ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

 

«Το κρασί φέρνει αυθάδεια και τα μεθυστικά ποτά μανία. Όποιος αφήνεται να δελεάζεται από αυτά, σοφός δεν μπορεί να είναι».

Παροιμίαι Σολομώντος 20 -1Η ψυχρότητα που παρατηρείται στις ανθρώπινες σχέσεις, το κλείδωμα στο Εγώ, η πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα και το άγχος για καλύτερο αύριο που ολοένα ως ελπίδα ξεθωριάζει, αποτέλεσαν την αιτία που πολλοί έφηβοι ξεκίνησαν να καταναλώνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, διαλύουν σταδιακά, τον ευαίσθητο και γεμάτο λαχτάρα για αναζήτηση και εμπειρίες νεανικό οργανισμό. Με μία πρόσκαιρη αίσθηση ψεύτικης ελευθερίας και ανεβάσματος της διάθεσης, εξωθούν τον έφηβο σε ολοένα και περισσότερη κατάχρηση, μέχρι αυτό να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της ζωής του.

Οι έφηβοι, ως ευαίσθητα άτομα που ακόμα ψάχνουν τον δικό τους σκοπό στη ζωή, πολλές φορές βρίσκουν αυτά τα δύο ως λύσεις, σε μία προσπάθεια να έχουν κάτι για δική τους προσωπική ελπίδα και πυξίδα.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

Ø  η αίσθηση να αισθανθούν άτρωτοι

Ø  η επιθυμία να αντιταχθούν στα μη και στις απαγορεύσεις των γονιών

Ø  ενδέχεται να υποκύψουν επειδή οι φίλοι τους ασκούν πιέσεις για υιοθέτηση δικών τους συμπεριφορών

Ø  η δική του ανάγκη να αισθανθούν «κουλ» και πιο αποδεκτοί

Ø  το άγχος, η σύγχρονη οικονομική/κοινωνική/πολιτική/ηθική κρίση

Ø  αίσθηση μοναξιάς

Ø  απλή περιέργεια να δοκιμάσουν και να δουν «περί τίνος πρόκειται»

Ο έφηβος κάνει το λάθος να στραφεί σε λύσεις ανέξοδες που θα οδηγήσουν στην προσωπική του καταστροφή και όχι σε ευδοκίμηση της ζωής του. Προσπαθεί να αντλήσει ευτυχία μέσα από το ποτό, δίχως όμως να αντιλαμβάνεται πως αυτό που θα του προσφέρει είναι μία ψευδαίσθηση ελευθερίας. Προσπαθεί να αισθανθεί ελεύθερος μέσα από τη χρήση ναρκωτικών, αλλά παγιδεύεται μέσα σε χειρότερη στέρηση ελευθερίας. Γίνεται έρμαιο μίας ανάγκης η οποία διαρκώς θα μεγαλώνει, θα μεγαλώνει και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα ο ίδιος να εξαθλιώνεται κάθε φορά που θα έχει ανάγκη να λάβει αυτή την ουσία αλλά αυτό δε θα είναι εφικτό εκείνη τη στιγμή. Σταδιακά, το σώμα και το πνεύμα του θα παραλύουν με συνέπεια, να οδηγηθεί ακόμα και στο θάνατο.

Τα παιδιά χρειάζεται να αισθανθούν ασφάλεια και ενδιαφέρον, μέσα σε μία ταραγμένη εποχή που φαντάζει αβέβαιη και δύσκολη από πολλές απόψεις. Πρέπει να του εμφυσηθεί η πεποίθηση πως πρέπει να ελπίζει, διότι το αύριο πάντοτε μπορεί να μας εκπλήξει και ευχάριστα, πρέπει να αισθάνεται πως το αγαπούν και το υπολογίζουν.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό από μικρά. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά που ασχολούνται με ένα οποιοδήποτε άθλημα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν άσχημες για την υγεία τους συμπεριφορές (καταχρήσεις, αλκοόλ, κάπνισμα).

Εξίσου και το σχολείο πρέπει να πραγματοποιήσει σεμινάρια και να ενημερώνει διαρκώς τους νέους ανθρώπους για τις δραματικές συνέπειες που θα επιφέρει στην υγεία τους η υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών. Μέσα από τη συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους και το ξεπέρασμα του Εγώ, ένας άνθρωπος θα βιώσει ευτυχία. Όχι μέσω τέτοιων ουσιών.

Δεν είναι η λύση το αδιέξοδο των καταχρήσεων. Και κάθε παιδί πρέπει να μαθαίνει πως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι το αντίθετο από αυτό που προσπαθεί να κατακτήσει και αξίζει.


Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη από τη διαδικτυακή σελίδα "Οι σκέψεις της Μαρίας" 

________________________________________________________________________________________________Είμαι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στη διαδικτυακή αρθρογραφία. Η συγγραφή είναι η ζωή μου και χαίρομαι να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με άλλους.Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!