ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

 

"Η βαλίτσα της Νίνας", της Λίνας Μουσιώνη, σε (χαρούμενη) εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, γραμμένο σε  έμμετρο λόγο, κρύβει ένα σωρό εκπλήξεις μέσα στις σελίδες του.




Πρωταγωνιστής ο  Μίμης ο ταχυδρόμος, που είναι και ποιητής και μουσικός και ποδηλάτης φοβερός, φτάνει καταϊδρωμένος στην πολυκατοικία της οδού Ρωμαίου και Ιουλιέτας 33 και ψάχνει τον παραλήπτη μιας παράξενης βαριάς  βαλίτσας, από δέρμα καφετί.   Ή μήπως τελικά δεν είναι και τόσο βαριά; 



Ο Μίμης χτυπά όλα τα κουδούνια στη σειρά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας κατεβαίνουν κάτω αναστατωμένοι.  Ιδιαίτερες παρουσίες  ξεπροβάλλουν από την πολυκατοικία, ο κάθε ένας με τον χαρακτήρα του, με τις συνήθειές του, με τις εμπειρίες του να αραδιάζονται περίτεχνα σε δυο στροφές, ο κάθε ένας έχοντας κάτι να πει για αυτή τη βαλίτσα. Η κυρία Σόνια, ο κύριος Τάσος, η γιαγιά Λουκία, κι ακόμη μερικοί,  σίγουροι πως βρήκαν τη δική τους αποσκευή,  αλλάζουν γνώμη όταν έκπληκτοι, έως έντρομοι, ανακαλύπτουν το εσωτερικό της. Μέχρι που εμφανίζεται το πιο περίεργο άτομο της πολυκατοικίας,  η Νίνα με τα βαμμένα πράσινα μαλλιά και την κόκκινη καπελαδούρα, κι αναγνωρίζει κάθε σημάδι της βαλίτσας.  Κι όταν τη σηκώνει σαν πούπουλο και την  ανοίγει, ξετυλίγονται όλες οι αναμνήσεις, οι στιγμές,  η πορεία της ζωής.




Διαβάζοντάς το,  ξανά και ξανά, τα παιδιά μαγεύονται με τις οικείες περιγραφές της Νίνας και τις χαρούμενες εικόνες, ενώ οι ενήλικες  σκέφτονται και αναλογίζονται τι να χωράει, άραγε, στη δική τους τη βαλίτσα της ζωής. 



Αναμνήσεις γλυκές,  οικογενειακές στιγμές, εμπειρίες,  παιχνίδια, ταξίδια, ­τα πιο απλά μα και τα πιο σπάνια που μπορεί να κρύβονται και να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Ένα βιβλίο να απολαύσουν οι μικροί για την  ποιητική και χαρωπή του διάθεση, και οι μεγάλοι για τις φιλοσοφικές αναζητήσεις που προκύπτουν.


Γράφει η Ανναστέλλα Λαζάρου από το Decofairy

 ________________________________________________________________________________________________

Η Ανναστέλλα Λαζάρου είναι interior designer, blogger, σύζυγος, μαμά 2 κοριτσιών που της κλέβουν τα μυαλά και τα ανταλλάσσουν με έμπνευση, δημιουργός των πρώτων ελληνικών χειροποίητων παιδικών σκηνών και λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!