"ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΓΜΑ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)



«Πες όχι στο πείραγμα» το παιδικό βιβλίο της Τζιλ Χάσον με εικονογράφηση της Σάρα Τζένινγκς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για την κατανόηση της άσχημης συμπεριφοράς είτε από τη μεριά του θύτη είτε του θύματος.


Με μια εισαγωγή της σημασίας της λέξης «πειράζω» δίνει πολύ ξεκάθαρη εικόνα στο παιδί Το βιβλίο ξεκινάει δίνοντας στο παιδί να αντιληφθεί  με σιγουριά και απόλυτη βεβαιότητα πως το σώμα μας, ανήκει μόνο σε εμάς. Το σώμα του, του ανήκει.  Στη συνέχεια  «σκιαγραφώντας» με λέξεις και εικόνες το όριο του σώματος μας, δίνει στο παιδί να καταλάβει ποιο είναι το όριο του δικού του σώματος. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αντιλαμβάνεται αμέσως πότε κάποιος ξεπερνάει αυτό το όριο. Μέσα από πολύ οικεία σενάρια βγαλμένα από την καθημερινή ζωή ενός παιδιού δίνει την δυνατότητα με πολύ φιλικό και εύληπτο τρόπο το παιδί να αντιληφθεί πως το σώμα του του ανήκει, πως έχει δικαίωμα να πει όχι αλλά και πως είναι πολύ σημαντικό εξίσου να σέβεται το σώμα των άλλων.  Η έννοια της συγκατάθεσης αιωρείται σε κάθε σελίδα του βιβλίου μαθαίνοντας στο παιδί με έναν σχεδόν υποσυνείδητο τρόπο, ότι το ίδιο είναι εκείνο που επιλέγει τι θα επιτρέψει να του συμβεί. Σεβασμός, συγκατάθεση, δίκτυο ασφαλείας, επιλογή στο «όχι» και στο «ναι, όριο είναι οι λέξεις εκείνες που συναντάς σε κάθε σελίδα του. 


Το τόσο μεγάλης σημασίας θέμα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται και το πλαισιώνει μια εξαιρετική και πολύ ουσιαστική εικονογράφηση που δεν αφήνει κανένα κενό στα παιδικά ερωτήματα και αμφιβολίες που ίσως προκύψουν κατά την αφήγηση. Βρήκα πολύ έξυπνο στην εικονογράφηση που σε κάθε σελίδα υπάρχει ένα περίγραμμα που «υποδηλώνει» το όριο. 


Η γραφή του επιτρέπει το διάλογο και την ανάπτυξη πολλών σεναρίων, ερωτήσεων και υποθέσεων δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ανάγνωση δια δραστική, εποικοδομητική που προκαλεί το ενδιαφέρον του παιδιού. Ένα παιδικό βιβλίο που είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη. 


Υγ. Μετά την ανάγνωση εμείς προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε τα όρια από διάφορα αντικείμενα ακόμα και του βιβλίου. Έτσι έγινε πιο κατανοητή η έννοια του ορίου. 


Από το οπισθόφυλλο

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς για τα όρια του σώματος, τόσο του δικού τους όσο και των υπολοίπων. Αυτή η γνώση θα αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξή τους, την αυτοπεποίθησή τους αλλά και τις προσδοκίες τους από τη συμπεριφορά των άλλων. Το συγκεκριμένο βιβλίο προσεγγίζει αυτό το σοβαρό ζήτημα με εύληπτο και φιλικό προς τα παιδιά τρόπο, προσφέροντάς τους οικεία σενάρια για να σκεφτούν και να συζητήσουν. Περιλαμβάνεται επίσης μια ενότητα με ερωτήσεις προς συζήτηση για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ηλικία 5-6,7-8




Μαρίνα Πλούμπη

In

Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.

Μπορείτε να τη βρείτε στο Info in a shot


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!