ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο FAMILIVES φιλοξενούμε τη

συγγραφέα κ.ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑ, του παιδικού βιβλίου «Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΗ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 



1)Κα Γαβριηλίδου, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο, «Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΗ» και πώς σας ήρθε η έμπνευση για την ιστορία του.

 

Σας ευχαριστώ πολύ καταρχήν για την πρόσκληση-βήμα που μου δίνετε. Είναι πολύ όμορφο και ζεστό κάλεσμα. Η Ωραία Ταξιδεμένη, είναι το δεύτερό μου παραμύθι που αγάπησα από την ιδέα ακόμη. Είναι που σε κάποια έχουμε μια αδυναμία εξαρχής ίσως γιατί βάζουμε περισσότερα κομμάτια μας μέσα τους.

Ένα βράδυ σε ένα ταξίδι του ύπνου μου, με επισκέφθηκε λοιπόν η Ωραία Ταξιδεμένη που μου παρουσιάστηκε με μαλλιά για ουρανό, πάνω τους αστέρια και φόρεμα ένα χάρτη, τον κόσμο όλο, μου είπε ένα μέρος της ιστορίας της και πλέξαμε μαζί την υπόλοιπη θέλοντας να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους οδηγώντας τους να κάνουν και τη δική τους ευχή.

 

Ήθελα μια αγαπημένη πρωταγωνίστρια παραμυθιών που γνωρίζουμε, ίσως παρεξηγημένη, να μας ξανασυστηθεί. Κι αυτή ήταν η Ωραία Κοιμωμένη. Προέκυψε η ιδέα με τα ταξίδια του ύπνου της, τις επισκέψεις στα παιδιά του κόσμου και τη συλλογή των ευχών τους, φτιάχνοντας τον ουρανό ενός καινούριου κόσμου. Όλο το ταξίδι γίνεται για να βρει και τη δική της ευχή.

Θεωρώ πως είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο και διαχρονικό ειδικά με τα τόσα που γίνονται.




 

2.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες?

 

Τα μηνύματα είναι ποικίλα και μπορούν να ερμηνευτούν με τον τρόπο που μιλά στη «γλώσσα» του κάθε αναγνώστη. Κάποια από αυτά είναι η αγάπη, η οικογένεια, η αγκαλιά, η ισότητα και πράγματα που έχουμε όλοι ανάγκη, μικροί και μεγάλοι. Αυτό που θέλει να περάσει είναι η δύναμη των παιδιών και πόσο έχουμε ανάγκη να είμαστε κοντά στο παιδί, που πάντα υπάρχει μέσα μας και μεγαλώνοντας ξεχνάμε. Η ζωή τρέχει και στην προσπάθεια να την προλάβουμε ουσιαστικά χανόμαστε και τη χάνουμε.  

 



3. Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την

εικονογράφο κα ΕΦΗ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ, που έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Πείτε μας τι ρόλο παίζει η εικόνα στο παιδικό βιβλίο.

 

Η Έφη είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος που θαύμαζα από δουλειές της που είχα δει και την πλησίασα προκειμένου να εικονογραφήσει το βιβλίο μου που στάθηκε αφορμή να συναντηθούμε. Η δουλειά της έχει έντονα στοιχεία ζωγράφου και σου θυμίζουν πίνακες οπότε αυτό το πιο καλλιτεχνικό και λιγότερο παιδικό ήταν αυτό που ονειρεύτηκα να ντύσει την Ταξιδεμένη μου. Υπήρξε χημεία εξαρχής, πρόκειται για μια συνεργασία που κύλησε σα νερό και μου έλειψε όταν τελείωσε. Η Ωραία Ταξιδεμένη της μίλησε και τη φαντάστηκε όπως εγώ. Οπότε νομίζω επειδή η εικόνα είναι ό, τι πιο σημαντικό σε ένα παραμύθι, πρέπει να το πιστέψει ο εικονογράφος, να του μιλήσει το κείμενο, να το αγαπήσει και να ταξιδέψει μαζί του δημιουργώντας μια αρμονία μεταξύ κειμένου-εικόνας με σεβασμό και καλή επικοινωνία και από τις δυο πλευρές. Πιστεύω να συνεργαστούμε και στο μέλλον και να δείτε περισσότερα πράγματα από μας.




