Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΙΑΜΠΙΡΗΣ)





 Την αλφαβήτα της αγάπης παρουσιάζει στο νέο της βιβλίο με τίτλο Η αλφαβήτα της μανούλας από τις Εκδόσεις ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ, η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου στους μικρούς μας αναγνώστες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να μάθουν τα γράμματα που αποτελούν την   αλφαβήτα και να εξασκηθούν σε αυτά με τρόπο διασκεδαστικό, τρυφερό και ευχάριστο, μέσα από παραστάσεις της καθημερινής ζωής του παιδιού με τη μητέρα. 

Την πρωτότυπη έμμετρη γραφή της συγγραφέως πλαισιώνει η εξαιρετική εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη. Κάθε γράμμα της παρουσιάζεται ανά σελίδα συνοδευόμενο από ένα στιχάκι που μιλά για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα. Στο τέλος της σελίδας του κάθε γράμματος, ο μικρός αναγνώστης θα βρει έξι λέξεις που αρχίζουν από εκείνο και παριστάνονται στην εικόνα. Υπάρχει όμως και μια ακόμη κρυφή λέξη σε κάθε σελίδα που δεν αναγράφεται αλλά αποτελεί μυστήριο που το παιδί καλείται να λύσει μέσω εξερεύνησης. Με τον τρόπο αυτό, η ανάγνωσή του μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου βιβλίου αποτελεί το γεγονός ότι η συγγραφέας μέσω της εκμάθησης των γραμμάτων, ξεδιπλώνει την πολύτιμη σχέση της μητέρας με το παιδί και αναδεικνύει τις αξίες που μεταδίδονται μέσω αυτής. Στις σελίδες του θα δούμε να εμφανίζεται η αισιοδοξία, το χιούμορ, η ασφάλεια και το θάρρος. Διάχυτη μέσα στους στίχους της είναι η αγάπη της μητέρας που γιατρεύει και φωτίζει κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού. Βλέπουμε τη δύναμη της αγάπης που προσφέρει η μητέρα που φροντίζει  και μετατρέπει τη λύπη σε χαρά και γέλιο μέσα από τους πολλαπλούς και βαρυσήμαντους ρόλους της.



Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης εργασίες με γραμματάκια και εικόνες, όπως σταυρόλεξο και ακροστιχίδα. Ακόμη, οι μικροί μας αναγνώστες θα βρουν δύο παιδικά τραγούδια για τη μητέρα, τα οποία μπορούν να αναζητήσουν και να ακούσουν στο διαδίκτυο καθώς αναγράφεται από κάτω η ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Τέλος, στην τελευταία σελίδα του βιβλίου τα αποφθέγματα σημαντικών ανθρώπων για τη μητέρα εμπνέουν τα παιδιά, ώστε να γράψουν και εκείνα αποφθέγματα για τη δική τους μητέρα. Έτσι, ενισχύεται η δημιουργική τους έκφραση και φαντασία ενώ παράλληλα κάνουν εξάσκηση στη γραφή των γραμμάτων που συνάντησαν μέσα στο βιβλίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Ένα απολαυστικό παιδικό βιβλίο για την αλφαβήτα και την ανιδιοτελή αγάπη της μητέρας!



Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Είμαι παιδί της θάλασσας και του καλοκαιριού, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα. Η αγάπη μου για τη γνώση και τη δημιουργία με οδήγησαν σε σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι η μάθηση δε σταματά ποτέ, γι’ αυτό συνέχισα το ταξίδι της γνώσης με εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή και στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Μετά τη διδασκαλία, η επόμενη μεγάλη μου αγάπη είναι η φύση. Έτσι λοιπόν, αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από μικρή γέμιζα τετράδια με σκέψεις για όλα όσα με απασχολούσαν. Μεγαλώνοντας, αυτή η ανάγκη για έκφραση συνεχίζει να εξελίσσεται μαζί μου. Εκφράζομαι μέσα από τις λέξεις και τη συγγραφή ποιημάτων και παιδικών παραμυθιών. Αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ενεργά μέσω του καναλιού μας στο YouΤube Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα στην παρουσίαση δελτίων ενημέρωσης για τον χώρο της εκπαίδευσης και το παιδικό βιβλίο. Έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή ενώ είχα τη χαρά ποιήματά μου να διακριθούν και να συμπεριληφθούν σε συλλογικές εκδόσεις. Η φράση που με χαρακτηρίζει είναι: <<Οι λέξεις θεραπεύουν!>>. 

Μπορείτε να με βρείτε στο fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100004701048337 και στο  YouΤube https://www.youtube.com/channel/UCU1dsOKqV6-Fy0jtyVMxwlA/featured  Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα - Teachers' Interests 


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!