ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο φάρμακο για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ας κουλουριαστούμε λοιπόν στην αγαπημένη μας πολυθρόνα με ένα φλυτζάνι γεμάτο με το αγαπημένο μας ρόφημα και γιατί όχι ένα ποτήρι κρασί. Ας αφεθούμε στις ιστορίες των ηρώων, ας γελάσουμε, ας κλάψουμε, ας ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τις σκέψεις μας και την καθημερινότητα. 

Εμείς σας παρουσιάζουμε σήμερα κάποια βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα και αξίζουν την προσοχή μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Πατάκη και Ψυχογιός! 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε

Συγγραφέας: Μαίρη Κόνζογλου

 Ο πρώτος τόμος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» με τίτλο Νεγρεπόντε αφηγείται την ιστορία των μελών της οικογένειας που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο, την εξέλιξή της μέσα από γεγονότα σταθμούς του 19ου αιώνα, ενώ παράλληλα ο αναγνώστης παρακολουθεί τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.
Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο Λεόνε
Το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι». Μια συνταρακτική οικογενειακή ιστορία που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο.

Συγγραφέας:Clare Mackintosh
Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεµένο ζευγάρι. Τίποτα δεν µπορεί να τους κλονίσει. Όταν όµως ο γιος τους αρρωστήσει, θα κληθούν να πάρουν µια µοιραία απόφαση: η ζωή του παιδιού τους βρίσκεται στα χέρια τους. Για πρώτη φορά, ο Μαξ και η Πιπ αδυνατούν να συµφωνήσουν. Ο καθένας τους θέλει ένα διαφορετικό µέλλον για τον γιο τους. Και αν µπορούσαν να γίνουν και τα δύο;

Εκδόσεις Πατάκης

Η καλύτερηχειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι τηςκατάθλιψης

Συγγραφέας: Κορτώ Αύγουστος

Δε γνωριζόμαστε, αλλά σε ξέρω. Έχουμε περάσει μέρες και μήνες μαζί, ο καθένας κλεισμένος στο σπίτι του. Έγραψα το βιβλίο αυτό για σένα και για μένα. Για να σου θυμίσω και να θυμηθώ την κοινή δοκιμασία μας, τον κοινό μας αγώνα.


Γιατί η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη και μοναδική, ύπουλη και διάφανη, τρωτή όπως κι εμείς οι ίδιοι. Ήταν ένας τρόπος να σου πω: Θα περάσει. Να σε διαβεβαιώσω – και συγχρόνως να καθησυχάσω τον εαυτό μου: η αρρώστια μας θεραπεύεται.

Η απατηλή ζωή τωνενηλίκων

Συγγραφέας: Φερράντε Έλενα

Το όµορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά µεταµορφώνεται σε µια άσχηµη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγµατα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί;


Μετά την ευτυχισµένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάµεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίµα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η µία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσµένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαµηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαµηλά, άλλοτε πέφτοντας µε ορµή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισµένη µπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη µοιάζει µια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.


Η Ρόζα του Αρκά.Θτα πατώματα!

Ο Θανασάκης στα πατώματα!

Ο μικρός ατίθασος διαβολάκος φαίνεται πως βρήκε τον μάστορά του. Η Σίσσυ, το κορίτσι των ονείρων του, αδιαφορεί γι’ αυτόν και για τον έρωτά του. Η αδιαφορία της τον εξουθενώνει και τον ρίχνει στα πατώματα, όπως ο κρυπτονίτης τον Σούπερμαν. Όμως ο Θανασάκης δεν το βάζει κάτω. Της γράφει μακροσκελείς επιστολές και παθιασμένα ποιήματα, παρόλο που δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει.


Την παίρνει συνεχώς στο τηλέφωνο, παρόλο που δεν καταφέρνει ποτέ να της μιλήσει. Έχει αϋπνίες, προς μεγάλη ταλαιπωρία της μαμάς του, της κυρίας Μαίρης, και όταν καταφέρνει να κοιμηθεί, βλέπει στον ύπνο του τη Σίσσυ να του τηγανίζει πατάτες. Γιατί το μονό πράγμα που μπορεί να παρηγορήσει την πληγωμένη του καρδιά είναι οι τηγανητές πατάτες.


Το Σπήλαιο τωνΙδεών

Συγγραφέας: Σομόθα Χοσέ Κάρλος

Ένας έφηβος, λαµπρός µαθητής της Ακαδηµίας του Πλάτωνος, βρίσκεται νεκρός, κατασπαραγµένος, όπως φαίνεται, από λύκους. Όµως ο δάσκαλός του, ο Διαγόρας, βέβαιος για τον τρόµο που είχε δει στα µάτια του νέου την προηγουµένη του θανάτου του, καταφεύγει στις υπηρεσίες του Ηρακλή Πόντορος, Αποκρυπτογράφου Αινιγµάτων. Ένας πλατωνικός φιλόσοφος και ένας θιασώτης της τετράγωνης λογικής θα αποδυθούν στην αναζήτηση της Αλήθειας και των ενόχων, ενώ τα διαµελισµένα πτώµατα θα πληθαίνουν στους δρόµους του τέως κλεινού άστεως.


Αυτή την ιστορία διασώζει σε δώδεκα κεφάλαια –άραγε τόσα όσα και οι Άθλοι του Ηρακλή;– ένας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε τυχαία πολλούς αιώνες αργότερα. Ο επιφανής επιµελητής του απεβίωσε πριν ολοκληρώσει το έργο του και πλέον ο ανώνυµος µεταφραστής του µπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο κείµενο, συντάσσοντας εκτενείς υποσελίδιες σηµειώσεις.

Ώσπου κάποια στιγµή ανακαλύπτει ότι ο επιµελητής του χειρογράφου πέθανε κάτω από τις ίδιες συνθήκες µε τον έφηβο µαθητή της Πλατωνικής Ακαδηµίας…


Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Μάργκαρετ Άτγουντ


Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.



Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.

Οι δύο ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται μια τρίτη: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.

Τα δεκαέξι γράμματα

Συγγραφέας: Μένιος Σακελλαρόπουλος

Ο συνταξιούχος πυροσβέστης Αργύρης Φαρμάκης, τσακισμένος από τη ζωή. Ο γιος του Άρης, με ροπή σε κάθε είδους μπλέξιμο. Τους χωρίζει άβυσσος. Τους ενώνει όμως μια συγκλονιστική εξέλιξη, μέσα από δεκαέξι σπαρακτικά γράμματα.

Μια αληθινή ιστορία πατέρα και γιου που βουτάει ως τα τρίσβαθα της ψυχής και φέρνει δάκρυα στα μάτια…

Η Ράφτρα

Συγγραφέας: Αργυρώ Μαργαρίτη


ΘΡΑΚΗ, 1895-1913. Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους. Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους… Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.


Αυτές λοιπόν ήταν οι δικές μας προτάσεις για βιβλία ενηλικών μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες των αγαπημένων μας εκδοτικών οίκων για περισσότερες επιλογές! Και μην ξεχνάτε ένα βιβλίο αποτελεί την ιδανική συντροφιά για τα ταξίδια του μυαλού σας! 


Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 
________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!