ΓΗΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΙΠΠΟΚΡΗΝΗ

 Στους πρόποδες του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, στο μαγευτικό Λιτόχωρο, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο καρυδιές βρίσκεται το κτήμα Ιπποκρήνη. Στο κτήμα ζουν 13 πανέμορφα άλογα που σας περιμένουν για να σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές μαζί τους, να κάνετε μαθήματα ιππασίας και βόλτες σε καταπράσινα μονοπάτια, περνώντας από ξύλινες γεφυρούλες και γάργαρα ρυάκια.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να φιλοξενηθείτε στα ξύλινα σπιτάκια Nafar και Saphira που πήραν τα ονόματά τους από τα αραβικά άλογα του κτήματος. Μπορούν να φιλοξενήσουν ζευγάρια ή οικογένειες που θέλουν να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της πόλης και να απολαύσουν την ηρεμία και την ενέργεια που προσφέρουν τα άλογα.

Ιδιοκτήτρια του χώρου η  Άννη Καπετανάκη που ασχολείται με την ιππασία από πέντε χρονών, έχει διεθνές πτυχίο θεραπευτικής ιππασίας και υπήρξε αθλήτρια υπερπήδησης εμποδίων με συμμετοχή σε πολλούς εθνικούς και βαλκανικούς αγώνες. Είναι επίσης απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας Αθηνών.

Πριν λίγες μέρες η Άννη Καπετανάκη σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια αλόγων Λίνα Μπιτσιούνη, διοργάνωσαν  ένα Μοναδικό και διαφορετικό σεμινάριο Εκπαίδευση αλόγων και ιππέων.

Η Άννη ανέλαβε την εκπαίδευση των ιππέων διδάσκοντας την σωστή στάση πάνω στη σέλα. Κρατάμε την πλάτη ίσια, τα χέρια χαμηλά και τις φτέρνες, τη λεκάνη και τους ώμους σε μια ευθεία. Έχουμε τα γόνατα κλειστά πάνω στη σέλα, σαν να θέλουμε να πάρουμε αγκαλιά το άλογο με τα πόδια. Όταν τρέχει το άλογο σηκωνόμαστε και καθόμαστε πηγαίνοντας με τον ρυθμό του έτσι ώστε να μην καταπονούμε ούτε αυτό αλλά ούτε και το δικό μας σώμα.



Η Λίνα έδειξε πώς εκπαιδεύουμε τα άλογα με την τεχνική της συραγώγησης. Όπως λέει η ίδια, το άλογο είναι κλειστοφοβικό ζώο-θήραμα από τη φύση του. Ζει σε αγέλη και αυτό που το νοιάζει είναι να είναι ασφαλές και να έχει φαγητό. Χρειάζεται έναν αρχηγό για να νιώσει ασφάλεια. Το μυαλό του είναι χωρισμένο στα δύο. Έχει την αντιδραστική πλευρά, που το ωθεί να τρέξει, και την πλευρά της σκέψης, η οποία είναι αρκετά μικρή. Στη εκπαίδευση ο τελικός στόχος είναι το άλογο να μειώσει την αντίδραση και να αυξήσει την σκέψη.  Με την τεχνική αυτή του δείχνουμε ότι είμαστε πάνω από αυτό σε ιεραρχία και το βοηθούμε να σκεφτεί. 



Η Λίνα ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια όταν η αδερφή της της χάρισε ένα πουλάρι και άρχισε να μαθαίνει όσα μπορούσε για τα άλογα. Κάπως έτσι γνώρισε τον δάσκαλό της, Steve Vergi, που είχε έρθει πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα από την Αυστραλία. Αυτός έμαθε στη Λίνα και σε πολλούς άλλους μαθητές του σε όλη την Ελλάδα όσα γνωρίζουν για τα άλογα. Προσπαθούν, όσο μπορούν, να βοηθήσουν ανθρώπους και άλογα να έχουν μια καλύτερη σχέση μεταξύ τους, που θα βασίζεται πρώτα στον σεβασμό και μετά στην εμπιστοσύνη. 


Αν θέλετε κι εσείς να περάσετε μοναδικές στιγμές κοντά στα υπέροχα αυτά πλάσματα, ελάτε στο κτήμα Ιπποκρήνη! 

Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 
Φωτογραφίες: Βεατρίκη Κουτσούκου

 ____________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!