ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ

 


 

Εβδομάδες ή ημέρες πριν από τον τοκετό η μητέρα παρατηρεί διάφορες αλλαγές στο σώμα της που την ετοιμάζουν ψυχολογικά αλλά κυρίως σωματικά για τον τοκετό που πρόκειται να ακολουθήσει.

 

Τα συνήθη σημεία επικείμενου τοκετού είναι:

1)Εμπέδωση

Καθώς μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας, το κεφάλι του μωρού κατέρχεται χαμηλότερα στη λεκάνη σας και αυτό περιγράφεται ως εμπέδωση της κεφαλής. Η μητέρα θα νιώσει ότι έχει περισσότερο χώρο για να αναπνεύσει ενώ θα ανακουφιστεί από τις καούρες που πιθανόν την ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό.


2)Πίεση στην πύελο

Μετά την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου στη πύελο μπορεί να νιώθει κάποια δυσφορία και χαμηλή οσφυαλγία . Επίσης θα νιώθει έντονα την ανάγκη για ούρηση. Τέλος, δε θα λείπουν οι πιέσεις χαμηλά καθώς το έμβρυο πιέζει την πυελική χώρα.


3)Κολπικές εκκρίσεις

Καθώς ο τράχηλος μαλακώνει πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με λεύκωμα αυγού.


4)Συσπάσεις Braxton-Hicks

Οι συσπάσεις Braxton- Hicks δεν είναι πραγματικές ωδίνες αλλά «προπαρασκευαστικές ωδίνες» που προκαλούν διάταση στο κατώτερος μέρος της μήτρας και βοηθούν τον τράχηλο να μαλακώσει και λεπτύνει. Καθώς πλησιάζει ο τοκετός , αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες ενώ υποχωρούν όταν η μητέρα ξαπλώσει ή αλλάξει θέση.


5)Διάρροια και ναυτία

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό την περίοδο πριν από τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κενώσεις, αίσθημα ναυτίας , έμετο και δυσπεψία.


6)Απώλεια βάρους

Λίγες ημέρες πριν από το τοκετό μπορεί να έχετε απώλεια βάρους κατά 0,5 έως 1,5 κιλό. Αυτό συμβαίνει από απώλεια ύδατος εξαιτίας των ηλεκτρολυτικών μεταβολών.


7)Αυξημένη ενέργεια

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης η μητέρα μπορεί να νιώσει μια ακατανίκητη επιθυμία να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε όλο το σπίτι. Είναι  το λεγόμενο  «σύνδρομο φωλιάσματος» που οφείλεται στην ανάγκη να προετοιμάσει τη «φωλιά» για τον επικείμενο ερχομό του μωρού.

 




Συμπτώματα επερχόμενου «αληθούς» τοκετού

Παρότι η μόνη πραγματική ένδειξη επερχόμενου τοκετού είναι η έναρξη ρυθμικών συσπάσεων, που προκαλούν διαστολή του τραχήλου, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού.

 

1)Ρυθμικές συσπάσεις (πόνοι τοκετού)

Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις συστολές και τις περιγράφει με τον δικό της τρόπο. Κάποιες γυναίκες τις νιώθουν σαν σφίξιμο στην κοιλιά, άλλες σαν πόνους περιόδου, άλλες σαν να πιέζει το μωρό χαμηλά στην κοιλιά, άλλες σαν να τους κόβεται η ανάσα, άλλες σαν βάρος κτλ. Σίγουρα όμως είναι κάτι που «έρχεται και φεύγει». Οι συστολές αυτές πρέπει να διαχωριστούν από τις προπαρασκευαστικές ή Braxton Hicks συσπάσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις συστολές του τοκετού να ξεχωρίζουν είναι ότι :

Υπάρχει παύλα.

Αυξάνονται σε συχνότητα με την πάροδο του χρόνου.

Αυξάνονται σε διάρκεια με την πάροδο του χρόνου.

Αυξάνονται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου.

 

2) Ρήξη εμβρυϊκών υμένων («σπάνε τα νερά»)

Ο αμνιακός σάκος με το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο ρήγνυται (σπάζει) κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί και προτού αρχίσουν οι συσπάσεις της μήτρας ή μερικές φορές η έγκυος μπορεί να έχει συσπάσεις και να μην τις αναγνωρίζει. Το αμνιακό υγρό είναι ζεστό ενώ συνήθως είναι άοσμο και διαυγές. Στην περίπτωση που συμβεί πριν την έναρξη των συστολών, πρέπει να αναμένουμε την έναρξη τους, η οποία μπορεί να συμβεί σχεδόν άμεσα έως και αρκετές ώρες μετά.

 

3)Βλεννοαιματηρή έκκριση

Καθώς μαλακώνει ο τράχηλος της μήτρας, βραχύνεται και αρχίζει να διαστέλλεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή μια πηκτής βλεννώδους ουσίας που σφράγιζε τον τράχηλο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προστατεύοντας το μωρό από λοιμώξεις. Πολλές φορές, το βλεννώδες αυτό βύσμα (βλέννη αναμειγμένη με αίμα), φεύγει λίγο πριν την έναρξη του τοκετού, αλλά μπορεί και να φύγει και 1-2 βδομάδες πριν τον τοκετό. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποτελεί ακριβές δείκτη έναρξης του τοκετού, απλώς και μόνο μία ένδειξη.

           

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό και τη μαία της, ακόμα και αν δεν είναι σίγουρη ότι έχουν «σπάσει τα νερά» της ή ότι οι συσπάσεις δεν είναι συσπάσεις τοκετού. Τα συμπτώματα του τοκετού εύκολα παρερμηνεύονται, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη.


 

Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας.

Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, ακολούθησα πρόσφατα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου ("Το θαύμα εντός μου" ),  ένα ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους ("Στις φλόγες του Αη Λια") και ετοιμάζω την έκδοση άλλων βιβλίων (διηγημάτων και παραμυθιών). 

Εκπαιδεύομαι στο Personal Coaching μέσω του ICF.

Θα με βρείτε στο ιστολόγίο μου https://momyof6.wordpress.com/ καθώς και στις σελίδες μου

στο FB  https://www.facebook.com/momyof9

και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou_momyof9/


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!