ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

Το βιβλίο "Ένα πατίνι για την Ιουστίνη", είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Δρακοσυλλέκτης", που έρχεται να ενθουσιάσει τους μικρούς δρακόφιλους μετά τον "Κόκκινο σκούφο για τον Ροδόλφο" από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Συγγραφέας της δρακοσειράς βιβλίων που ενθουσιάζει τα παιδάκια από 3 ετών και πάνω, είναι ο Κυριάκος Αθανασιάδης.


Πριν από πολλά-πολλά χρόνια, υπήρχαν δράκοι που φοβόντουσαν τους ανθρώπους αλλά και άνθρωποι που φοβόντουσαν τους δράκους. Οι περισσότεροι δράκοι κρυβόντουσαν στα δάση, μερικοί όμως έβγαιναν βόλτες στις πόλεις κάνοντας τους ανθρώπους να τρέχουν δεξιά και αριστερά. Ένα παιδάκι που τους αγαπούσε πολύ, τους μάζεψε όλους και τους έφτιαξε τη Δρακοχώρα. Το παιδί αυτό το έλεγαν Δρακοσυλλέκτη.


Η Ιουστίνη αγαπούσε πολύ το ποδήλατο και έτρεχε όλη μέρα και καμιά φορά κρυφά όλη τη νύχτα. Της άρεσαν όλα τα χρώματα στα ποδήλατα, τα ποδήλατα του βουνού της θάλασσας, με διαφορετικές ρόδες, με έλικες, ποδήλατα γυμναστικής, με μία ρόδα αλλά και με δεκαοχτώ ρόδες συν δύο βοηθητικές. Αυτό ήταν το δικό της! Ήταν η καλύτερη ποδηλάτισσα στη Δρακοχώρα! Μέχρι που μια μέρα είδε ένα πατίνι. Νόμιζε ότι ήταν ποδήλατο χωρίς πετάλια, κι έτσι βάλθηκε να το ανακαλύψει!




Συνέντευξη με τον Κυριάκο Αθανασιάδη


  • Πείτε μας λίγα λόγια για σας.
 Με λένε Κυριάκο (που δεν μου αρέσει καθόλου, εδώ που τα λέμε, ήθελα να με λέγανε αλλιώς — αλλά δεν ξέρω πώς, δεν έχω κάποιο αγαπημένο όνομα) και ζω στη Θεσσαλονίκη. Με τη γυναίκα μου την Κίκα, έχουμε δύο σκυλάκια και μια γάτα. Γράφουμε και διαβάζουμε βιβλία, βλέπουμε σειρές στην τηλεόραση και μαγειρεύουμε πάντα στο σπίτι. Η Κίκα μαγειρεύει καλά. Εγώ όχι και τόσο καλά.
 
·      Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Α, πριν πολλά-πολλά χρόνια. Στην αρχή έγραφα για κάπως μεγάλα παιδιά, εννέα ετών και πάνω. Μετά, για πιο μικρά. Έπειτα, για εφήβους. Πλέον, μου αρέσουν όλες οι ηλικίες — καθεμιά έχει και πράγματα που τα αγαπώ πολύ. Άλλη τη φαντασία, άλλη την αφαίρεση, άλλη το χιούμορ, άλλη την αγωνία κλπ. κλπ.
 
·       Η Δρακοχώρα φαίνεται να είναι πραγματικά υπέροχη! Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Δημιουργίας της;

Θα ακουστεί υπερβολή, αλλά είδα τον Δρακοσυλλέκτη στον ύπνο μου. Ήταν ένα παιδί που φρόντιζε ένα μαγικό χωριό στο οποίο κατοικούσαν δράκοι. Κάπως έτσι. Ήταν ένα πολύ γενναίο παιδί. Σιγά-σιγά η ιδέα ωρίμασε μέσα μου, διαμορφώθηκε, και από ένα σημείο και μετά ήξερα ακριβώς πώς ήταν αυτό το χωριό. Τελικά ήταν κάπως σαν τα δικά μας, απλώς αντί για ανθρώπους έχει δράκους. Και είναι όλοι πολύ καλοί — και αρκετά έως πολύ αστείοι.
 
