SAVOIR VIVRE ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ)

 «Savoir Vivre για παιδιά! Καλοί τρόποι στο σχολείο», της Ελένης Σταματούδη σε εικονογράφηση Μάρως Αλεξάνδρου, που κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2021 από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης



Ο τρόπος που κάνω ένα πράγμα είναι ο τρόπος που κάνω τα πάντα, λένε άνθρωποι στον χώρο της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης αλλά και της ψυχοεκπαίδευσης. Από την άλλη ο όρος Savoir Vivre κρύβει τα μυστικά της τέχνης του να ξέρει κανείς να ζει. Αυτά τα μυστικά έχουν πολλές φορές καταγραφτεί σε εγχειρίδια – οδηγούς, ώστε οι αναγνώστες να μάθουν να εφαρμόζουν αυτούς τους τρόπους στην καθημερινότητά τους. Τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα έχουν αναθεωρηθεί, όχι πάντα για καλό -εν τέλει. Όμως η ουσία παραμένει, πως η καλή συμπεριφορά και οι όμορφοι τρόποι κάνουν την ζωή όλων μας πιο ωραία, ισορροπημένη και γαλήνια. 


Αυτό το βιβλίο είναι το δεύτερο της σειράς, με πρώτο το «Savoir Vivre για παιδιά! Καλοί τρόποι στο τραπέζι». Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, δηλαδή στις πρώτες ηλικίες ευρύτερης κοινωνικοποίησης και συνύπαρξης με περισσότερους ανθρώπους πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον. Αρχίζει με έναν πρόλογο, όπου κατατοπίζει τους ενήλικες αναγνώστες, εκπαιδευτικούς και γονείς  για το περιεχόμενο και τους στόχους του βιβλίου. Μας παρουσιάζει επίσης τον κούνελο Άρι(στο), ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις διάφορες καταστάσεις, που παρουσιάζονται στις σελίδες που ακολουθούν.




Από αριστερά, τα παιδιά διαβάζουν την προτροπή και τον κανόνα καλής συμπεριφοράς στην κορυφή της σελίδας, ενώ στο κάτω μέρος της αποδίδονται με όμορφο και χιουμοριστικό τρόπο -με λέξεις και εικόνες- διάφορες παιδικές ενστάσεις, ενδεχόμενες σκέψεις και αντεπιχειρήματα. Στα δεξιά μας οπτικοποιείται με την ολοσέλιδη εικονογράφηση η σωστή στάση και συμπεριφορά των παιδιών σε σχέση με τον κανόνα, που μόλις μάθανε. Κάτι που λειτουργεί πολύ έξυπνα και αποτελεσματικά. Στο τέλος του βιβλίου σε δυο  σελίδες διαβάζουμε τις συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για την παρουσίαση σημαντικών τεχνικών με την βοήθεια των οποίων μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά για να μάθουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς με το καλό παράδειγμά μας. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε τις αξιολογήσεις του Χρήστου Παρθένη (Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικής), της Ειρήνης Μπαιρακτάρη (Σχολική Ψυχολόγος) και της Σταματίνας Τσιμτσιλή (Δημοσιογράφου-Παρουσιάστριας).


Το βιβλίο διαθέτει εκτός από μια πολύ όμορφη και «καθαρή» εικονογράφηση, μεγάλα και ευανάγνωστα γράμματα σε διαφορετικά χρώματα ανά σελίδα. Η εικονογράφηση σε σκίτσα και με απαλά φωτεινά χρώματα, προσδίδει μια ηρεμία και άλλοτε μια ένταση ανάλογα με τις πληροφορίες και τους σκοπούς του κειμένου και είναι πολύ οικεία για τα παιδιά.


Η ανάγνωση των σελίδων γίνεται ευχάριστα και τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο, ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, για παιδιά και ενήλικες που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και καμία βιβλιοθήκη. Καλύπτει τους βασικούς στόχους για μια καλή συμπεριφορά των παιδιών στις πρώτες τρυφερές ηλικίες, τις τόσο σημαντικές για την διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους. 




Θα ήθελα να αναφέρω κι έναν επιπλέον λόγο, που το συγκεκριμένο βιβλίο, πέρα από χρήσιμο και απολαυστικό κατά την ανάγνωση από μικρούς και μεγάλους είναι και σημαντικό. Φέρνει το παιδί σε επαφή με μεγάλες αλήθειες της ζωής αλλά και υπέροχα διδάγματα. Από τα πλέον ενδιαφέροντα διδάγματα του βιβλίου, είναι εκείνο που αναφέρεται στην ευγένεια, που είναι καλό να μας διακρίνει: Χαιρετούμε τους ανθρώπους και τους ευχαριστούμε για ότι έχουν κάνει για εμάς.  Ένα σημαντικό μάθημα ζωής!


Στα χέρια μου κρατώ ένα βιβλίο με φινέτσα, ποιότητα και αισθητική. Ο μικρός αναγνώστης και η μικρή αναγνώστρια μέσα από παραδείγματα συμπεριφοράς προς μίμηση μπορούν να υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους και για την υπόλοιπη ζωή τους. Πόσο πολύ το έχουμε πλέον ανάγκη αυτό!


Ελένη Σταματούδη

Η Ελένη Σταματούδη είναι οικονομολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακά στην διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στην Βρετανία. Έχει ασχοληθεί τα  τελευταία χρόνια με συμπεριφορές παιδιών. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Savoir Vivre για παιδιά». Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Savoir Vivre για παιδιά! Καλοί τρόποι στο τραπέζι» εξαντλήθηκε αφού έμεινε σταθερά για καιρό στις πρώτες προτιμήσεις των αναγνωστών και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα. Η συγγραφέας πιστεύει οτι οι καλοί τρόποι είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των παιδιών, ενώ τα βιβλία της αποτελούν εξαιρετικά δείγματα εγχειριδίων προσαρμοσμένων στην ηλικία και τις ανάγκες τους.


Απόσπασμα από το βιβλίο


«Αν κάνω κάτι λάθος, το παραδέχομαι και ζητάω συγνώμη... Δεν αντιμιλάω στον δάσκαλό μου και τον σέβομαι...»


Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: «Savoir Vivre για παιδιά! Καλοί τρόποι στο σχολείο»

Συγγραφέας: Ελένη Σταματούδη

Εικονογράφος: Μάρω Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Ι. Σιδέρη

ISBN: 978-960-08-0905-3

Ημ. Έκδοσης:  Οκτώβριος 2021


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!

Γράφει η Πελαγία Θεοχάρη, συγγραφέας και εκδότρια (εκδόσεις Λόγου Χάριν).

Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!