 

4. Στο βιβλίο σας υπάρχει ένας κωδικός για να μπορεί το παιδί να ακούσει την αφήγηση του παραμυθιού και τραγούδια από το tablet ή το κινητό. Πείτε μας για αυτήν την καταπληκτική ιδέα και πως λειτουργεί στα παιδιά, είναι πιο εύκολο να ακούνε κάποιον να αφηγείται ένα παραμύθι παρά να το διαβάζουν?

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει qr code το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να σκανάρει από το κινητό του ή το tablet, κατεβάζοντας μια εφαρμογή QR Code Reader. Ανοίγει την εφαρμογή, η κάμερα δείχνει το gr code διαβάζοντας το και οδηγείται αυτόματα σε ένα link στο YouTube που έχει τη δυνατότητα να ακούσει το παραμύθι με συνοδεία μουσικής και τη μαγική φωνή του αγαπημένου Αιμίλιου Καλπακτσή, του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού του zoo radio 90.8 fm. Θα έλεγα πως αυτό είναι μια επιπρόσθετη δυνατότητα που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ξεφύλλισμα-διάβασμα του παραμυθιού. Μπορεί για παράδειγμα να το ξαναβάλει στο παιδί ένας γονέας για να το ακούσει πριν/μέχρι να κοιμηθεί κατ’ επανάληψη όσες φορές το παιδί το ζητήσει. Είναι ένας γρήγορος τρόπος αν δεν έχει χρόνο, ή μια ενέργεια που μπορεί να κάνει μόνο του το παιδί καθώς από πολύ μικρές ηλικίες πλέον είναι εξοικειωμένα με tablets & smartphones ενώ δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν οπότε μπορούν να το ακούν και παράλληλα να βλέπουν τις εικόνες. Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να πιστεύω πως μια αφήγηση σε qr code είναι προτιμότερη από το βιβλίο αυτό καθεαυτό καθώς το άγγιγμα, το άνοιγμα του, η μυρωδιά, το κείμενο, η εικόνα στο χαρτί έχουν άλλη δύναμη, αίγλη και επιρροή και πάντα θα έχουν.




 

5. Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

 

Οι προτεινόμενες ηλικίες είναι 4-10. Ωστόσο θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο για παιδιά, όχι παιδικό αλλά και για μεγάλους χωρίς να είναι «μεγαλίστικο». Το θέμα, ο τρόπος και η γλώσσα γραφής, η αλφαβήτα στο τέλος και πριν από αυτό, απευθύνονται στον ενήλικα. Εξάλλου πάντα πίστευα πως τα παραμύθια είναι για όλους και πρέπει να διαβάζονται πρώτα από τους μεγάλους. Όχι για να τα εγκρίνουν όσο για να έρθουν πιο κοντά στο παιδί και στους ίδιους, να θυμηθούν πως υπήρξαν παιδιά και συνεχίζουν να είναι, να εκλάβουν τα μηνύματα με δικό τους τρόπο καθώς δε σε κατευθύνουν όλα τα παραμύθια σε δικά τους νοήματα αλλά σε αφήνουν ελεύθερο να πάρεις από εκείνα όσα θελήσεις προβάλλοντας τα στον δικό σου καθρέφτη. Πολλές φορές με ένα παραμύθι είναι πιο εύκολο να πεις μια ιστορία, μια αλήθεια, να προβληματιστείς χωρίς παράλληλα να σε κουράσει η έκταση ή ο περιορισμός χρόνου. Πιστεύω σε αυτά γι’ αυτό και ανέκαθεν διάβαζα πάρα πολλά παραμύθια όπως και συνεχίζω.

Γενικά λοιπόν η Ωραία Ταξιδεμένη μου απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια, κι αυτό είναι κάτι που γενικά προσπαθώ να πετύχω.   




