ΞΗΡΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

 Ξηρό σαμπουάν- νέα μόδα;



Το ξηρό σαμπουάν είναι ένα νέο είδος καλλυντικού που μπορείτε να βρείτε σε πολλά ράφια καταστημάτων καλλυντικών ακόμα και στα super markets. 

Mε τον όρο ξηρό σαμπουάν, αναφερόμαστε σε εκείνο το προϊόν (που είναι σε ξηρή μορφή) που προορίζεται για το λούσιμο των μαλλιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πούδρα –σκόνη που καθαρίζει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, χωρίς όμως να γίνεται χρήση υγρού ή νερού. Στις μέρες μας τα ξηρά σαμπουάν μπορούν να έχουν επίσης την μορφή σπρέι, δηλαδή να είναι αερόλυμα όπως είναι η ακριβής ονομασία του στην κοσμετολογία. 

Η χρήση τους είναι αρκετά απλή καθώς εφαρμόζονται πάνω στην ρίζα από μικρή απόσταση, περιμένεις 2-3 λεπτά και βουρτσίσεις στην συνέχεια τα μαλλιά. Έτσι μέσα σε λίγα λεπτά, τα μαλλιά φρεσκαρίζονται και δείχνουν σαν λουσμένα. 

Στην πλειοψηφία τους, τα ξηρά σαμπουάν περιέχουν είτε ταλκ, είτε κάποια αμυλώδη ουσία. Αυτή είναι και η κύρια ουσία/συστατικό που «καθαρίζει» τα μαλλιά. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι απομακρύνει  την περίσσεια σμήγματος και τις ακαθαρσίες  που υπάρχουν στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής και τα κάνει καθαρά, με όψη και αίσθηση μεγαλύτερης φρεσκάδας.

Τα ξηρά σαμπουάν δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν καθαρισμό των μαλλιών όταν  δεν μπορεί να  γίνει  με την βοήθεια του νερού. Εντούτοις τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πολλά ξηρά σαμπουάν που παρέχουν επιπλέον οφέλη στον χρήστη τους. 

Μερικά από αυτά περιέχουν:

  • Συστατικά που προσφέρουν επιπλέον όγκο  και έτσι βελτιώνουν τον όγκο στα μαλλιά 

  • Συστατικά που βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών όπως συστατικά που μειώνουν την λιπαρότητα. Έτσι αυτά τα σαμπουάν μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμα σε άτομα που αντιμετωπίζουν έντονη λιπαρότητα. 

  • Αποτοξινωτικά συστατικά όπως ιχνοστοιχεία , φύκια κλπ που είναι γνωστά στη κοσμετολογία για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη χρήση των ξηρών σαμπουάν πιθανόν να επηρεάσει το ph του τριχωτού της κεφαλής όπως επίσης να προκαλέσει ευαισθησία ακόμη και  ξηροδερμία και για αυτό τον λόγο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάρα πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Αντ’ αυτού όποτε υπάρχει η δυνατότητα για κανονικό λούσιμο των μαλλιών με τον παραδοσιακό τρόπο (νερό, σαμπουάν) θα πρέπει να εφαρμόζεται.  


Γράφει η Μαρία Γεωργακού

Μαμά, σύζυγος, αισθητικός, αρωματοθεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος, blogger.

Μπορείτε επίσης να τη βρείτε: προσωπικό ιστολόγιο / facebook



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!