4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BRAILLE

 



Γνωρίζατε ότι και οι τυφλοί μπορούν να διαβάσουν; Μπορούν, χάρη σε έναν απίθανο Γάλλο εφευρέτη, τον Louis Braille. O Braille, όντας τυφλός ο ίδιος και επομένως αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος, αλλά γνωρίζοντας και τις δυνατότητες των τυφλών, εφηύρε τον κώδικα το 1824.


Η 4η Ιανουαρίου, ημέρα γενεθλίων του Braille, έχει καθιερωθεί από το 2018, ως παγκόσμια ημέρα της γραφής Braille. Τι είναι όμως το εν λόγω σύστημα; Πρόκειται για έναν κώδικα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Χρησιμοποιεί έξι ανάγλυφες κουκκίδες, μικρές, όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και με αυτές υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας 63 συνδυασμών που αντιστοιχούν σε γράμματα και λέξεις. Κάθε γλώσσα έχει τη δική της γραφή Braille, όπως ακριβώς διαφέρει και το γραμματικό αλφάβητο. Ο τυφλός ή ο μερικώς τυφλός μπορεί να διαβάσει ψηλαφώντας τις κουκκίδες με τα ακροδάχτυλα, χρησιμοποιεί δηλαδή την αίσθηση της αφής. Είναι εντυπωσιακό ότι ο κώδικας χρησιμοποιείται με επιτυχία και για τη διδασκαλία των μαθηματικών.

Ο σκοπός του εορτασμού της ημέρα αυτής είναι διπλός. Από τη μια στόχος είναι να τονιστεί η σημασία της συγκεκριμένης εφεύρεσης για την επικοινωνία των μερικώς ή ολικώς τυφλών. Από την άλλη, σε μια εποχή όπου γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβάλλεται να τονιστεί η συμβολή του συστήματος Braille ως μέσου υλοποίησης των δικαιωμάτων των τυφλών.





Από το 1948 έχει καθιερωθεί και ο ελληνικός κώδικας Braille για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών. Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος έχει στην κατοχή του κι ένα πολύ εντυπωσιακό μουσείο στην Καλλιθέα, το μουσείο Αφής. Ένα μουσείο από τα πολύ λίγα του είδους στον κόσμο, όπου όλα τα εκθέματα, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν είναι για να τα κοιτάς, αλλά να τα αγγίζεις! Καθένα με την εξήγηση και τις πληροφορίες του σε γραφή Braille, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες του Μουσείου είναι τυφλοί, με την ίδια όμως δίψα και διάθεση για γνωριμία με τον πολιτισμό με τους βλέποντες.



Γράφει η Βάνα Καρκάση από το babyleading

_________________________________________________________________________________________________

Η Βάνα Καρκάση είναι εκπαιδευτικός, λογοθεραπεύτρια και μαμά δύο παιδιών που μεγάλωσαν με baby-led weaning. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κοίτα, μαμά, τρώω», όπου περιγράφεται αναλυτικά η εφαρμογή της μεθόδου και δημιουργός της ιστοσελίδας www.babyledweaning.gr, με σκοπό να βοηθήσει αποτελεσματικά όσους γονείς επιλέξουν να εφαρμόσουν το BLW με τα παιδιά τους.




Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!