ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 Σε αυτούς τους περίεργους καιρούς που ζούμε, με την οικονομική αβεβαιότητα, κάθε έξοδο που γίνεται στην οικογένεια λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όταν όμως στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά, δεν μπορούμε να χαλάσουμε κανένα χατίρι. Οι απόκριες, όπως και κάθε γιορτή άλλωστε, είναι κυρίως για τα παιδιά. Έτοιμα αποκριάτικα προϊόντα υπάρχουν παντού, σε κάθε μεγάλο αλλά και μικρό κατάστημα. Η αξία όμως των χειροποίητων κατασκευών έχουν μοναδική αξία, καθώς τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, μακριά από οθόνες τηλεόρασης και κινητών τηλεφώνων. 

Παρακάτω θα βρείτε κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας. Είναι εύκολες και τα υλικά αρκετά οικονομικά που μπορείτε να τα βρείτε σε χαρτοπωλεία, αλλά και  μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών. 

Αποκριάτικες μάσκες:

Υλικά:

-χαρτόνια σε διάφορα χρώματα

-πομ πομ

-έτοιμα πλαστικά μάτια (υπάρχουν σε σακούλες)

-χρυσόσκονη

-μολύβι

-ψαλίδι

-κόλλα

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε ένα χαρτόνι με το χρώμα της αρεσκείας μας. Ζωγραφίζουμε τη περιοχή των ματιών και σχηματίζουμε ένα σχέδιο γυλιών μυωπίας. Με το ψαλίδι κόβουμε προσεκτικά τις περιοχές στο άνοιγμα των ματιών, αλλά και το περίγραμμα. Στο σημείο της μύτης των γυαλιών, κολλάμε το πομ πομ. Σε δεύτερο χαρτόνι σχηματίζουμε με το μολύβι ένα πρόσωπο και κόβουμε το περίγραμμα. Κολλάμε τα μάτια. Σε τρίτο χαρτόνι φτιάχνουμε ένα καπέλο και τα μαλλιά. Τα κόβουμε προσεκτικά και τα κολλάμε το πρόσωπο στις αντίστοιχες περιοχές. Η μάσκα είναι έτοιμη. 

Διακοσμητικοί κλόουν


Υλικά:

-Ξύλινες κουτάλες

-Χαρτόνια

-Μαρκαδόροι ζωγραφικής

- Κόλλα

-Μολύβι

-Ψαλίδι

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε χαρτόνια με τα χρώματα της αρεσκείας μας και ζωγραφίζουμε το πρόσωπο κλόουν. Κόβουμε με το ψαλίδι περιμετρικά τα σχέδια που σχεδιάσαμε. Με τους μαρκαδόρους ζωγραφικής, ζωγραφίζουμε τα στοιχεία που θα συνθέσουν το πρόσωπο του κλόουν. Κολλάμε τα στοιχεία στις ξύλινες κουτάλες και οι διακοσμητικοί κλόουν μας είναι έτοιμοι. 

Αποκριάτικη μάσκα ζωάκι


Σε περίπτωση που δεν έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας, ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε μια μάσκα είναι ο παρακάτω. 

Υλικά:

-Χάρτινο πιάτο

- Μαρκαδόροι Ζωγραφικής

- Ψαλίδι

Εκτέλεση:

Αναποδογυρίζουμε το πιάτο, έχοντας στην όψη μας τη πίσω του πλευρά. Κόβουμε με το ψαλίδι τη περιοχή των ματιών. Χρωματίζουμε με το χρώμα της αρεσκείας μας το χάρτινο πιάτο γύρω γύρω από τη περιοχή του πάτου και με τη βοήθεια του χαρτιού κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Με μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε τα στοιχεία του ζώου που θέλουμε να απεικονίζει η μάσκα μας π.χ. ένα λιοντάρι. Η μάσκα είναι έτοιμη. 

Αποκριάτικο καπέλο


Υλικά:

- Χαρτόνι σε διάφορα χρώματα

- Κουδουνάκια

- Ψαλίδι

- Κόλλα

Εκτέλεση:

Τυλίγουμε με ένα χαρτόνι τη περίμετρο του κεφαλιού και τη κρατάμε. Κόβουμε προσεκτικά και με τη κόλλα κολλάμε τις δύο άκρες. Με τα υπόλοιπα χαρτόνια φτιάχνουμε λωρίδες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και σχέδιο τρίγωνο. Στις άκρες κολλάμε τα κουδουνάκια. 

Ο χρόνος που θα αφιερώσετε  με τα παιδιά σας είναι ανεκτίμητος και πολύτιμος. Μη ξεχνάτε να ακούγεται χαρούμενη μουσική στο χώρο που δημιουργείτε τις χειροτεχνίες σας, να χαμογελάτε και σερπαντίνες να κοσμούν το τραπέζι σας. Η επιτυχία τότε είναι δεδομένη. 

Χαρούμενη Αποκριά σε όλους!


Γράφει η Αθηνά Ντόκα
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!