ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

 



Πολλές φορές, ένα παιδικό βιβλίο με πιο λιτό και απλό τρόπο, μπορεί να καταπολεμήσει όλα τα κυρίαρχα στερεότυπα που κυριαρχούν στην κοινωνία μας περί εμφάνισης, πολύ περισσότερο από βιβλία με ατελείωτες μελέτες και βαρύγδουπες εκφράσεις.


Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι – ειδικότερα οι γυναίκες- οι οποίοι διστάζουν να απολαύσουν ακόμα και ένα μπάνιο στη θάλασσα, επειδή αισθάνονται πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δε διαθέτουν το κατάλληλο σώμα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους και προσπαθούν να μη βιώσουν κοινωνικό ρατσισμό, στερώντας από τους ίδιους ακόμα και το πιο απλό, αναφαίρετο δικαίωμά τους; ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν τα άλλα παιδιά και συμμαθητές τους, ανεξαρτήτως των όποιων εξωτερικών διαφορών τους. Και σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ανάγνωση των κατάλληλων βιβλίων. Διότι δεν ευθύνονται τόσο τα παιδιά για την όποια κακή συμπεριφορά τους, όσο η έλλειψη ορθής διαπαιδαγώγησης από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.

Διάβασα το παιδικό βιβλίο Ιδιωτική παραλία της συγγραφέως ΛΕΣΚΟ ΣΟΦΙ των εκδόσεων Κλειδάριθμος και το θεωρώ ένα ενδεδειγμένο παράδειγμα βιβλίου που αγγίζει ευαίσθητα και τρυφερά το θέμα των διακρίσεων στην παραλία. Ακόμα και αν απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών, ομολογώ πως το ευχαριστήθηκα και μου χάρισε μία ώρα ανάγνωσης και προβληματισμού. Διότι μόνο όταν δεις τα πάντα με την απλοϊκή, παιδική ματιά, γίνονται πιο αγνά και ανθρώπινα.

Μια οικογένεια ορνιθόρυγχων παίρνουν τα μπανιερά τους για να πάνε στη θάλασσα, αλλά τα άλλα ζώα τούς διώχνουν συνεχώς από τις παραλίες. Πώς θα καταφέρουν να χαρούν κι αυτοί το μπάνιο τους; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).



Το βιβλίο αγγίζει το θέμα της διαφορετικότητας με χιούμορ, με ένα μικρό παραμύθι που έχει ευχάριστη εικονογράφηση και έξυπνο θέμα.



Το προτείνω σε μικρά παιδιά, αλλά και σε μεγαλύτερους ανεπιφύλακτα. Οι αλήθειες της ζωής είναι πιο όμορφες όταν αγγίζουν τον απλό και πολύχρωμο κόσμο των παιδιών, από βαριά βιβλία με ατελείωτες αναλύσεις.

Και η Ιδιωτική Παραλία επεξηγεί πολύ παραστατικά και όμορφα το αυτονόητο: πως όσα και αν είναι τα κιλά σου, έχεις δικαίωμα να απολαύσεις ένα μπάνιο στη θάλασσα.


 Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη από τη διαδικτυακή σελίδα "Οι σκέψεις της Μαρίας" 

________________________________________________________________________________________________



Είμαι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στη διαδικτυακή αρθρογραφία. Η συγγραφή είναι η ζωή μου και χαίρομαι να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με άλλους.



Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!