ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΘΩΣ)

 

Είναι η εποχή που δε θα μπορούσε να λείπει από τα αναγνώσματα μας ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στον Χριστό στο κάστρο» των εκδόσεων Αθως



Δε θα μπορούσαμε άλλωστε παρά να συμφωνήσουμε επίσης με τον Κώστα Γανωτή που γράφει στον επίλογο της παρούσας έκδοσης «Μακάρια τα Ελληνοπουλα, που τους δόθηκε η χάρη να χουν δάσκαλο, που από την έδρα να τους διαβάζει φωτισμένα κείμενα, όπως είναι τα έργα του Παπαδιαμάντη».  Ένας λογοτέχνης που εγκωμιάστηκε όταν ήταν στη ζωή από σημαντικά πρόσωπα της εποχής. Και αρκετά ακόμη μετά το θάνατο του. Η γλώσσα του πρωτότυπη, πολυεπίπεδη και ιδιαίτερη. Με αυτή την μοναδικότητα μας χάρισε ένα υπέροχο στην απλότητα του διήγημα, «στον Χριστό στο Κάστρο».

Το διήγημα του Παπαδιαμάντη μας ταξιδεύει στο τόπο καταγωγής του, το νησί της Σκιάθου που τόσο συχνά συναντάμε στα διηγήματα του. Είναι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ένας ιερέας με μία μεγάλη παρέα συγχωριανών ταξιδεύουν εν μέσω κακοκαιρίας για να μπορέσουν να σώσουν συγχωριανούς τους που βρίσκονται στο Κάστρο αλλά και ο πρώτος να τηρήσει το τάμα του. Το πλήθος φτάνει στο Κάστρο, συναντάται με τους αποκλεισμένους και ακολουθεί αφήγηση των περιπετειών τους.  Ο Παπαδιαμάντης μας περιγράφει εκτενώς το Κάστρο, και το μεγαλοπρεπή Ναό. Ακολουθεί  λειτουργία την οποία ωστόσο διακόπτουν κάποιοι ναυαγοί . Η παρέα μεγαλώνει . Χωριανοί και ναυαγοί γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα .

Η παρούσα έκδοση συνοδεύεται από ηχητικό δίσκο (audio book) με την αφήγηση της Σοφίας Χατζή και τη μουσική του Στέφανου Δορμπαράκη. Είναι ιδιαίτερη η προσθήκη των κειμένων άλλων λογοτεχνών όπως του Κώστα Βάρναλη, του Ανδρέα Καρκαβίτσα και του Λάμπρου Πορφύρα που αφορούν στον Παπαδιαμάντη. Περιλαμβάνεται σύντομη βιογραφία του Παπαδιαμάντη καθώς και ένα λεξιλόγιο με περιγραφή των λόγιων λέξεων που χρησιμοποιεί ο λογοτέχνης.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Μπάρλας, Δήμητρα Σταύρου Επιμέλεια έκδοσης: Σταυρούλα Σταμάτη

 Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού


_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!