ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ)

 



Το Familives έχει τη χαρά να παρουσιάσει το βιβλίο του Στέφανου Αλεξιάδη, «Τα Φτερωτά Σανδάλια», από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. 


Το βιβλίο «Τα Φτερωτά Σανδάλια» είναι ένα βιβλίο σύγχρονο, που παρόλο που η έκτασή του δεν είναι μεγάλη σε αριθμό σελίδων, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να προσεγγίσει με μεγάλη επιτυχία ταμπού, κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας, όπως επίσης και το θεσμό της φιλίας που μπορεί να κλονιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Η διαφορετικότητα του κεντρικού ήρωα, του Φοίβου, ο οποίος βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, είναι ο κεντρικός άξονας του βιβλίου. Ο ήρωας, είναι ένα αγόρι που βρίσκεται στη προεφηβία και έρχεται αντιμέτωπος με την απόρριψη από τους συμμαθητές του, οι οποίοι δεν τον τίμησαν στο πάρτι γενεθλίων του. Η αντίδρασή του είναι αυτή που τραβά τον αναγνώστη να καταλάβει πόση δύναμη ψυχής μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το παιδί, που στη θέση του κάποιος, ακόμα και ενήλικας, θα μπορούσε να είχε λυγίσει. 

Ο συγγραφέας κινείται με μεγάλη μαεστρία, γύρω από αυτή τη διαφορετικότητα. Η μητέρα του ήρωα που πιστεύοντας ότι θα προστατέψει με τις κινήσεις και τις πράξεις  της το παιδί της, το φέρνει αντιμέτωπο με περισσότερες δυσκολίες. Ο κολλητός φίλος Φοίβου, ενώ στην αρχή του βιβλίου προκαλεί τον αναγνώστη στην «αντιπάθειά» του, εξελίσσεται μέσα από εμπόδια και κερδίζει την συμπάθεια. Η γιαγιά και ιδιαίτερα η θεία του Φοίβου, είναι η ευχάριστη νότα στο βιβλίο αυτό. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ήρωάς μας στην καθημερινότητά του, μας κάνει να αντιληφθούμε πόσες δυσκολίες η ίδια η κοινωνία θέτει σε ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα. 

Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι η διαφορετικότητα, η οποία βρίσκεται παντού και γύρω μας, τσακίζει όσους πιστεύουν ότι δεν είναι διαφορετικοί. Άνθρωποι σαν τον Φοίβο, έχουν μεγαλείο ψυχής και είναι τόσο δυνατοί όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. 

Τέλος, «Τα Φτερωτά Σανδάλια» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να μπει στις δανειστικές βιβλιοθήκες όλων των σχολείων και να διαβαστεί από τα παιδιά και όχι μόνο. Αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο προς κοινωνικές αναλύσεις. 


Από το Οπισθόφυλλο

Όλοι περπατάμε. Άλλοι χρησιμοποιούν τα πόδια κι άλλοι τον νου αλλά ποιος είναι γρηγορότερος; Αυτός που είναι διαφορετικός ή αυτός που είναι όμοιος; Διαφορετικός από ποιόν; Όμοιος με ποιόν;

Άραγε αν είσαι μοναδικός, μπορείς να επιβιώσεις; Και τι σημαίνει να είσαι μοναδικός; Σχετίζεται με το να είσαι αποδεκτός; Και ποιος είναι τόσο ισχυρός για να σε αποδέχεται ή να σε απορρίπτει;

Μια μάνα μπορεί να απορρίψει; Ίσως και να μπορεί. 

Και τότε αρχίζουν όλα…με τα φτερωτά σανδάλια. 


Γράφει η Αθηνά Ντόκα

Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!