ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;


Η οικογένεια αποτελεί, διαχρονικά, τον πιο σημαντικό θεσμό της κοινωνίας. Είναι εκείνη που εξασφαλίζει την αναπαραγωγή αλλά και την ηθική και υλική ανατροφή των νέων ανθρώπων. Οι άνθρωποι συνδέονται μέσα σε αυτή με μία σχέση συναισθηματικής, υλικής και οικονομικής αλληλεξάρτησης, χωρίς όμως να εκβιάζεται ο άνθρωπος αλλά μαθαίνοντας να προσφέρει από αγάπη και αίσθηση ευθύνης.



Η οικογένεια αποτελεί κυρίως, από δεσμούς βιολογικής συγγένειας; παραδοσιακά, αποτελείται από ένα ανδρόγυνο και τα βιολογικά του παιδιά. Αποτελεί για το παιδί την πρώτη οργανωμένο ομάδα στην οποία θα βρεθεί και είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ορθά θα αναπτυχθεί η ψυχοσύνθεση του νέου ανθρώπου.

Όμως, η οικογένεια πλέον δεν είναι εκείνη που εγκλωβίζεται στην αυστηρή βιολογική συγγένεια. Αφορά και αγγίζει οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων η οποία ζει και φροντίζει τα μέλη της με αγάπη, αμοιβαιότητα και αλληλοπροσφορά. Μπορούμε να πούμε πως ακόμα και εμείς που μένουμε με μία γάτα, αποτελούμε μία οικογένεια.


Προσθήκη λεζάντας

Ακόμα και η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει; οικογένεια μπορεί να είναι και ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, μία οικογένεια με ένα γονιό, μία ομόφυλη οικογένεια, παιδιά που ζουν με τον παππού και τη γιαγιά για διάφορους λόγους. Η αγάπη ξεπερνά τις αυστηρές νοοτροπίες που ήθελαν την οικογένεια να υφίσταται μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο; εξελίσσεται, διαμορφώνεται ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες και περιλαμβάνει διάφορους ανθρώπους.

Μπορούμε να πούμε πως η οικογένεια είναι εκείνη που σα βασικό της συστατικό έχει την αγάπη. Η αγάπη συνδέει τους ανθρώπους αρμονικά, δημιουργεί ειρηνικό κλίμα συμβίωσης και προσφέρει συναισθηματική βεβαιότητα.



Επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν πως διαφορετικά μοτίβα οικογένειας από αυτή που έχουμε συνηθίσει παραδοσιακά, μπορούν να μεγαλώσουν το ίδιο ολοκληρωμένα ένα παιδί. Σε αυτά το μοτίβα συμπεριλαμβάνονται ομόφυλες οικογένειες και μονογονεϊκές, καθώς έχει διαπιστωθεί πως αυτό που ουσιαστικά αποζητά ένα παιδί είναι η αγάπη και η κάλυψη των βασικών συναισθηματικών και υλικών του αναγκών.

Οικογένεια σημαίνει σεβασμός, αγάπη, υποστήριξη και σεβασμός  όλων των προσώπων. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και δύο συγκάτοικοι χωρίς συγγενική σχέση μπορούν να θεωρηθούν οικογένεια, διότι ουσιαστικά βιώνουν τη νόημά της στην πράξη:  την αξία της συμπλήρωσης των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη από τη διαδικτυακή σελίδα "Οι σκέψεις της Μαρίας

________________________________________________________________________________________________

Είμαι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στη διαδικτυακή αρθρογραφία. Η συγγραφή είναι η ζωή μου και χαίρομαι να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με άλλους.