ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ

Κορίτσι, Πρόσωπο, Κλειστά Μάτια

Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη για κανέναν. Όλοι μας καθημερινά, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, προβλήματα, ατυχίες, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες.

Μπορεί να έρθει ένας λογαριασμός αρκετά πιο «τσουχτερός», μπορεί να χάσαμε το λεωφορείο, μπορεί να μείναμε πάλι χωρίς δουλειά, μπορεί, μπορεί, μπορεί… χίλια δύο μπορεί.

Όλοι μας, καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους, όπως και σοβαρότερες δυσκολίες. Ο καθένας από εμάς, έχει ένα δικό του επίπεδο συναισθηματικής αντοχής, όπως και έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Κάτι που για εμένα μπορεί να είναι υποφερτό, μπορεί για κάποιον άλλον να είναι ένα ασήκωτο βάρος.


Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω με θάρρος τις δύσκολες στιγμές, να τις αξιοποιήσω με θετικό τρόπο και να μη χάσω τον εαυτό μου μέσα σε αυτές;

Ας δούμε μερικούς εποικοδομητικούς τρόπους, ώστε να μην αισθάνεσαι πως οι δυσκολίες της ζωής σε περικυκλώνουν.

  • Κάνε μία προσευχή: Η προσευχή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καλλιεργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της αισιοδοξίας. Ανεξαρτήτως του πόσο πιστεύει ή δεν πιστεύει κάποιος, η προσευχή δε σταματά να είναι μία πολύτιμη βοήθεια μέσα στις ατελείωτες προκλήσεις της ζωής.

  • Ζήτησε να σε αγκαλιάσουν: Η αγκαλιά μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους, δυναμώνει το αίσθημα της αγάπης, σου καλλιεργεί το αίσθημα της προστασίας. Ζήτησε να σε αγκαλιάσουν όποτε το έχεις ανάγκη, θα αισθανθείς πως οι άμυνες γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και η συναισθηματική αντοχή δυναμώνει.

  • Βάλε το γέλιο στη ζωή σου: Μην παρακολουθείς «βαριά» θεάματα, τραγούδια με απαισιόδοξους στίχους, ταινίες δραματικές οι οποίες σε κάνουν να ξοδεύεις χρήματα πολλά σε πακέτα με χαρτομάντιλα. Προτίμησε ταινίες με χαρούμενο περιεχόμενο (μία κωμωδία), άκουσε τραγούδια με χαρούμενο ρυθμό, δες κάτι που θα σε κάνει έστω και για λίγο να ξεχαστείς.

  • Βάλε την άθληση στη ζωή σου: Ξεκίνησε με κάτι απλό, με λίγο περπάτημα. Και μετά, περπάτησε λίγο πιο γρήγορα. Και μετά, συνέχισε με τρέξιμο. Κάνε κολύμβηση, ποδήλατο, κάθε τρόπο φυσικής γυμναστικής, η οποία είναι καλύτερη ακόμα και από γυμναστηρίου. Η άθληση καταπολεμά την κατάθλιψη, την αρνητικότητα και την κακή διάθεση, δυναμώνει το σώμα και κάνει ακόμα πιο διαυγές το πνεύμα.

  • Σημείωνε σε χαρτί ή σε ημερολόγιο τις σκέψεις σου: Η καταγραφή των σκέψεων βοηθάνε πολύ στην ψυχική απελευθέρωση και βοηθούν και εμάς τους ίδιους να τακτοποιήσουμε και να εκλογικεύσουμε κάθε παράλογη και απόλυτη σκέψη που κάνει το μυαλό μας να υποφέρει. Μπορείς ακόμα και να διαβάζεις δυνατά τις σκέψεις σου; αυτό βοηθάει να βγάζεις από μέσα σου κάθε συναισθηματική φόρτιση.

  • Ζήτησε βοήθεια από ειδικό: Παρόλο που στην εποχή μας, ακόμα η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας θεωρείται ταμπού, αυτό δεν αναιρεί την αξία της βοήθεια και την αναγκαιότητα για ζήτηση της ίδιας όταν το άτομο κρίνει πως την έχει ανάγκη.

  • Δες τη θετική πλευρά αυτού που αντιμετωπίζεις: Αν πράγματι σκεφτούμε πως οτιδήποτε μας συμβαίνει σε αυτή τη ζωή επιτρέπεται για έναν λόγο, τότε θα αισθανθούμε πως η δυσκολία του σήμερα μπορεί να γίνει η ευλογία του αύριο.

Μην απογοητεύεσαι μπροστά στις μεγάλες και μικρές φουρτούνες της ζωής. Και όπως είχα διαβάσει κάποτε τόσο σοφά: «μερικοί βλέπουν την πρόκληση και τρομάζουν. Άλλοι προσθέτουν ένα «σ» και την μεταποιούν σε πρόσκληση».


Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία. Είμαι αρθρογράφος σε πολλά μεγάλα sites ( E Psychology, Ο Κλόουν, Εναλλακτική Δράση, Flow magazine, School time, Tempo. Gr, Healing Effect, TKD mag,).
Λογοτεχνικά μου κείμενα και ποιήματα έχουν δημοσιευτεί σε πολλές λογοτεχνικές σελίδες (Λόγω Γραφής, Περιοδικό Fractal, My story). Κείμενα μου έχουν συμπεριληφθεί στα περιοδικά Pet City, Intellectum, Μονοπάτι για τις πολεμικές τέχνες. Όσο ζω, θα γράφω για κάθε τι που με προβληματίζει και θέλω αυτή μου την αγάπη να την αισθανθούν και άλλοι άνθρωποι.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!