ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ)

 Σας παρουσιάζουμε σήμερα το νέο βιβλίο του Δημήτρη Καρακούση «Για μια ανάσα ελεύθερη» από τις εκδόσεις Σταμούλης.

Είναι η ιστορία τεσσάρων αδελφιών από τη Σύμη, του Κωνσταντή, του Νικήτα, της Μαρίας και του μικρού Βασίλη που φεύγουν με την οικογένειά τους για την τουρκοκρατούμενη Κω. Εκεί, μετά από ένα ταπεινωτικό επεισόδιο μεταξύ του πατέρα τους και του Τούρκου διοικητή, αποφασίζουν να κατεβάσουν τη σημαία του κατακτητή και να ανεβάσουν την ελληνική που έχουν τα ίδια ράψει. Κι έτσι ξεκινάει η περιπέτεια που θα τους χωρίσει και θα τους ταξιδευσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!



Οι γονείς στέλνονται σε φυλακή στα βάθη της Τουρκίας, τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια μπαίνουν κρυφά σε πλοίο και καταλήγουν ο ένας στην Αμερική και ο άλλος στη Γαλλία, η Μαρία μένει στο νησί σε μια έμπιστη φίλη και ο Βασίλης στέλνεται στο θείο τους στη Ρόδο.

Η ιστορία ξεκινά από τα τουρκοκρατούμενα Δωδεκάνησα του 1900 και τελειώνει πάλι εκεί, στα ελεύθερα πλέον Δωδεκάνησα του 1947, έχοντας περάσει από τη Γαλλία του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, την καταστροφή της Σμύρνης, την Αμερική του Κραχ, την Αθήνα της αντίστασης και όχι μόνο. Τα τέσσερα αδέλφια χωρίζονται, ζουν δύσκολα, κάνουν δικές τους οικογένειες. Όμως δεν ξεχνούν ποτέ την οικογένεια και την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναβρεθούν.




Το βιβλίο καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Μαθαίνουμε για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο εκείνης της εποχής, παρακολουθώντας συνάμα  τη ζωή των ηρώων μας.

 Η αφήγηση μας απορροφά από τις πρώτες γραμμές  και όσο διαβάζουμε το βιβλίο, τόσο βυθιζόμαστε στις ταραγμένες, δύσκολες εκείνες εποχές. Είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, το καθένα από τα οποία περιγράφει διαδοχικά τη ζωή ενός από τους ήρωες. Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας μας κάνει να αγωνιούμε για το τι θα γίνει παρακάτω στην ιστορία.




Ένα βιβλίο που συγκινεί με την αγάπη που νοιώθουν οι ήρωες για την οικογένεια και την πατρίδα τους, το πείσμα τους για ζωή και τη δύναμη του χαρακτήρα τους. Ένα μυθιστόρημα με όμορφη δομή, πλοκή που συναρπάζει και εικόνες που γοητεύουν.


Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!