"ΩΚΥ, Ο ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΞΙΦΙΑΣ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ)



Είστε έτοιμοι για μια βόλτα στον βυθό; Στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου μας ταξιδεύει η συγγραφέας Σωτηρία Τσέλιου - Παππά στο παραμύθι της με τίτλο «Ώκυ ο φιλειρηνικός ξιφίας» σε εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα από τις Εκδόσεις Πνοή

Μαζί με τον Ώκυ, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, οι μικροί μας αναγνώστες θα περιπλανηθούν στα μονοπάτια του βυθού της Μεσογείου, γνωρίζοντας τα  θαλάσσια όντα που τον κατοικούν αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Η ήρεμη συνύπαρξη των κατοίκων του βυθού, θα διαταραχθεί από την άφιξη ενός πονηρού λευκού καρχαρία, που θα βρεθεί στα όμορφα νερά της λεκάνης της Μεσογείου και μαγεμένος από την ομορφιά της, θα βάλει στόχο να γίνει ο κυρίαρχός της εξουσιάζοντας όλα τα πλάσματα με τρόπο αυταρχικό. Άραγε, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η δίψα του για εξουσία; Πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι του βυθού και ο πρωταγωνιστής μας; Ο ήρωάς μας μέσα από τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει στις σελίδες του παραμυθιού, θα ανακαλύψει τη δύναμη που κρύβει μέσα του, την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού του, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. 

Με τρόπο άμεσο και τρυφερό η συγγραφέας μέσω των χαρακτήρων των θαλάσσιων όντων που συνθέτουν την ιστορία, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη σπουδαία μηνύματα για την οικογένεια, την αγάπη, τη φιλία, τον σεβασμό στους γύρω μας αλλά και για τη δύναμη της συγχώρεσης. Οι λέξεις της σκιαγραφούν τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της στήριξης στον αδύναμο και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στον βυθό τα θαλάσσια όντα βοηθούν το ένα το άλλο, παίρνουν αποφάσεις και ζητούν τη ελευθερία τους ακόμη και απέναντι σε έναν δυνατό και τρομερό αντίπαλο. 

 Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως η ιστορία αυτή αγκαλιάζει πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως τη ρύπανση της θάλασσας από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τα πλαστικά, τη μετανάστευση και την αποδοχή της διαφορετικότητας, με τρόπο κατανοητό και προσιτό στα παιδιά.



  «Ο βυθός ανήκει σε όλους», μας λέει το βιβλίο της και αυτό θα δούμε στο τέλος της ιστορίας, το οποίο έρχεται με αισιοδοξία, αποκατάσταση της ειρήνης και δικαιοσύνη που προκύπτει μέσα από τη συνεργασία. Η εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα ζωντανεύει τους χαρακτήρες της ιστορίας και συντελεί στην αναγνωστική απόλαυση αυτού του τόσο πρωτότυπου παραμυθιού.

  Στο τέλος του βιβλίου θα συναντήσουμε ένα υπέροχο ποίημα με τίτλο «Μεσόγειος», το οποίο μιλά για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη όλων των θαλάσσιων όντων στη λεκάνη της Μεσογείου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα και ειδικότερα της θάλασσας. Ενδείκνυται για διδακτική αξιοποίηση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην τάξη και στο σπίτι.

Η Μεσόγειος σας περιμένει για εξερεύνηση!



Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Είμαι παιδί της θάλασσας και του καλοκαιριού, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα. Η αγάπη μου για τη γνώση και τη δημιουργία με οδήγησαν σε σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι η μάθηση δε σταματά ποτέ, γι’ αυτό συνέχισα το ταξίδι της γνώσης με εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή και στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Μετά τη διδασκαλία, η επόμενη μεγάλη μου αγάπη είναι η φύση. Έτσι λοιπόν, αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από μικρή γέμιζα τετράδια με σκέψεις για όλα όσα με απασχολούσαν. Μεγαλώνοντας, αυτή η ανάγκη για έκφραση συνεχίζει να εξελίσσεται μαζί μου. Εκφράζομαι μέσα από τις λέξεις και τη συγγραφή ποιημάτων και παιδικών παραμυθιών. Αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ενεργά μέσω του καναλιού μας στο YouΤube Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα στην παρουσίαση δελτίων ενημέρωσης για τον χώρο της εκπαίδευσης και το παιδικό βιβλίο. Έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή ενώ είχα τη χαρά ποιήματά μου να διακριθούν και να συμπεριληφθούν σε συλλογικές εκδόσεις. Η φράση που με χαρακτηρίζει είναι: <<Οι λέξεις θεραπεύουν!>>. 

Μπορείτε να με βρείτε στο fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100004701048337 και στο  YouΤube https://www.youtube.com/channel/UCU1dsOKqV6-Fy0jtyVMxwlA/featured  Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα - Teachers' Interests 


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!