ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

 

Διαβάσαμε πρόσφατα το τρυφερό βιβλίο ‘’Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι’’, ένα βιβλίο που επιθυμεί να εξοικειώσει τα παιδιά με τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, σπάζοντας κάθε στερεότυπο. 



Το παιδικό παραμύθι των J.J. Austrian και Mike Curato που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα παιδικό βιβλίο που αξίζει να αποκτήσει το παιδί ηλικίας 3 ως 6 ετών. Παραβλέποντας την κριτική, οφείλω να γράψω πως ανήκει στα πιο τρυφερά βιβλία που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες, ένα συγκινητικό παραμύθι που αναδεικνύει την αξία της αγάπης.

Ίσως το μοναδικό βιβλίο  που έχω διαβάσει το οποίο να  προσπαθεί να υμνήσει την αξία της διαφορετικότητας μέσα από την ιστορία ζωής ενός παράξενου εντόμου. Ένα σκουλήκι αγαπάει ένα άλλο σκουλήκι. Και αυτή την επισφράγιση της αγάπης τους, έρχεται να συμπληρώσει ένας ονειρικός γάμος. Όμως, οι αντιρρήσεις και τα σχόλια των άλλων αρχίζουν φαινομενικά να επισκιάζουν αυτή την ευτυχία. Ποιος θα φορέσει νυφικό, ποιος θα τους παντρέψει, πώς θα ντυθούν. Τα δύο ερωτευμένα σκουλήκια αισθάνονται πως ο γάμος τους διαφέρει από των πολλών και αυτή είναι η αρχική τους αγωνία. Αλλά, τελικά, αντιλαμβάνονται πως μπορούν να παντρευτούν, παρά αυτό το γεγονός. Γιατί είναι ένα σκουλήκι που αγαπάει ένα σκουλήκι. Και η Αγάπη σύνορα δεν έχει..


Το βιβλίο, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, προσεγγίζει το θέμα με έναν ευαίσθητο και παιδικό τρόπο. Είναι η πρώτη εξοικείωση του παιδιού με μία διαφορετική έκφραση αγάπης, επιθυμώντας το παιδί να αντιληφθεί την έννοιας της διαφορετικότητας, αλλά πάντοτε με τρόπο που το παιδί της μικρής ηλικίας θα μπορέσει να καταλάβει. Η εικονογράφηση του βιβλίου προσδίδει έναν χαρούμενο και ζωντανό τόνο, Η γλώσσα είναι φιλική, η εξιστόρηση απλή, επιθυμώντας αυτή η απλότητα να είναι τελικά και το κλειδί της κατανόησης και της αποδοχής. Το σκουλήκι και η αγάπη του για ένα άλλο σκουλήκι, επιπροσθέτως, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να γίνει περισσότερο κατανοητή η φιλοσοφία του βιβλίου: πως η αγάπη είναι μοναδική σε όλες της μορφές της και στο τέλος ξεπερνά την όποια κοινωνική προκατάληψη.



Το Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι είναι ένα τρυφερό παραμύθι που συγκινεί ακόμα και ενήλικα. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να αποκτήσει ένα παιδί και θα του προσφέρει συγκίνηση και ευχάριστες στιγμές μέσα σε αυτές τις 32 σελίδες του. Είναι μία ιστορία που υμνεί τη διαφορετική αγάπη και βοηθάει και το ίδιο να δημιουργήσει την υποδομή για την καταπολέμηση κάθε αρνητισμού και δυσανεξίας απέναντι στο διαφορετικό.


Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη από τη διαδικτυακή σελίδα "Οι σκέψεις της Μαρίας

________________________________________________________________________________________________

Είμαι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στη διαδικτυακή αρθρογραφία. Η συγγραφή είναι η ζωή μου και χαίρομαι να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με άλλους.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitterγια να μη χάνετε κανένα post!