χαρτοπόλεμος, ο γιος του βασιλιά γελαστού. Τον επισκέφτηκαν κι εκείνον οι μοίρες και του χάρισαν τα δώρα τους, αλλά και η μάγισσα Χαλάστρα κατάφερε να τρυπώσει στο παλάτι και να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου της.

Μεγαλώνοντας η Σερπαντίνα και ο Χαρτοπόλεμος συναντήθηκαν και αγαπήθηκαν…μαζί κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους είχε βάλει η μάγισσα Χαλάστρα και κατέληξαν στη Βενετία, εκεί όπου γίνεται η μεγαλύτερη γιορτή μασκαράδων στον κόσμο.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, η γλώσσα του είναι απλή και κατανοητή από τα παιδιά. Έχει οικείο ύφος και διαπνέεται από αμεσότητα και παραστατικότητα, αφού είναι γραμμένο με καθημερινό λεξιλόγιο και στις σελίδες του παρουσιάζονται αρκετοί διάλογοι. Επίσης θεωρώ πως το ύφος του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διδακτικό, αφού μας ταξιδεύει στην όμορφη Βενετία και μας δίνει πληροφορίες για την κουλτούρα της.

Πιστεύω  πως το βιβλίο είναι «ό,τι πρέπει» για να διαβαστεί από παιδιά Δημοτικού. Έχει έκταση 35 σελίδων και εξαιρετική εικονογράφηση από την Αιμιλία Κονταίου, που συμπληρώνει το κείμενο και βοηθά τα παιδιά να αναπαραστήσουν στο μυαλό τους τις περιγραφόμενες εικόνες.

Ως νηπιαγωγός, προτείνω το βιβλίο και σε μαμάδες με μικρότερα παιδιά. Επειδή όμως η ιστορία είναι μεγάλη για να την απομνημονεύσουν παιδιά προσχολικής (νηπιακής) ηλικίας, προτείνω είτε να το χωρίσουν  σε αναγνωστικές συνέχειες, είτε να αφηγηθούν προφορικά την ιστορία με έμφαση στα κύρια σημεία της. 




Περίληψη – Οπισθόφυλλο 

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα παράξενο δάσος
γεννήθηκε ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα μαλλιά
σαν το χρώμα της δυνατής φωτιάς,
μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια στο χρώμα της θάλασσας
και μάγουλα πιο κόκκινα κι από τις φράουλες την άνοιξη.
Τρεις μέρες μετά τη γέννησή του
ήρθαν οι Μοίρες να του μοιράσουν τα δώρα τους.
Έτσι γινόταν σαν γεννιόταν μια μικρή νεράιδα…
Την ίδια μέρα στο παλάτι του βασιλιά Γελαστού
γεννήθηκε ένα αγόρι με ολοστρόγγυλο πρόσωπο,
δέρμα και μαλλιά κατάλευκα…
Και το παραμύθι συνεχίζεται με εκπλήξεις, δοκιμασίες
και αναπάντεχες εξελίξεις για τα δυο παιδιά!
Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης!





Γράφει η Μυρτώ Πατεράκη

Είμαι νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου. Εκτός από την ειδική αγωγή με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως θέματα Θρησκευτικής Παιδείας. Αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας αποτέλεσε ο βίος της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και η διδασκαλία του εν λόγω θέματος και κάθε ανάλογου στο νηπιαγωγείο. Ακόμη ασχολούμαι με την Oνυχοπλαστική, ως τεχνίτρια νυχιών. Έχω ολοκληρώσει την βασική μου εκπαίδευση στη σχολή Παπάζογλου στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για εξειδίκευση στο nail art και σε διάφορες τεχνικές που αφορούν τα τεχνητά νύχια. Πρόσφατα έγινα σύζυγος και μητέρα. 

Θα με βρείτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο:  https://nipiakiagr.blogspot.com/

και στο instagram: https://www.instagram.com/nipiakia/?hl=el & https://www.instagram.com/nails_crete/?hl=el 

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!