Το περιοδικό Familives, έχει τη χαρά να φιλοξενεί την ηθοποιό αλλά και σκηνοθέτη, Μαρία Δεληκωνσταντίνου. Η Μαρία κατάγεται από τη Σπάρτη και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ίασμος», του Βασίλη Διαμαντόπουλου, απ’όπου πήρε το πτυχίο της ως επαγγελματίας ηθοποιός.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ζευγάρια», «Τα μαχαιρώματα», «Μαρία η Άσχημη», «Έρωτας», «Τύχη Βουνό», «Δικαίωση», «Κλεμμένα Όνειρα» και πολλά άλλα. Έχει παίξει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, σε μεγάλες σκηνές. Συμμετέχει σε διοργανώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων και γενικότερα εκδηλώσεων. Δανείζει τη φωνή της σε διαφημίσεις αλλά και ντοκιμαντέρ.
Ερωτ: Οι σπουδές σας αφορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και το θέατρο. Ούσα και σκηνοθέτης, έχετε σκεφθεί να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο ή ακόμα και τη θεατρική αγωγή στα σχολεία;
Απ: Θέατρο για παιδιά κάνω πολλά χρόνια, από όταν ήμουν πρωτοετής φοιτήτρια στη Δραματική Σχολή και στο Παιδαγωγικό. Δεν έχω σταματήσει από τότε. Σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκομαι σε μία παράσταση για παιδιά. Θεατρική Αγωγή επίσης δίδασκα για αρκετά χρόνια σε γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Πέρα από αυτό, διατηρούσα το δικό μου Θεατρικό Εργαστήρι στα Νότια Προάστια της Αθήνας, όπου και έκανα Θεατρική Αγωγή σε παιδιά από 2 ετών μέχρι και σε ενήλικες..
Ερωτ: Πιστεύετε ότι η θεατρική αγωγή ή ακόμα και οι θεατρικές σπουδές θα πρέπει να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα των παιδιών και γιατί;
Απ: Σίγουρα! Το θεατρικό παιχνίδι, από τα προνήπια ακόμα, στόχο έχει να κοινωνικοποιήσει τα παιδιά, να τα εντάξει με διασκεδαστικό τρόπο στα θέματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας, να τα ενσωματώσει με λίγα λόγια στην καθημερινότητα, μέσω του παιχνιδιού. Πέρα από αυτό, τα μαθαίνει να συνεργάζονται με τους γύρω τους, να βοηθάει το ένα το άλλο, βάζοντας τα σε μια διαδικασία ομαδικότητας. Αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ή την θεατρική αγωγή, εμπλουτίζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, ανακαλύπτοντας διαφορετικές ποιότητες στα συναισθήματα τους και τους βοηθάει να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Τα οφέλη που έχουν τα παιδιά όλων των ηλικιών που θα ασχοληθούν με τη θεατρική αγωγή είναι πολλά, και γι΄αυτό πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Έτσι γίνεται και στο εξωτερικό.
Ερωτ: H πανδημία τα τελευταία χρόνια έχει φέρει ανατροπές στις ζωές όλων μας. Πιστεύετε ότι το θέατρο έχει πάρει ή αρχίζει να παίρνει άλλη διάσταση, όσον αφορά τις παραστάσεις;
Απ: Με την έναρξη της πανδημίας, το θέατρο στοχοποιήθηκε πολύ άσχημα. Θεωρήθηκε ή μάλλον “ονοματίστηκε” ως εστία υπερμετάδοσης της νόσου. Αυτό, όπως ήταν επόμενο, τρομοκράτησε τον κόσμο και τον κράτησε μακριά από τις θεατρικές αίθουσες. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε άλλους τρόπους παρουσίασης θεατρικών έργων στο κοινό, με τις διαδικτυακές παραστάσεις. Τώρα, δύο χρόνια μετά, ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στο θέατρο. Και πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός, το θέατρο θα ανακάμψει απόλυτα!