 

6. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

 

Αγαπώ πολύ τα παραμύθια όπως προείπα. Είναι ένας ασφαλής κόσμος που τα όνειρα βρίσκουν το καλύτερά τους. Οι ελπίδες ταΐζονται, τα πάντα μπορούν να συμβούν αρκεί να τα πιστέψεις. Έχουν τη μαγεία, το ρομαντισμό, την τρυφερότητα, κόσμους ολόκληρους μέσα σε μερικές σελίδες. Κανένα άλλο είδος δεν μπορεί να σου τα προσφέρει όλα αυτά μαζί. Να το ανοίξεις και να γίνει ένα μαζί του, να καταφέρει να σε αγγίξει και να σε κάνει να βουτήξεις μέσα του. Πίστεψα πως τα παραμύθια θα φροντίσουν το καλύτερά μου, εκεί μπορεί να συμβεί ό, τι δε συνέβη στην πραγματικότητα, μπορείς να ζήσεις τόσες ζωές μέσα τους. Αγαπώ και τη γραφή κι έτσι με αφορμή κάποια μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης κατάλαβα ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ οπότε έγραψα το πρώτο μου παραμύθι «Το μοναχικό συννεφάκι» εκδόσεις Μέθεξις και αποφάσισα να το κυνηγήσω οπότε έκανα και ένα μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τα παιδιά είναι οι πιο απαιτητικοί και αληθινοί αναγνώστες οπότε είπα να ξεκινήσω από κει. Είμαι ανήσυχο πνεύμα και η συγγραφή είναι το μόνο που μου ταιριάζει.




 

7. Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

 

Θα ήταν καλό να δίνουμε χρόνο και ερεθίσματα στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη κι αν θεωρούμε πως δεν καταλαβαίνουν ή δεν ακούν. Να τους διαβάζουμε αν όχι από μηνών σίγουρα από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους και να απορροφούν ερεθίσματα και έπειτα από 2-3 χρονών να ξεφυλλίζουμε βιβλία, να τους δείχνουμε εικόνες, να τους λέμε ιστορίες και να τους εμφυσήσουμε την αγάπη μας γι’ αυτά.

 

8. Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε ακόμη και για ποιο λόγο;

 

Ήμουν πολύ τυχερή καθώς μου διάβαζαν παραμύθια από πάντα. Όπως μου ανέφερε η μητέρα μου, από μηνών μου διάβαζε παραμύθια και σκαρφιζόταν ιστορίες. Μεγαλώνοντας, απαιτούσα όλο και περισσότερα με αγαπημένες λέξεις «θέλω κι άλλο» με το ένα να διαδέχονται το άλλο και να τους ξυπνάω όταν αποκοιμόντουσαν διαβάζοντας μου. Τον μικρότερο μου αδερφό μάλιστα που δεν ήξερε ακόμη να διαβάζει, τον έβαζα να μου λέει δικές του ιστορίες μέχρι να κοιμηθώ. Τα επιζητούσα και τα επιζητώ ακόμη, αγοράζω πάρα πολλά διαρκώς με την ομήγυρη δικαιολογημένα να διαμαρτύρεται για την έλλειψη χώρου.

Τα αγαπημένα μου είναι 2 που δεν τα ξεχωρίζω μεταξύ τους, «ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ ίσως γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, τρυφερό και διαχρονικό, αγγίζοντας διάφορες πτυχές της ζωής και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα για τον τόσο πετυχημένο αλληγορικό του τόνο με τη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου με τη μαγεία και τη γοητεία των παραδοσιακών παραμυθιών.  




