ΚΡΑΚ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

 



Πριν λίγες μέρες, λάβαμε ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο που έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε στο Familives. Πρόκειται για το βιβλίο «Κρακ» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος της Κορεάτιδας συγγραφέως Seou Lee. 

Λαμβάνοντας το δέμα και βλέποντας το εξώφυλλο, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Το εξώφυλλο του είναι αρκετά λιτό σε μινιμαλιστικό στυλ θα μπορούσαμε να πούμε, καθώς εμφανίζει μια ασπρόμαυρη ζωγραφιά ενός πιγκουίνου. Ανοίγοντας το, το μοτίβο παραμένει το ίδιο. Ασπρόμαυροι πιγκουίνοι παντού!(Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα παιδικά βιβλία είναι αρκετά πολύχρωμα).Το συγκεκριμένο κάνει την διαφορά! Η ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου όμως δεν είναι μόνο το εξώφυλλο αλλά και η ιστορία του παραμυθιού όπως και το στυλ που επέλεξε η συγγραφέα να περάσει το μήνυμα που θέλει.

Στο παραμύθι, ο πρωταγωνιστής είναι ένας μικρός πιγκουίνος που κάνει άθελά του ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου. Ο μικρός πιγκουίνος αναγκάζεται να αποσπαστεί από την οικογένεια του καθώς το κομμάτι πάγου σπάει και απομακρύνεται από τους υπόλοιπους. Έτσι αρχίζει και απομακρύνεται και ένα ταξίδι μόλις ξεκινά, καθώς το κομμάτι πάγου του μικραίνει επικίνδυνα. Ταξιδεύει σε διάφορα σημεία του πλανήτη και επισκέπτεται και την χώρα μας. Θα καταφέρει άραγε ο μικρός πιγκουίνος να ξαναβρεθεί με τους δικούς του; 



Σε αυτή την ιστορία, το θέμα είναι η κλιματική αλλαγή. Το περιβάλλον είναι ένα θέμα που πάντοτε αποσπούσε την προσοχή σε όλους τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Τα τελευταία χρόνια όμως είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτό το φαινόμενο. Χρειάζονται να γίνουν ενέργειες για να αλλάξει προς το καλύτερο αυτός ο πλανήτης. Τα παραμύθια είναι ο  ιδανικός τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά.

Επιπλέον,  η ιδιαιτερότητα αυτού του παραμυθιού είναι ότι πρόκειται για ένα παραμύθι που δεν έχει λόγια. Είναι εικονοβιβλίο . Έτσι ο αναγνώστης διαλέγει την δική του ιστορία  και την εξέλιξη της με βάση την εικονογράφηση. Φυσικά πρέπει να τονισθεί ότι για να είναι αξιόλογο το αποτέλεσμα σε τέτοιου είδους βιβλία, η εικονογράφηση χρειάζεται να είναι πολύ δυνατή σε μηνύματα και να έχει σχεδιαστεί με πολλή λεπτομέρεια. Στο «Κρακ» η  δημιουργός του, Seou Lee, έχει πετύχει άψογο αποτέλεσμα. 

Αν και το βιβλίο συστήνεται για παιδιά ηλικίας 3 χρονών, το «Κράκ» είναι ένα βιβλίο που θα αγγίξει κάθε αναγνώστη κάθε ηλικίας. Ίσως γιατί πρόκειται για ένα βιβλίο χωρίς λέξεις και έτσι κάθε αναγνώστη μπορεί να χρησιμοποιήσει την δική του φαντασία στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων. 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη!


Γράφει η Μαρία Γεωργακού


Μαμά, σύζυγος, αισθητικός, αρωματοθεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος, blogger.

Μπορείτε επίσης να τη βρείτε: προσωπικό ιστολόγιο / facebook


Δείτε περισσότερες βιβλιοπροτάσεις από την ομάδα του Familives εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!