Ερωτ: Θεωρείτε τον εαυτό σας περισσότερο κινηματογραφικό, τηλεοπτικό ή θεατρικό ηθοποιό;
Απ: Μου αρέσουν όλα! Η τηλεόραση είναι αναγκαία γιατί έτσι μπαίνεις μέσα στα σπίτια του κόσμου. Έτσι σε μαθαίνει ο κόσμος για να έρθει μετά να σε δει και στο θέατρο. Επίσης η τηλεόραση, κατά κάποιον τρόπο σου καθορίζει και το κασέ σου. Ο κινηματογράφος σου προσφέρει αυτή τη μαγεία της 7ης Τέχνης. Είσαι μέρος της κι εσύ. Είναι όνειρο να παίζεις στον κινηματογράφο. Από τα γυρίσματα μέχρι την προβολή στις αίθουσες. Από την άλλη, το θέατρο είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είσαι ηθοποιός αν δεν παίζεις θέατρο. Το θέατρο έχει τη δική του μαγεία! Είναι αυτή η άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, η ανταλλαγή συναισθημάτων με τον θεατή, η ερωτική σχεδόν σχέση που αναπτύσσεται από το σανίδι στην πλατεία. Πιστεύω ότι ένας ηθοποιός μπορεί να ζήσει -καλλιτεχνικά- χωρίς να κάνει τηλεόραση ή κινηματογράφο, αλλά χωρίς να κάνει θέατρο είναι αδύνατον! Εγώ τουλάχιστον, δε μπορώ. Πρώτα φροντίζω να κλείσω θεατρική στέγη για τη σεζόν και μετά ασχολούμαι με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Ερωτ:H τέχνη, με την ευρύτερη έννοια, πιστεύετε ότι φθίνει στην Ελλάδα και για να κατορθώσει κάποιος να πετύχει τους στόχους του πρέπει να φύγει στο εξωτερικό;
Απ: Όχι! Η τέχνη δεν φθίνει στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με το εξωτερικό είναι ότι εκεί γίνονται άπειρα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι και καλά, ενώ στην Ελλάδα, η αγορά είναι πολύ μικρότερη, οπότε αναγκαστικά θα γίνουν λιγότερα projects.. Όμως σε καμία περίπτωση η Τέχνη γενικότερα στην Ελλάδα δεν φθίνει. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια γίνονται σπουδαίες θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δουλειές. Όλα αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το εξωτερικό..
Ερωτ: Αυτή τη περίοδο συμμετέχετε σε κάποια θεατρική παράσταση ή τηλεοπτική σειρά;
Απ: Αυτή η περίοδος με βρίσκει στο ραδιόφωνο. Κάθε Δευτέρα βράδυ έχω τη δική μου εκπομπή στον ElegantRadio.net ,όπου εκεί κάνουμε πολύ όμορφες συζητήσεις και ακούμε υπέροχη μουσική. Η εκπομπή “Βράδυ Δευτέρας”, βγαίνει ζωντανά στις 22:00-23:30 με μεγάλη επιτυχία, καθώς η ακροαματικότητα ξεπερνάει τους 80.000 ακροατές σε live καταμέτρηση.
Ερωτ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απ: Μου αρέσει να κάνω όνειρα και σχέδια για το μέλλον, να βάζω στόχους γιατί μόνο έτσι πετυχαίνεις πράγματα. Χωρίς να θέλω όμως να πω κάτι συγκεκριμένο, το άμεσο μέλλον μου επιφυλάσσει τη συμμετοχή μου σε μια ταινία και με τη νέα σεζόν, επιστρέφω δυναμικά στο θεατρικό σανίδι!
Ερωτ: Τι συμβουλή θέλετε να δώσετε σε νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το θέατρο και δεν το τολμούν;
Απ: Αν είναι όνειρο να ασχοληθεί με το θέατρο ένα νέο παιδί, να το κάνει χωρίς δισταγμό! Σίγουρα όμως, επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα προς το ζην του. Μην περιμένει κανείς να ζήσει από αυτό.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε.
Γράφει η Αθηνά Ντόκα
Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka