ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

 Όταν ακούω τη λέξη εφηβεία ομολογώ ότι ένα μικρό ρίγος με διαπερνά! Κι αυτό γιατί η μεγάλη μου κόρη πλησιάζει στην εφηβεία και τα σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους! Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια;

Το παιδί μπαίνει στην εφηβεία; Ποια είναι τα σημάδια;

Οι αλλαγές των παιδιών στην εφηβεία – είτε μιλάμε για τα κορίτσια είτε για τα αγόρια - αφορούν τόσο στην εξωτερική τους εμφάνιση όσο και στον εσωτερικό τους κόσμο. 



Σωματικές αλλαγές

Το σώμα των παιδιών στην εφηβεία αλλάζει ξαφνικά και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όλες αυτές τις αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση καλούνται να τις διαχειριστούν τα έφηβα παιδιά, γεγονός που τα συχνά τα δυσκολεύει ιδιαίτερα. 

Για τα κορίτσια η εφηβεία ξεκινάει από τα 8 έτη (λεγόμενη προεφηβεία) με 13 ετών. Στο διάστημα αυτό συνήθως παρατηρείται αύξηση των μαστών τους, τριχοφυΐα στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων και στις μασχάλες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι γυναικείες ορμόνες, που ονομάζονται οιστρογόνα, προετοιμάζουν το σώμα ενός κοριτσιού για να ξεκινήσει η περίοδος του. Η έμμηνος ρύση εμφανίζεται περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη της εφηβείας. Τότε είναι που τα κορίτσια ψηλώνουν απότομα και σιγά σιγά βλέπουν το σώμα τους να γίνεται γυναικείο. 

Για τα αγόρια η εφηβεία ξεκινάει από τα 10 έως τα 15 έτη. Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η αύξηση των όρχεων και του πέους. Επιπλέον υπάρχει τριχοφυΐα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και της μασχάλης, όπως και στα κορίτσια. Έπειτα η φωνή των αγοριών γίνεται πιο μπάσα και βγάζουν τρίχες και στο πρόσωπο ή το στήθος.



Συναισθηματικές αλλαγές

Στην εφηβεία εκτός από το σώμα επηρεάζεται πολύ και η ψυχολογία των παιδιών. Συνήθως οι έφηβοι αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σώμα τους και να αισθάνονται ανασφάλειες. Η διάθεσή τους αλλάζει απότομα, που σημαίνει ότι εύκολα αντιδρούν , αναστατώνονται και νιώθουν πολύ έντονα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν. Αρχίζουν να έχουν ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο ενώ ανακαλύπτουν τα πρώτα τους σεξουαλικά συναισθήματα. 

Ακμή και εφηβεία

Είναι σύνηθες στην εφηβεία πολλά παιδιά να εμφανίζουν ακμή, δηλαδή σπυράκια κυρίως στο πρόσωπό, την πλάτη ή το στήθος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες κατά την περίοδο αυτή μεταβάλλονται και επηρεάζουν το δέρμα του έφηβου παιδιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει η ακμή που προκαλείται από τις ορμόνες της εφηβείας θα υποχωρεί.

Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν το έφηβο παιδί σας είναι συχνά κακόκεφο, σκεπτικό και έτοιμο να βάλει τα κλάματα. Ούτε αν αντιδρά υπερβολικά σε διάφορες περιστάσεις και συχνά θέλει να απομονώνεται και να κλείνεται στο δωμάτιό του. Έτσι είναι τα εφηβάκια (όπως τα αποκαλώ) και εμείς οι γονείς καλούμαστε να είμαστε ακόμα πιο κοντά τους, πιο πολύ δίπλα τους για να τα ακούσουμε και να τους συμπαρασταθούμε στις μεγάλες (ή μικρές) αλλαγές που βιώνουν με πολύ υπομονή και κατανόηση.


Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού από το My Little World
___________________________________________________________________________________

Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!