·       Η Ιουστίνη και ο Ροδόλφος μάς ενθουσίασαν με τις περιπέτειες τους. Θα γνωρίσουμε κι άλλους δράκους της Δρακοχώρας;

Ναι, ναι, άλλωστε είναι μεγάλο χωριό η Δρακοχώρα, και τα δρακάκια της είναι πολλά. Μετά την Ιουστίνη και τον Ροδόλφο έρχεται ο Ισίδωρος! Που είναι μεν πολύ καλός μαθητής, αλλά βαριέται καμιά φορά στο σχολείο… Και επίσης, τρελαίνεται για παγωτά!
 
·       Οι Δράκοι φαντάζομαι είναι φίλοι μεταξύ τους. Θα δούμε στο μέλλον να μπαίνουν σε περιπέτειες δράκοι παρέα;

Ναι, ναι, το έχουμε σκεφτεί κι εμείς, και μας αρέσει πολύ η ιδέα. Απλώς θα αργήσει λιγάκι, γιατί πρώτα πρέπει να μάθουμε αρκετά δρακάκια ακόμα. Όμως θα έχουν τουλάχιστον μία μεγάλη περιπέτεια όλα μαζί, που θα είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες. Και εκεί θα περάσουμε όλοι πολύ όμορφα. Όπως περνάμε πάντα όμορφα με μία μεγάλη παρέα σε μια γιορτή — ή καλύτερα, στην κατασκήνωση.
 
·       Ο Δρακοσυλλέκτης είναι ένα παιδί αλλά δεν τον έχουμε γνωρίσει. Αν και καταλαβαίνω ότι έχει πολλή δουλειά συλλέγοντας Δράκους, υπάρχει περίπτωση να τον δούμε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία της σειράς;

Θα ήταν τόσο όμορφο! Απλώς δεν είμαστε σίγουροι, ούτε εγώ ούτε η Σούπερ Απίθανη Ναταλία Καπατσούλια, πώς μοιάζει. Και, καταρχάς: είναι αγόρι ή κορίτσι; Γιατί μπορεί να είναι οτιδήποτε! Όμως καλά κάνετε και μας το λέτε, γιατί ίσως θα πρέπει να παίξει κι αυτός κάποια στιγμή στο μέλλον. Ίσως μάλιστα σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια με τα πολλά δρακάκια. Ωραία ιδέα, ευχαριστούμε!
 
·       Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, και που μας ταξιδεύετε σε μέρη φανταστικά και διασκεδαστικά χαρίζοντας μας γέλιο και όμορφες στιγμές!

Εγώ σάς ευχαριστώ! Και κυρίως ευχαριστώ τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές σας για τον δικό τους χρόνο — και για την αγάπη τους στο βιβλίο. Να είναι όλοι τους καλά!

Γράφει η Σοφία Ελευθερίου από το The rainbow plays music

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Να σας συστηθώ. Είμαι η Σοφία. Είμαι μουσικοπαιδαγωγός και μαμά. Λατρεύω τη μουσική, πιστεύοντας στην τέχνη της και στην επιστήμη της. Επίσης, λατρεύω τα παιδιά που με την μαγική τους ιδιότητα σε κάνουν ευτυχισμένο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Το παιχνίδι και η δημιουργία είναι μέρος της καθημερινότητας μου. Τα βάζω όλα αυτά λοιπόν, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να βγει κάτι νόστιμο! Μέσα από το blog μου The rainbow plays music  μοιράζομαι την αγάπη μου για τη μουσική, τις κατασκευές και οτιδήποτε άλλο με εμπνέει σχέση με τα παιδιά. 

Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!