ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

 


Ο θεσμός της αναδοχής είναι σημαντικός και μπορούμε μέσα από αυτόν να δώσουμε φροντίδα και αγάπη στα παιδιά που ζούνε μακριά από την οικογένεια τους, καθώς αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει.

Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για το μεγάλο αυτό βήμα γιατί θα είναι μία προσφορά ζωής αλλά έχει ευθύνες που πρέπει να γνωρίζουμε. Θυμηθείτε πως αν κάνετε πίσω όταν το παιδί σας έχει ήδη γνωρίσει, θα απογοητευτεί πολύ και θα είναι δύσκολο να το διαχειριστεί.

Η αναδοχή, είναι ένας θεσμός, μία μορφή παιδικής προστασίας η οποία προσφέρεται από το κράτος στα παιδιά που δεν μπορούν να είναι με την οικογένεια τους. Οι λόγοι ποικίλουν. Μπορεί η οικογένεια να παραμελούσε το παιδί ή ακόμη και να ήταν κακοποιητική και το παιδί να απομακρύνθηκε για να προστατευτεί.  Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την αναδοχή με την υιοθεσία. Η υιοθεσία είναι μορφή παιδικής προστασίας, όταν το παιδί οριστικά δεν μπορεί να είναι ποτέ ξανά με την βιολογική του οικογένεια. Στην αναδοχή υπάρχουν ναι μεν φορές που τα παιδιά τελικά δεν ξαναγυρνούν στην οικογένεια τους, ωστόσο υπάρχει αυτή η περίπτωση, το παιδί μετά από μερικά χρόνια να μπορέσει να βρεθεί ξανά με την βιολογική του οικογένεια. Αυτό βέβαια καθόλου δεν κάνει λιγότερο σημαντικό το θεσμό της αναδοχής και τα αναρίθμητα οφέλη για το παιδί. Φυσικά πάντα μπορεί μία αναδοχή να γίνει υιοθεσία στο μέλλον, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας είναι να πληρεί τα όρια ηλικίας και την διαφορά ηλικίας από το τέκνο αναδοχής, όπως ορίζονται από τον νόμο.

Επίσης, οι ανάδοχοι γονείς και όσοι μένουν μαζί τους, να έχουν καλή ψυχική και σωματική υγεία και να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

Επιπλέον, οι ανάδοχοι γονείς δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί ή να εκκρεμεί εις βάρος τους δίωξη για αδικήματα σχετικά με την γονική μέριμνα και περί ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων και οργάνων.

Επιπρόσθετα, οι ανάδοχοι γονείς πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα την δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του ανάδοχου τέκνου. Υπάρχει βέβαια από το κράτος και σχετική οικονομική ενίσχυση μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Α.  το οποίο ξεκινάει από τα 325 ευρώ και φθάνει ως τα 1.200 ανάλογα με τις ανάγκες του ανάδοχου τέκνου. Επίσης μερικές δομές προσφέρουν οι ίδιες επιπρόσθετες καλύψεις αναγκών όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικές θεραπείες, ανάγκες σε ένδυση κλπ.

Οι ανάδοχοι γονείς χρειάζεται να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων ανάδοχων γονέων. Στο εν λόγω μητρώο μπορεί ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας να αναζητήσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Μόλις ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αρχίζει η αξιολόγηση από την επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία φτάνει στην αναδοχή που μπορεί να έχει προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα.





Οι δομές αναδοχής παιδιών είναι οι εξής:


Κέντρο Βρεφών η μητέρα

Η Κιβωτός του Κόσμου

Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο

Το Αναρρωτήριο Πεντέλης

Τα παιδικά χωριά S.O.S.

Η ΜΕΤΑδραση κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί το νέο νομοσχέδιο με το οποίο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενισχύει την αποϊδρυματοποίηση και τον θεσμό της αναδοχής.

Οι αναδοχές πλέον γίνονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και από όσα κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν μονάδες παιδικής προστασίας.

Η αίτηση του υποψήφιου ανάδοχου γονέα γίνεται στην κατάλληλη υπηρεσία ανάλογα με την διεύθυνση κατοικίας ή στην ιστοσελίδα  anynet.gr (πανελλήνια) όπου ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας μπορεί να πραγματοποιήσει είσοδο με κωδικούς TAXISnet,  ώστε να καταχωρήσει τα στοιχεία του στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων ή υποψήφιων θετών γονέων. Ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας μπορεί να καταθέσει αίτηση για παιδιά που αναζητούν οικογένεια από όλη την Ελλάδα ασχέτως που κατοικεί. Σε όλα τα στάδια επεξεργασίας της αίτησης όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αυστηρή υποχρέωση τήρησης του απορρήτου των στοιχείων ενώ σύμφωνα με τον νέο νόμο η κοινωνική έρευνα ολοκληρώνεται μέσα σε 90 ημέρες αφότου ανατεθεί στην επιστημονική ομάδα.

Αν ο ανάδοχος γονέας λάβει θετική απάντηση παρακολουθεί ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε να προετοιμαστεί για τον νέο του ρόλο και τελικά ολοκληρώνεται η εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων γονέων. Όταν το σύστημα “ταιριάξει” το προφίλ ενός ανάδοχου γονέα και ενός ανάδοχου τέκνου, ο πρώτος θα ενημερωθεί και θα ακολουθήσει η περίοδος γνωριμίας με το παιδί. Αν τα πράγματα προχωρήσουν θετικά, μετά την θετική εισήγηση της επιστημονικής ομάδας λαμβάνεται η τελική απόφαση για την αναδοχή και υπογράφεται η δικαστική απόφαση. 

Το παιδί πλέον έχει ένα καινούριο οικογενειακό περιβάλλον και ο φορέας διαχείρισης βρίσκεται κοντά στην οικογένεια όλο το διάστημα αναδοχής ώστε να βοηθήσει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν.


Η αναδοχή είναι μία υπέροχη προσφορά ζωής και ελπίδας στα παιδιά που το έχουν ανάγκη! 



Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη


Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 1985. 
Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως παιδαγωγός σε δομές φιλοξενίας και προστασίας ανηλίκων, ενώ έχει εργαστεί και με παιδιά ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και αγαπάει την δουλειά της και τις δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά. 
Πάντα έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blog (σε ένα εκ αυτών στην στήλη των Συνεντεύξεων), ενώ διατηρεί σελίδα- προσωπικό ιστολόγιο στο Facebook με περισσότερα από 12.000 μέλη. 
Tο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα  κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 
Φιλοδοξεί τα μυθιστορήματα και τα παραμύθια της να αποτελέσουν την απαρχή ενός διαδραστικού παιχνιδιού με τους αναγνώστες.
Μπορείτε να την βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/dimitra.zacharaki12




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!