ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ!

 

Το κάλεσμα ήρθε σαν “ανάσα ενέργειας και ζωής” μετά από μια περίοδο εγκλεισμού, άγχους και πολλών σκέψεων. Ένα ταξίδι με καλούς φίλους για μπάνιο, βόλτα και διακοπές στην Αίγινα όχι όμως με το πλοίο της γραμμής αλλά με το ιστιοπλοϊκό PROMISE JEANNEAU SUN ODYSSEY 509 από την Prima Yachting 


Ένα ιστιοπλοικό 50,9 πόδια μήκος βασιζόμενο στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στη ναυτική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που ενσωματώνει τις επιθυμίες και ανάγκες κάθε ταξιδιώτη.....οπότε και εμείς ούτε καν το σκεφτήκαμε!



Είμαστε μια οικογένεια με δυο αγόρια 11 και 6 χρονών που επιλέγουμε τα kids friendly ξενοδοχεία και την άνεσή μας στις διακοπές, η αλήθεια είναι, αλλά το όνειρό μας να ταξιδέψουμε με ιστιοπλοϊκό έπρεπε κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί! Πως και ...θα μου πεις μιας και η εμπειρία και η άνεση του ξενοδοχείου καμία σχέση με του ιστιοπλοϊκού;  Είναι από αυτά τα απωθημένα που λες το θέλω! Και έπειτα από τη δική μας εμπειρία θα σου δώσω όλα τα tips και συμβουλές, αν έχεις έστω και την παραμικρή αμφιβολία, ώστε να το απολαύσεις και εσύ όπως και εμείς!

 

1ον. Κάνε καλή έρευνα ώστε αυτά που σου τάζουν να είναι στο 100% αληθινά! Και πως θα γίνει αυτό; Φυσικά με συστάσεις από φίλους που εμπιστεύεστε! Και αν δεν έχεις φίλους που έχουν ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό, κάνε μια έρευνα μέσα από τα σχόλια των σελίδων, μίλα με την εταιρεία που θεωρείς κατάλληλη για σας ή αν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψου το σκάφος που θα επιλέξεις για ένα τσεκ. Η Prima Yachting πάντως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας!

 

 

 



 

2ον. Είσαι ανθεκτικός στη θάλασσα; Αντέχεις το κούνημα; Αν ναι...congrats... είσαι έτοιμος για ιστιοπλοΐα και μπορείς να φτάσεις σε όποιον προορισμό ονειρεύεσαι! Αν όχι αλλά παρόλα αυτά θέλεις να ζήσεις αυτήν την αξέχαστη εμπειρία πάρε τα χαπάκια σου και το χαμόγελό σου και ενημέρωσε τον skiper σου ότι είσαι ευαίσθητο παιδί! Ο Skiper σου θα σε συμβουλεύσει και θα σε προσέξει και σίγουρα ξεκίνα την πρώτη φορά με λίγες μέρες και κοντινό προορισμό!



 

3ον. Η παρέα είναι το παν! Στην ιστιοπλοΐα δεν έχεις τη δυνατότητα να αποφύγεις τον άλλον...μόνο  πέφτοντας στη θάλασσα ή παίρνοντας το πλοίο της γραμμής στο πρώτο λιμάνι! Οπότε πρόσεξε με ποιους θα επιλέξεις για να μοιραστείς την εμπειρία σου αυτή! Εμείς πήγαμε με τον κολλητό του μικρού μας γιου και τους γονείς του που έχουν μεγάλη εμπειρία από ιστιοπλοϊκά αλλά και δίπλωμα ιστιοπλοΐας , καθώς και τον έμπειρο skiper μας Βασίλη Κοντάκη (πρωταθλητή ιστιοπλοΐας βεβαίως βεβαίως) οπότε μας βοήθησαν να διώξουμε σχεδόν αμέσως κάθε επιφύλαξη και αμφιβολία και από την πρώτη στιγμή είχαμε άνεση στην κίνηση πάνω στο σκάφος και εμείς αλλά και τα παιδιά!

