ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΑΠΠΟΥ Σ΄ ΑΓΑΠΩ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΜΙΝΩΑΣ)





«ΠΑΠΠΟΥ Σ’ ΑΓΑΠΩ» το παιδικό βιβλίο της Μάρω Θεοδωράκη με εικονογράφηση της Νίκη Λεωνίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό παιδικό βιβλίο καθώς μιλάει για την αγάπη του παππού που στάζει μέλι.





Ο Γιάννος αγαπάει πολύ τον παππού του. Απολαμβάνει μαζί με τις δίδυμες αδερφές του, τις αγκαλιές και τα φιλιά του και τις ιστορίες που τους διηγείται. Κάθε Κυριακή δε που ο παππούς έρχεται στο σπίτι τους και κρατάει αυτό το τέλειο γαλακτομπούρεκο είναι η πιο ωραία μέρα. Όλη την ημέρα την περνούν μαζί, παίζουν σκάκι αλλά και ψάχνουν στο τάμπλετ συναρπαστικές πληροφορίες για το σύμπαν, τους ωκεανούς και τα δάση. Ο Γιάννος έχει μια καταπληκτική ιδέα! Να έρθει ο παππούς να μείνει μαζί τους! Προσπαθεί να τον πείσει μα είναι μάταιο. Ο παππούς δε θέλει να αφήσει το σπίτι του, τους φίλους του, ούτε τη γάτα του μα ούτε και τη λεμονιά που είχε φυτέψει με τη γιαγιά. Ο Γιάννος το κατάλαβε μόνο όταν ο παππούς του τον ρώτησε πως θα του φαινόταν να αλλάξει σχολείο και φίλους και σταμάτησε να επιμένει. Ο παππούς βάλθηκε να μάθει στο Γιάννο να ισορροπεί στο ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες και τα κατάφερε. Τον έπεισε να πιστέψει στον εαυτό του και το γιόρτασαν τρώγοντας μαζί ένα παγωτό. Το μυστικό τους από τη μαμά. Ευτυχισμένοι και οι δύο, ο Γιάννος θα το θυμάται για πάντα αυτό το απόγευμα.





Ένα παιδικό βιβλίο που σου αφήνει ένα γλυκό χαμόγελο όταν τελειώνεις την ανάγνωση. Οι δε μικροί αναγνώστες αναζητούν αμέσως τον δικό τους παππού. Αν αυτό το στοιχείο δε φανερώνει πόσο αυτό το βιβλίο άγγιξε την καρδιά τους τότε ποιο; Εξαιρετική άμεση γραφή με «αληθινή» περιγραφή σκηνών και αποτύπωσή συναισθημάτων. Πολλές φορές σου προκαλεί συγκίνηση και κάνει και εμάς τους «μεγάλους» αναγνώστες να θέλουμε να το ξαναδιαβάσουμε. Αυτό το παιδικό βιβλίο ήρθε για να τιμήσει τους παππούδες, έναν από τους θεμελιώδης λίθους της ελληνικής οικογένειας, ευγνώμων όλοι που τους έχουμε στη ζωή μας. Απλά συγχαρητήρια!



Η εικονογράφηση είναι πραγματικά εξαιρετική. Εκφράσεις προσώπων σε απόλυτη σύμπνοια με το κείμενο και έντονα ζωηρά χρώματα όπως άλλωστε «ζωγραφίζεται» και η αγάπη του παππού στην ψυχή των παιδιών. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η φυσιογνωμία του παππού στην εικονογράφηση στέλνει κύματα αγάπης και θαλπωρής. Απλά συγχαρητήρια!





Από το οπισθόφυλλο



Κάθε παππούς δείχνει την αγάπη του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο παππούς Γιώργος έχει την πιο αφράτη αγκαλιά, διηγείται τις πιο ωραίες ιστορίες και έχει πάντοτε να πει κάτι καλό για όλους. Ο εγγονός του δε χάνει ευκαιρία να βρίσκεται κοντά του… Ώσπου μια μέρα του προτείνει να μετακομίσει στο σπίτι τους. Θα καταφέρει να τον πείσει ν’ αφήσει όλα όσα αγαπά, τη γειτονιά και τις συνήθειές του, για να μείνει μαζί τους; Μια γλυκιά ιστορία για την άνευ όρων αγάπη και τον ξεχωριστό δεσμό που μπορεί να έχει ένας παππούς με τα εγγόνια του.

Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot


Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!