ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΑΠΠΟΥ...ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ Τ΄ΑΣΤΡΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

 

Πες μας, παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα, 

του Διονύση Π. Σιμόπουλου

(ταξίδι στη ζωή των άστρων)




 



Ο Διονύσης Σιμόπουλος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, πολλάκοις βραβευμένος για το έργο του και με διεθνή αναγνώριση, είναι ο συγγραφέας του υπέροχου αυτού βιβλίου. Ένας άνθρωπος που απο μικρή ηλικία αγαπούσε να αγναντεύει τον ουρανό, να παρατηρεί τ’ αστρα και να μοιράζει ιστορίες μεταφέροντας το μεγαλείο του σύμπαντος με απλά λόγια.

Ένας παππούς μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει μακρυά στ’ αστέρια και το θαυμαστό κόσμο τους. Μας μιλάει για τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο και τους λοιπούς αστερισμούς, για τα είδη των τηλεσκοπίων, τα μεγάλα αστεροσκοπεία, τα χαρακτηριστικά των άστρων.

Όλα τ’ άστρα που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια άστρων του Γαλαξία μας... αυτά τα δισεκατομύρια άστρα που δίνουν τροφή στους συγγραφείς και έδαφος ονειροπόλησης για τους πιο ρομαντικούς περιγράφονται κι αναλύονται με τόση λεπτομέρεια.

Πως γεννήθηκαν τ’αστρα; Ποια είναι η ιστορία του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος; τι είναι τ’αστρικα σμήνη; Ποια είναι η εξέλιξη των άστρων; Τα άστρα πεθαίνουν; Αυτά είναι μερικά απο τα ερωτήματα που θα απαντηθούν και ο ουρανός θα αποκτήσει περισσότερη μαγεία.





Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι όσο πιο απλά θα μπορούσε να είναι ώστε τα παιδιά να εισαχθούν στο μαγικό κόσμο των άστρων. Η εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου συντροφεύει αρμονικά την αφήγηση και προσθέτει πληροφορίες που οι λέξεις δυσκολεύουν να δώσουν.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε τους 88 αστερισμούς που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, πληροφορίες για τα υλικά του Σύμπαντος και παιχνίδια από τη Μαρία Γονιδάκη η οποία έχει την παιδαγωγική επιμέλεια του βιβλίου.

Στο βιβλίο υπάρχει πρόσθετο υλικό (βίντεο) κρυμμένο σε ηλεκτρονικούς κωδικούς. Μπορείς να το δεις σκανάροντας το με τη σχετική εφαρμογή QR code reader!
Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!