ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΓΧΩΔΗΣ

 Στην καθημερινότητα που όλοι μας τρέχουμε, άλλοι περισσότερο, άλλοι λίγο λιγότερο, σίγουρα έχουμε παρατηρήσει στιγμές που το άγχος μας καταβάλει. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος μας «κυριαρχεί» και εμείς δεν το έχουμε καταλάβει; Τι συμβαίνει όταν το άγχος δεν μας αφήνει σε ησυχία και καταλήγει να καθορίζει όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και τις σχέσεις με τους γύρω μας; Και όμως! Υπάρχουν καθημερινές συμπεριφορές που μας δείχνουν ότι είμαστε υπερβολικά αγχώδεις και αν μετριάσουμε αυτές τις συμπεριφορές τότε σίγουρα η ζωή μας, και κυρίως η υγεία μας, θα βελτιωθούν στο ακέραιο. 


Έχετε συχνές αϋπνίες

Αν δεν έχετε βαρυστομαχιάσει ή δεν έχετε πιει 2 λίτρα καφέ την ίδια μέρα και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε χωρίς κάποιον προφανή λόγο, τότε μάλλον το άγχος σας κρατάει ξάγρυπνους. Όταν ο οργανισμός στρεσάρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ λογικό να αντιδρά έτσι το βράδυ, την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να ηρεμεί.

Η ανάγκη να τα ελέγχετε όλα

Το να θέλετε να έχετε τον έλεγχο, είναι γενικά κάτι καλό. Το να θέλετε, όμως, να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή σημαίνει ότι το άγχος μάλλον σας έχει νικήσει. Μία τέτοιου είδους συμπεριφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξαντλητική, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους κοντινούς σας ανθρώπους, που νιώθουν ότι τους «πνίγετε».

Άγχος για τελειότητα

Η τελειομανία για τον εαυτό σας αλλά και η απαίτηση από τους ανθρώπους δίπλα σας να τα κάνουν όλα τέλεια συνήθως είναι σημάδια άγχους, το οποίο γιγαντώνεται αν τα πράγματα τελικά δεν γίνουν. Τη συμπεριφορά αυτή θα την εντοπίσετε όχι μόνο σε σημαντικά ζητήματα, αλλά και σε ασήμαντα θέματα που, υπό άλλες συνθήκες, θα προσπερνούσατε.



Σωματικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι και σωματικά εκτός από ψυχολογικά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σας. Ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος, οι ταχυπαλμίες και η τριχόπτωση αλλά και κάποια δερματικά προβλήματα είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το άγχος επιτίθεται και στο σώμα σας.

Εμμονικές συνήθειες

Νευρικές συνήθειες που γίνονται ασυναίσθητα όπως το να τρως τα νύχια σου, να πειράζεις το πρόσωπο ή/ και τα μαλλιά και να δαγκώνεις τα χείλη σου συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε αυτά τα «τικ», γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία σας. Τα νύχια, για παράδειγμα, κρύβουν πολλά μικρόβια κι έτσι, όταν αποκτάμε τη συνήθεια να τα τρώμε, η μετάδοσή τους γίνεται πολύ πιο εύκολα.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει τι ζητάω»

Συνήθως τα αγχώδη άτομα «κρατούν» μέσα τους τα συναισθήματά τους και όταν θέλουν κάτι, το απαιτούν με άκομψο τρόπο, φωνάζουν και ξεσπούν. Η άλλη μεριά δεν μπορεί να κατανοήσει πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά κι έτσι είναι πολύ λογικό να δημιουργούνται παρεξηγήσεις με το κυριευμένο από άγχος άτομο να διαμαρτύρεται ότι κανείς δεν μπορεί να τον/ την καταλάβει. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να «εκραγείτε», θυμηθείτε ότι μία ήρεμη συζήτηση μπορεί να βοηθήσει όσο τίποτε άλλο σε μια τέτοιου είδους ένταση.



Κατηγορείτε τον εαυτό σας

Οι τύψεις, οι κατηγορίες και οι ενοχές είναι από τα συνηθισμένα εξωτερικευμένα σημάδια του άγχους. Αν, λοιπόν, έχετε κι εσείς την τάση να κατακρίνετε τον εαυτό σας και να σκέφτεστε ότι τίποτα δεν κάνετε σωστά, το μόνο που καταφέρνετε είναι απλώς να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια αντί να δείτε με ψυχραιμία τα πράγματα και να δράσετε αναλόγως..

 Υπερβολική ανησυχία

Είναι λογικό να ανησυχούμε όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αντιμετωπίζει μια ασθένεια ή όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Ωστόσο, στην περίπτωση αγχώδους διαταραχής οι ανησυχίες είναι δυσανάλογες προς τις αιτίες που τις προκαλούν και πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε απλές καθημερινές καταστάσεις που δεν φορτίζουν τον μέσο άνθρωπο.

Σίγουρα, όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν κάνουν την εμφάνισή τους παράλληλα. Και αν εμφανιστούν ταυτόχρονα, τότε σίγουρα δεν είναι σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε για την ψυχική μας υγεία και ηρεμία. Έστω και αν ένα σημάδι άγχους κάνει την εμφάνισή του, θα πρέπει να είμαστε σε θέση με ψυχραιμία αλλά και με σεβασμό στον εαυτό μας, να το νικήσουμε, έτσι ώστε να είμαστε εμείς πρωτίστως καλά, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται γύρω μας. 

 

 Γράφει η Αθηνά Ντόκα

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!