ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Αυτοάνοσα νοσήματα, έκφραση που είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη στο λεξιλόγιο μας τα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Λόγω του άγχους που έχει κατακλύσει την καθημερινότητα μας, ακούμε όλο και πιο συχνά για ασθένειες. 

Είναι πολύ δύσκολο και σκληρό για ένα άτομο να ανακαλύπτει πως πάσχει από μια αυτοάνοση ασθένεια. Είναι ασθένειες που δημιουργούνται στον άνθρωπο λόγω κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να έχει προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Τα αυτοάνοσα νοσήματα  απασχολούν κυρίως τις γυναίκες λόγω ορμονών και συνήθως είναι πιο ευάλωτος ο οργανισμός τους. Ο οργανισμός μας λοιπόν αντιδρά  και το ανοσολογικό σύστημα καταστρέφει τα δικά του στοιχεία γιατί δεν μπορεί να τα αντέξει. 

Η αντίδραση του οργανισμού προέρχεται κυρίως από το στρες, την ακτινοβολία και διάφορους μικροοργανισμούς. Είναι δύσκολο για ένα άτομο να έρχεται αντιμέτωπο με ένα αυτοάνοσο νόσημα. Κατακλύζεται ο νους μας από σκέψεις, πως φταίμε που οδηγηθήκαμε σε μια τέτοια κατάσταση και πως δεν συμπεριφερόμαστε καλά στον εαυτό μας. Νιώθουμε επίσης τύψεις για όλες εκείνες τις φορές που στεναχωρηθήκαμε και αγχωθήκαμε για μικρά, ασήμαντα και ανούσια  θέματα. Όμως τώρα ο οργανισμός μας χτύπησε καμπανάκι και πρέπει να παλέψουμε μαζί του για να νικήσουμε και να επιβιώσουμε μαζί με την ασθένεια μας.

Μια ακόμη δυσκολία της αυτοάνοσης ασθένειας είναι πως δεν ξέρεις με τι όπλα να την αντιμετωπίσεις και πόσο θα διαρκέσει. Είναι κάποιες ασθένειες που μένουν στον οργανισμό μας, εφ όρου ζωής και πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους. Κάποιες διαρκούν για μερικά χρόνια αλλά και πάλι δεν ξέρεις αν θα εμφανιστούν ξανά. Η ιατρική καθημερινά εξελίσσεται, όταν διαγνωστούμε με ένα τέτοιο νόσημα να πάρουμε διάφορες γνώμες γιατρών αλλά και να επιλέξουμε το γιατρό για το δύσκολο αυτό ταξίδι με γνώμονα να μας εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά και να είμαστε άνετοι να ανοιχτούμε και να ρωτάμε τις απορίες μας.



Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι διάφορες και ποικίλες. Μερικές από αυτές είναι : ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η κοιλιοκάκη, η νόσος Γκρέιβς, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η λεύκη, ο ρευματικός πυρετός, η ατροφική γαστρίτιδα, η γυροειδής αλωπεκία, και η αυτοάνοση  (ιδιοπαθής) θρομβοπενική πορφύρα. Άλλες εξίσου σημαντικές αυτοάνοσες ασθένειες είναι η ψωρίαση, ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Χόγκρεν, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, η αιμολυτική αναιμία, και η ιδιοπαθής φλεγμονώδης εντερική νόσος (νόσος Κρον και ελκώδης κολίτιδα).  Όπως παρατηρούμε μπορούν να επηρεάσουν διάφορα όργανα η σημεία του σώματος μας  όπως στομάχι, δέρμα, κεφάλι αλλά και θυροειδή. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία μας αλλά και το σώμα μας. Μήπως όμως αυτά συνδέονται άρρηκτα; 

Είναι ανάγκη λοιπόν να είμαστε αλλά και πάνω απ όλα να νιώθουμε υγιείς και ήρεμοι. Η ψυχολογία μας είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τη λειτουργία του σώματος μας. Μια ακόμα ασθένεια, που σε κάποιες μορφές της θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια είναι ο καρκίνος. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τον ψυχικό μας κόσμο. Ο οργανισμός μας είναι μια μηχανή που πρέπει να του δίνουμε τα κατάλληλα καύσιμα για να λειτουργήσει. 

Πρέπει λοιπόν να αγαπάμε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας και να προσέχουμε όχι μόνο τις τροφές αλλά και τις σκέψεις μας! Το μυαλό μας επηρεάζει το σώμα μας περισσότερο από κάθε τι. Είναι οι λέξεις λοιπόν που έλκουν το όμορφο και το άσχημο…!




Γράφει η Βασιλική Κόντε

Τελειόφοιτη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με καταγωγή από τα Παπαδιάνικα Λακωνίας. Αγάπη για τα παιδιά, τα ταξίδια, τα όνειρα και τις βόλτες με φίλους. Δουλεύω σε κέντρο μελέτης αλλά και στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αλίμου για να διοχετεύσω την αγάπη μου για τα παιδιά αλλά και να προσφέρω! Τρελή αδυναμία στην αρθρογραφία και στα δυο μου ανήψια τον Δημήτρη-Χρύσανθο και το Βασίλη-Νεκτάριο.

https://www.facebook.com/vasilw.konte/



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!