 




4ον. Κάνε λίστα με τι θα φας και τι θα πιεις (αν δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο σου) τις μέρες και ώρες που θα είσαι πάνω στο ιστιοπλοϊκό, που παρεμπιπτόντως περιλαμβάνει άνετο ψυγείο και κατάψυξη και κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη ....εντυπωσιάστηκα η γυναίκα! Βέβαια στο πρώτο λιμάνι μπορείς να κάνεις ανεφοδιασμό, αλλά εμείς προτιμήσαμε να οργανωθούμε από την Αθήνα και να πάμε να τακτοποιήσουμε τα της κουζίνας πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας ώστε να απολαύσουμε το κάθε λεπτό της πλεύσης μας!Μην κάνεις υπερβολές σε φαγητά και ποτά....υπάρχουν και τα λιμάνια που μπορείς να απολαύσεις τα όμορφα ταβερνάκια! Ελαφριά και εύκολα γεύματα καθώς και σαλάτες και φρούτα σίγουρα είναι στα must! Σίγουρα δεν είναι ανάγκη να φας δίχως αύριο αυτές τις μέρες και να πέσεις σε λήθαργο χάνοντας την ευκαιρία να απολαύσεις την μοναδική εμπειρία να κάνεις βουτιές από το ιστιοπλοϊκό σε πανέμορφους προορισμούς και στα καταγάλανα Ελληνικά νερά! 

 




5ον. Μην κουβαλήσεις όλη τη ντουλάπα σου ....εκτός και αν πας για επαγγελματική φωτογράφιση!

Άνετα και αέρινα ρούχα για εσάς αλλά και για τα παιδιά! Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα θέλεις να είσαι με το μαγιό σου και κάτι ελαφρύ από πάνω για εμάς τις ανοιχτόχρωμες! Οπωσδήποτε καπέλο και αντηλιακό ακόμα και στον ίσκιο, μην σου πω, μιας και το δροσερό αεράκι της θάλασσας σε ξεγελάει. Ένα κλειστό παπούτσι και ένα πέδιλο ή σαγιονάρα είναι αρκετά! Προς Θεού όχι τακούνι στο σκάφος εκτός και αν τα βάλεις κατεβαίνοντας στο λιμάνι για να πας καλεσμένη σε γάμο! Τα παιδιά ήταν όλη μέρα ξυπόλητα μιας και το ιστιοπλοϊκό έλαμπε από καθαριότητα και μόνο στη βόλτα μας στην Αίγινα φόρεσαν τα πεδιλάκια τους. Και μην ξεχνάς ότι παρόλο που είσαι σε ιστιοπλοϊκό, φυσικά υπάρχουν ντουλάπες και αποθηκευτικοί χώροι αλλά όχι στο μέγεθος του σπιτιού σου!

 





6ον. Εκτός από τις άπειρες ώρες που θα θέλεις απλά να αγναντεύεις μόνος σου και σιωπηλός το άπειρο γαλάζιο ή αγκαλιά με το έτερον ήμισυ τη δύση και την ανατολή του ηλίου ή ακόμα και όλοι μαζί οικογενειακώς ,θα πρέπει να πάρετε μαζί σας παιχνίδια, επιτραπέζια, mp3 για να απολαμβάνει ο καθένας τις μουσικές του επιλογές και φυσικά τα αγαπημένα μας βιβλία ώστε να αποφύγετε την πιθανή γκρίνια των παιδιών, μιας και το ιστιοπλοϊκό σίγουρα δεν έχει την ταχύτητα του jet ski! Εμείς επιλέξαμε να διασκεδάσουμε αυτές τις ώρες με επιτραπέζια όλοι μαζί και διαβάζοντας βιβλία αλλά και να μυήσουμε τα παιδιά στα μυστικά της ιστιοπλοΐας μιας και έδειξαν (κυρίως ο μεγάλος μας γιος)  έντονο ενδιαφέρον! Τα βράδια μετά από μια βόλτα στο νησί ,τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί από ένα ποτό στη πλώρη του σκάφους με την παρέα σου,το φεγγάρι και τα αστέρια!

 




7ον. Σίγουρα ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για όλους αλλά κυρίως στις διακοπές μας.... εκτός και αν έχεις αποφασίσει να ζήσεις την εμπειρία σαν τρελός έφηβος ξενυχτώντας στα μπαράκια του νησιού και στην πρύμη του σκάφους μέχρι το ξημέρωμα  ...Διαφορετικά, αν είσαι από αυτούς που ξυπνάνε με το παραμικρό και θέλεις να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με ενέργεια, θα σε συμβούλευα να έχεις μαζί σου ωτοασπίδες ώστε να απολαύσεις τον ύπνο σου και να έχεις ανοιχτό τον κλιματισμό σε περίπτωση ζεστής βραδιάς με άπνοια!

