ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)





Στη σημερινή βιβλιοκριτική έχουμε το βιβλίο της Αλέκας Τρίπου-Μάνου «Σουφλέ Σοκολάτας» από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Με τίτλο γλυκό και αισιόδοξο έρχεται να στο ανατρέψει διαβάζοντας το, καθώς σου προκαλεί κόμπο στο στομάχι, που όμως έχει το λυτρωτικό τέλος που επιθυμείς διακαώς.




Η Σοφία, μαθήτρια του δημοτικού ζει μαζί με τον πατέρα της, που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα, όπως εκείνος λέει, και όπως έχει πείσει και τη μικρή Σοφία γι αυτό. Οι γονείς της Σοφίας είναι χωρισμένοι, όμως η μαμά της έχει φροντίσει να βρει σπίτι κοντά της. Τώρα πως ζει ένα κορίτσι σα πριγκίπισσα όταν της παίρνουν τη μοναδική φίλη που έχει, την κούκλα της τη Σοφούλα, όταν την αφήνουν μόνη της το βράδυ της πρωτοχρονιάς με την κυρία που τη προσέχει, όταν δεν της δίνουν χαρτζιλίκι, όταν της απαγορεύουν να πει τα κάλαντα, όταν της απαγορεύουν πολλά, είναι να το σκέφτεται κανείς. Η Σοφία εκμυστηρεύεται όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα της στην Σοφίτα, τη δεύτερη κούκλα της που αντικατέστησε την πρώτη. Κάπου πρέπει να τα πει και εκείνη. Στη μαμά που τη βλέπει κάθε Σαββατοκύριακο αποκλείεται να τα πει μιας και ο μπαμπάς την έχει σχεδόν πείσει πως είναι άχρηστη και πολύ κακή μητέρα που τους παράτησε και έφυγε. Η Σοφία όμως γιατί όταν πηγαίνει στο σπίτι της μαμάς, που μένει με τον καινούριο της άντρα το Μενέλαο και τα δύο του παιδιά περνάει καλά; Το κρύβει όμως και δε θέλει ούτε και η ίδια να το παραδεχτεί γιατί έτσι νοιώθει πως θα προδώσει τον μπαμπά. Μια κοπάνα στάθηκε η αφορμή ο μπαμπάς να τιμωρήσει την «πριγκίπισσα» του. Μια τιμωρία που άφησε μελανιές στο κορμάκι της Σοφίας. Μελανιές που έγιναν η αφορμή να έρθει στο φως η αλήθεια και η λύτρωση.







Ένα βιβλίο κόμπος στο στομάχι. Η συγγραφέας άγγιξε ένα τόσο λεπτό θέμα, αυτό της παιδικής κακοποίησης και χειραγώγησης, επιλέγοντας την πιο δύσκολη οπτική στην περιγραφή του, με εξαιρετική επιτυχία. Ένα βιβλίο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ γραμμένο μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας του δημοτικού στη γλώσσα της! Με προτάσεις μεγάλες, με κόμματα αναρίθμητα, με σκέψεις πάρα πολλές ταυτόχρονα, καμιά φορά ασύνδετες μα συνάμα αλληλένδετες. Και όμως καθόλου κουραστικό. Και όμως εξαιρετικά «γρήγορο». Τόσο αληθινό. Ένα βιβλίο γραμμένο στον πρώτο ενικό και στον ενεστώτα που προσδίδει αμεσότητα. Το διαβάζεις και ο κόμπος στο στομάχι δε λέει να φύγει, οι σκέψεις σε κατακλύζουν, και η δικαίωση μαζί με τη λύτρωση σου γίνονται έμμονη ιδέα και αυτοσκοπός.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το βιβλίο θίγει επίσης θέματα όπως, της φιλοζωίας, της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της διάκρισης, αλλά και του bullying δοσμένα και αυτά μέσα από την καθημερινότητα της ηρωϊδας. Δοσμένα δηλαδή με τόσο φυσικό τρόπο που σου περνάει το σωστό μήνυμα σχεδόν ασυνείδητα.

Ένα βιβλίο για κάθε βιβλιοθήκη. Ένα βιβλίο που όταν διαβαστεί από τα παιδιά και τους γονείς ανοίγει ο δρόμος για μια μεγάλη πολύ σημαντική συζήτηση.






Από το οπισθόφυλλο

Η Σοφία ζει μαζί με τον πατέρα της που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα. Οι γονείς της έχουν χωρίσει και αναγκάζεται κάθε Σαββατοκύριακο να το περνάει με τη μητέρα της, τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Περνάει δύσκολα και ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να την καταλαβαίνει. Η Σοφία όμως έχει την κούκλα της, που μαζί της μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες… στον απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα. Βαθιά μέσα τους όμως κρύβουν μυστικά και ψέματα. Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει άραγε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια;



Για παιδιά άνω των 10 ετών


Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot

Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!