"Η ΜΥΡΤΩ ΚΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ)

 


 

Το βιβλίο «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων» του Ζήνωνα Ζαμπακίδη και της Βασιλικής Μαρκάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και προτείνεται για παιδιά και εφήβους.

Καλοκαίρι του 1921: η Μυρτώ από τη Χίο επισκέπτεται την οικογένεια της ξαδέλφης της Αθηνάς στη Σμύρνη, όπου φιλοξενείται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η Μυρτώ μένει έκθαμβη από όσα βλέπει στη μεγαλούπολη αυτή, που δίκαια αποκαλείται «το Παρίσι της Ανατολής». Όλα την εντυπωσιάζουν: οι βιτρίνες, τα καφέ, τα φορέματα και τα καπελίνα των κυριών, τα κτίρια, τα σχολεία… Είναι όλα τόσο διαφορετικά απ΄ αυτά που βλέπει στο νησί της και συνάμα τόσο μαγικά. Περνά πολύ όμορφα αν και κάποιες φορές δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί και να ακολουθήσει τους «καλούς τρόπους» της αριστοκρατικής τάξης.

Λίγες κουβέντες και η ανησυχία των θείων της προδιαθέτουν τους αναγνώστες για την καταστροφή που θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι. Οι ηρωίδες, όμως, συνεχίζουν να απολαμβάνουν ανέμελα τις διακοπές τους.

Εν τέλει, η Μυρτώ επιστρέφει στη Χίο μαζί με την Αθηνά. Αυτή είναι η απόφαση των γονέων της ξαδέλφης για να προστατευτεί η κόρη τους από τυχόν δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία φαίνεται ότι πλησιάζουν.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με σεβασμό στην πραγματική ζωή και στους ανθρώπους του παρελθόντος, με ρεαλιστικές περιγραφές και με αληθινούς χαρακτήρες. Διαβάζεται ευχάριστα από τα παιδιά και δίνει το μήνυμα ότι η Σμύρνη που χάθηκε ήταν αληθινά η βασίλισσα της Ανατολής.

Το φωτογραφικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, όπου υπάρχουν παλιές φωτογραφίες και ανάλογα κείμενα που τις περιγράφουν, μαζί με λίγα ιστορικά στοιχεία για την μικρασιατική καταστροφή,  βοηθά να έλθουν ακόμα πιο κοντά οι μικροί αναγνώστες στην πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

 


Από το οπισθόφυλλο:

«… Αλίμονο, κάπου μακριά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου... Όμως, τι κι αν τα σύννεφα πάνω από τη Μικρά Ασία πυκνώνουν; Οι κάτοικοι του «Παρισιού της Ανατολής» απολαμβάνουν τις χάρες της πιο θαυμαστής πόλης.

Ένα βιβλίο για τη ζωή στη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα, και τις αναπάντεχες και ξεχωριστές ομορφιές μιας από τις πιο ξακουστές πόλεις του ελληνισμού».


Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας.

Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, ακολούθησα πρόσφατα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου (Το θαύμα εντός μου- Ελληνοεκδοτική) , ένα ιστορικό διήγημα για εφήβους (Στις φλόγες του Αη Λια) και ετοιμάζω την έκδοση άλλων βιβλίων (διηγημάτων και παραμυθιών). Εκπαιδεύομαι στο Personal and Executive Coaching μέσω του ICF. 

Θα με βρείτε στο ιστολόγίο μου https://momyof6.wordpress.com/ καθώς και στις σελίδες μου

στο FB  https://www.facebook.com/momyof9

και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou_momyof9/


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!