 




8ον. Η εταιρεία που θα επιλέξεις αλλά και ο Skiper σου θα πρέπει να είναι ενήμεροι για:

- Πιθανές αλλεργίες, τραυματισμούς ή θέματα υγείας σας.

- Πόσο εξοικειωμένοι είστε με τη θάλασσα και την κολύμβηση.

- Αν επιθυμείτε κάποιον επιπλέον εξοπλισμό πχ εμείς επιλέξαμε να έχουμε μαζί sup ώστε να απολαύσουμε το παιχνίδι στη θάλασσα ακόμα περισσότερο!

- Το ιστιοπλοϊκό μην ξεχνάς πως δεν είναι φορτηγό, οπότε ενημερώστε την εταιρεία αν επιθυμείτε να μεταφέρετε κάτι επιπλέον από τα απαραίτητα πχ ποδήλατα κλπ. Όπως επίσης αν έχετε μαζί σας κατοικίδιο, ώστε να μην βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως αλλά και σε δύσκολη θέση πριν καν αρχίσει το ταξίδι. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους! Και σίγουρα η Prima Yachting θα γίνουν φίλοι σας από το πρώτο κιόλας λεπτό!

 




9ον. Οργανώστε το ταξίδι σας μαζί με τον Skiper σας. Τους προορισμούς σας, τις στάσεις σας για βουτιές, τα λιμάνια για να δέσετε αλλά και πιθανές παραλίες που θέλετε να επισκεφθείτε! Καλό είναι να υπάρχει ο προγραμματισμός αλλά επειδή ο καιρός και η διάθεση πάντα μπορούν να αλλάξουν “ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” και ο δικός μας καπετάνιος με την εμπειρία του, το ήθος, το κέφι του και τον επαγγελματισμό του μας έβγαλε ασπροπρόσωπους προσαρμόζοντας το πρόγραμμά μας σε κάθε στιγμή και αλλαγή ώστε να μας κάνει να περάσουμε μοναδικά!

 





10ον. Δέξου συμβουλές και εμπειρίες άλλων ανθρώπων αλλά και της εταιρείας που θα επιλέξεις ώστε η εμπειρία σου με το ιστιοπλοϊκό να είναι από τις ομορφότερες της ζωής σου! Φέτος κυρίως, θεωρώ ότι η επιλογή των διακοπών με σκάφος έχει ένα συν παραπάνω από άλλες χρονιές! Έχεις την επιλογή της απομόνωσης, της ξεκούρασης και της θάλασσας χωρίς να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους αν δεν το επιθυμείς! Μην ξεχνάς όμως ότι το ιστιοπλοϊκό δεν είναι 5* ξενοδοχείο....αλλά οι μοναδικές στιγμές του να βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα, να βουτάς από το ιστιοπλοϊκό και η δύση του ηλίου κατά μεσοίς στο πέλαγος δεν τα βρίσκεις σε κανένα 5* ξενοδοχείο!  

 

Οι φωτογραφίες μας μας υπενθυμίζουν και μας μεταφέρουν την μαγεία των στιγμών που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες για μια ζωή! 

 

Αν θα το ξανά έκανα; Φυσικά με 1000!!!

Αν θα άλλαζα κάτι από αυτή την εμπειρία;  θα επέλεγα λιγότερες ώρες στην κουζίνα ώστε να απολαύσω την κάθε στιγμή με τα παιδιά μας , το χαμόγελό τους και την λάμψη ευτυχίας στα μάτια τους!

 




Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τις μοναδικές στιγμές Ιούλιε, Εύη και Ένιαν από  τη σελίδα  Elvstrom Sails Greece 

Ευχαριστούμε Βασίλη Κοντάκη.... τον καλύτερο Skiper ever από Prima Yachting

 

Γράφει η Μαρία Χαντζίκου

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Χαντζίκου είναι σύζυγος, μητέρα, διακοσμήτρια (ΤΕΙ Αθήνας). Οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη την κάνει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να χαμογελάει.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!