ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ)





«Κορίτσια και αγόρια» το παιδικό βιβλίο της γνωστής σειράς «Τόσο απλά» με συγγραφέα την Δρ, Κατρίν Ντολτό και την Κολίν Φορ-Πουαρέ με εικονογράφηση Robin, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Το θέμα που πραγματεύεται είναι η διαφορετικότητα των φύλων και αναπτύσσεται με έναν εξαιρετικό τρόπο απενοχοποιώντας τη συζήτηση σχετικά με το αναπαραγωγικό σύστημα και λύνοντας με κατανοητό τρόπο όποια απορία των παιδιών.





Με βάση τις έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν πως τα παιδιά θα πρέπει από μικρά να μαθαίνουν την ωρολόγιά του σώματος, αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό. Με απλή γραφή ενημερώνει τα παιδιά για τις διαφορές του σώματος μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και το αναπαραγωγικό σύστημα. Δε μένει όμως μόνο σε αυτό, πάει ένα βήμα παραπέρα και στέκεται επίσης στις συμπεριφορές καταρρίπτοντας τα στερεότυπα πως τα αγόρια μπορούν να παίζουν με συγκεκριμένα παιχνίδια και τα κορίτσια αντίστοιχα. Τα κορίτσια μπορούν να παίζουν ενεργητικά παιχνίδια όπως ποδόσφαιρό και τα αγόρια μπορούν να παίζουν παιχνίδια ρόλων όπως με κούκλες. Στη συνέχεια περνάει με δεξιοτεχνία στην καθημερινότητα των παιδιών τα οποία παρατηρούν και μιμούνται τους ενήλικες, κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο το πως λειτουργεί η κοινωνία. Καθώς μεγαλώνουν πολλά χαρακτηριστικά τους αλλάζουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι σχέσεις που δημιουργούν έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον.



Η εικονογράφηση η οποία συμβαδίζει απόλυτα με το κείμενο λειτουργεί σχεδόν βιωματικά καθώς σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά του σώματος αλλά και τις συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή. Με σχέδια απλά και φυσικά και χρώματα ζωντανά καταφέρνει να απενοχοποιήσει την εικόνα ενός γυμνού σώματος.



Από το οπισθόφυλλο

Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για

την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα

απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: «Όσο περισσότερα

καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε».



Κορίτσι ή αγόρι; Η ομορφιά της ζωής κρύβεται

τόσο στις ομοιότητες όσο και στις διαφορές

των δύο φύλων. Συμπληρώνοντας ο ένας

τον άλλον, ζούμε καλύτερα μαζί.

Τόσο απλά!

Ηλικία 2-4, 5-6

 Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot


Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!