 

9. Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο;

 

Οι αρκετοί από σας τείνουν να γίνουν δυσεύρετοι ειδικά εκείνοι που ψάχνονται και δεν αφήνονται σε ένα βιβλίο που απλά «κάνει ντόρο» χωρίς να το ψάξουν περαιτέρω και δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί ένα καλό βιβλίο. Η φήμη δε συνάδει πάντα με την ποιότητα. Τα κριτήρια είναι σίγουρα η εικονογράφηση, η γραφή, δε χρειάζεται να ’ναι τόσο εμπορικό όσο να έχει όντως κάτι να πει, η διαχρονικότητα είναι πολύ σημαντικό για μένα, να έχει να σου προσφέρει όποτε κι αν το διαβάσεις, η τέρψη. Σίγουρα για να μπορέσεις να διακρίνεις ένα καλό βιβλίο πρέπει να έχεις διαβάσει ο ίδιος αρκετά.  




 

10. Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

 

Έχω έτοιμα τα επόμενα μου παραμύθια για παιδιά και μεγάλους. Όσο περνάει ο καιρός τείνουν να «μεγαλώνουν» κι αυτά νομίζω και να επεκτείνονται. Σκέφτομαι και κάτι διαφορετικό, κάποιο άλλο είδος και κατά καιρούς έχω γράψει χωρίς να ετοιμάσω ακόμη κάτι. Ωστόσο, δε θα ήθελα να αφήσω τα παραμύθια. Ελπίζω σύντομα λοιπόν να κυκλοφορήσει το νέο μου παραμύθι.

 

11. Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.

 

Το τυπικό κομμάτι: Έχω τελειώσει το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τελειώνω το τρίτο μου μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ενώ κατέχω μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Καινοτομίας και μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. Συμμετέχω με εισηγήσεις μου σε διεθνή συνέδρια και έχω αρκετές δημοσιεύσεις. Είμαι υπέρ της δια βίου μάθησης και συνεχούς εξέλιξης του ατόμου. Το μοναχικό συννεφάκι ήταν το πρώτο μου παραμύθι, ακολούθησε η «Θρυαλλίδα» εκδόσεις Μέθεξις, ένα συλλογικό μυθιστόρημα 30 συγγραφέων στο οποίο ήμουν υπεύθυνη έκδοσης, επιμελήθηκα και συμμετέχω, κάτι αρκετά καινοτόμο και πολυφωνικό που ο καθένας θα βρει κάτι δικό του και πιο πρόσφατο έργο μου είναι η Ωραία Ταξιδεμένη μου που ξεχωρίζω λίγο παραπάνω.

Αυτό που θέλω να κρατήσετε: Είμαι η Κρυσταλλένια που αναζητά το ροζ σύννεφό της να επιβιβαστεί.   

 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς

μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

 

Το βιβλίο μου υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία σχεδόν, μικρά και μεγάλα, σε όλη την Ελλάδα και όπου δεν υπάρχει μπορεί κανείς να το παραγγείλει και να του το φέρουν. Είναι μια καλή στιγμή να βοηθήσουμε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, να δημιουργήσουμε πιο προσωπικές σχέσεις και να δώσουμε μια ευκαιρία σε νέα βιβλία και φωνές να ταξιδέψουν, αν φυσικά μας κερδίσουν. Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στα social media μου, στη συγγραφική μου σελίδα στο Facebook

https://www.facebook.com/GavriilidouKristallenia

και στο Ιnstagram

https://www.instagram.com/kristi_kristallenia/

 

Χαίρομαι πολύ με την επικοινωνία και γνωριμία αυτή, τις φωτογραφίες με το βιβλίο μου και τα σχόλια τους, ένα παραπάνω τώρα που δεν μπορούμε να κάνουμε παρουσιάσεις και εκδηλώσεις και να γνωριστούμε από κοντά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!


Γράφει η Μαρία Τσιλίκη


Οικονομολόγος, τραπεζικός ,πολλά χρόνια τώρα συνταξιούχος. Μπορεί να ταξιδεύει και να ονειρεύεται ακόμη , να φωτογραφίζει κάθε γωνιά του κόσμου. Αγαπάει την καλή μουσική ,το διάβασμα και το καλό φαγητό. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε και το blogging για να μοιράζεται μαζί σας τις εμπειρίες της.

Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!