ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ)





«Η κερασιά στην αυλή μου» είναι το παιδικό βιβλίο της Μυρτώς Πετροπούλου με εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Με ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις σελίδες του, ποιο είναι αυτό; Οι δυο τελευταίες προτάσεις…

 



«… Ίσα ίσα, να είσαι σίγουρος ότι τα δέντρα και νοιώθουν και ακούν και πονάνε και αγαπάνε.

Φύτεψε ένα δέντρο κ εσύ, μικρέ μου φίλε.

Φρόντιζε το να μεγαλώσει, δώσε του αγάπη και θα το διαπιστώσεις…»



Ένα χέρι τρυφερό, το χέρι του παππού φύτεψε ένα σποράκι στο χώμα, το σποράκι μεγάλωνε, με νερό, ήλιο και την αγάπη του. Έγινε ένα δέντρο ψηλό καμαρωτό. Μια κερασιά. Μια κερασιά που μεγάλωνε με αγάπη, την οποία ανταπόδιδε τον Ιούνη με ζουμερά κατακόκκινα κεράσια όπου τα γεύονταν τα παιδιά της γειτονιάς. Ο παππούς δε τα μάλωνε ποτέ όταν έπαιζαν γύρω από την κερασιά και σκαρφάλωναν στα κλαδιά της. Τα παρακολουθούσε πίσω από το παράθυρο και όταν κάποιο δε μπορούσε να κατέβει από τα κλαδιά το βοηθούσε ενώ έκανε πως το μάλωνε. Ο παππούς τα μεσημέρια απολάμβανε τη σκιά της κερασιάς διαβάζοντας το βιβλίο του και όταν ερχόταν το απόγευμα μάζευε τα κεράσια για να τα μοιράσει στους γείτονες. Ο Μάρτης έβρισκε την κερασιά στολισμένη με τα μαρτάκια των παιδιών που τα χελιδόνια τα έπαιρναν για τις φωλιές τους. Τον Απρίλη έκανε επίσκεψη το αηδόνι στην κερασιά και εκείνη ζήλευε και ήθελε αντί για ρίζες να είχε φτερά να έβλεπε όλο τον κόσμο. Όμως καθώς το συλλογιζόταν στο τέλος ένοιωθε περηφάνια που πρόσφερε στον άνθρωπο τόσα πολλά. Καρπούς, σκιά μα κυρίως οξυγόνο. Συνειδητοποίησε πως όλοι και όλα χρησιμεύουν στη φύση και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας είναι αυτές που συμπληρώνουν τον κόσμο μας. Το φθινόπωρο της άρεσε πολύ της κερασιάς γιατί είχε δροσιά, και τα φύλλα της άλλαζαν πολλά χρώματα μέχρι να πέσουν από τα κλαριά. Το χειμώνα τα κλαριά γέμιζαν με χιόνι, όμως ο παππούς την πρόσεχε την κερασιά του, καθάριζε το χιόνι και έκανε τα πάντα να την κρατήσει όσο πιο ζεστά μπορούσε. Και η κερασιά του το ανταπέδιδε με γλυκά κεράσια την άνοιξη.


 



Ένα βιβλίο που μέσα από μια τρυφερή αφήγηση εμπνέει τον αναγνώστη και δίνει έμφαση στη σημαντικότητα της σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και ενός δέντρου. Του ανθρώπου εκείνου που φυτεύει, περιποιείται, προστατεύει και αγαπάει το δέντρο το οποίο φυσικά και του το ανταποδίδει. Γιατί ναι ένα δέντρο μπορεί και αγαπάει και ανταποδίδει την αγάπη με τον καρπό του, τον ίσκιο του και με το οξυγόνο. Εκείνο το απαραίτητο για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε τούτο τον πλανήτη. Οι τελευταίες φράσεις του βιβλίου είναι και εκείνες που φωνάζω δυνατά να ακουστούν μέχρι την άκρη της γης.

«… Ίσα ίσα, να είσαι σίγουρος ότι τα δέντρα και νοιώθουν και ακούν και πονάνε και αγαπάνε.

Φύτεψε ένα δέντρο κ εσύ, μικρέ μου φίλε.

Φρόντιζε το να μεγαλώσει, δώσε του αγάπη και θα το διαπιστώσεις…»





Η εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά είναι εκπληκτική. Υπέροχες εικόνες, ζωντανές, με «ζουμερά» χρώματα. Τα κεράσια απλά θέλεις να απλώσεις το χέρι σου και να τα πιάσεις ενώ τα άνθη της κερασιάς θέλεις να σκύψεις και να τα μυρίσεις!



Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τον κύκλο πολλαπλασιασμού της κερασιάς από τον γεωπόνο Ευάγγελο Πετρόπουλο.



Από το οπισθόφυλλο



«Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», έγραψε ο Λουντέμης. Η ελπίδα ταξιδεύει στο παιδικό αυτό βιβλίο. Οι αναμνήσεις μιας κερασιάς μέσα στον χρόνο, στους μήνες και στις εποχές αλλά και μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπό της. «Φύτεψε ένα δέντρο κι εσύ, μικρέ μου φίλε. Φρόντιζέ το να μεγαλώσει, δώσε του την αγάπη σου».



Μία ιστορία που αγαπήθηκε ήδη πολύ, μέσα από την αφήγησή της για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου του 2020, στα πλαίσια του προγράμματος του ANT1 #Μένουμε σπίτι.



Ηλικία 6 - 9


Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot

Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!