ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ


Μας τριγυρίζει θλίψη και ανασφάλεια σκεπτόμενοι το φετινό καλοκαίρι που λόγω συνθηκών είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχουμε ζήσει. Όμως το μυαλό και η καρδιά δε σκλαβώνονται, κινούνται ελεύθερα σε ότι χαράζει η επιθυμία και το όνειρο! Για αυτό και εγώ αρνούμαι να μην ονειρεύομαι, να μην επιθυμώ. Μένω αισιόδοξη, προχωρώ μπροστά με ότι έχω και γράφω για το καλοκαίρι στην Ελλάδα με πολύ χρώμα! 

Προσωπικό Αρχείο : Φολέγανδρος


ΠΑΝΤΟΥ. 

ΜΑΓΙΩ. 



Αυτές είναι οι δύο λέξεις που απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα. Μονολεκτικά και κυριολεκτικά. Που να πάμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα; Παντού! Τι να φορέσουμε; Μαγιώ! 



Ζω στο εξωτερικό εδώ και κάποια χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα πια ότι δεν υπάρχει - πουθενά μα πουθενά - καλοκαίρι σαν αυτό της Ελλάδας μας. Δεν υπάρχει πουθενά αυτός ο ήχος της θάλασσας σε συνδυασμό με αυτόν που κάνει το τζιτζίκι, το καπάκι της μπύρας που ανοίγει, το τσούγκρισμα του ποτηριού, το «κρατς» από το ζουμερό καρπούζι. Ταυτόχρονα η μυρωδιά της αλμύρας, του αντιηλιακού, της τηγανιτής πατάτας, του ούζου, του ψαριού και της φρεσκοκομμένης χωριάτικης σαλάτας. Δεν υπάρχει πουθενά το απέραντο γαλάζιο, ο καταγάλανος ουρανός, η χρυσή αμμουδιά, το λευκό βότσαλο. Δεν υπάρχει πουθενά αυτή η ποικιλία σε όλα! Βουνό ή θάλασσα ή μήπως και τα δύο; Άμμος ή βότσαλο, ψάρι ή κρέας ή μήπως γεμιστά; 


Προσωπικό Αρχείο: Ζαχλωρίτικα




Βουνό; Μετέωρα, Πήλιο, Περτούλι, Ζαγοροχώρια, Λουτρά Πόζαρ. Υπέροχοι δροσεροί προορισμοί για το καλοκαίρι . 

Θάλασσα; Που να πρωτοπώ αλήθεια; Με οικογένεια; 

* Πελοπόννησο! Καλαμάτα, Μεθώνη, Κορώνη, Μάνη, Ολυμπία, Ερμιόνη με παραλίες όπως η Φοινικούντα, η Βοϊδοκοιλιά , η Χρυσή ακτή, η παραλία του Μπάρλα, το Στόμιο. Στη Νεάπολη και περνάμε απέναντι με το καραβάκι στην Ελαφόνησο! 

* Κρήτη! Σε όλη την Κρήτη! 

* Εύβοια! Με τις υπέροχες παραλίες της. 

* Πήλιο με τα κρυστάλλινα νερά! 

* Χαλκιδική! 

* Θάσος! 

* Πάργα! 

Με φίλους ή οικογενειακώς; Όλα τα νησιά μας με προσωπική αδυναμία τα Κουφονήσια, την Αντίπαρο και τη Σίφνο! Στη Σύρο, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Τήλο, στην Κω, στην Αλόννησο, στα Κύθηρα! 

Προσωπικό Αρχείο: Χανιά


Συνδυασμός Βουνό με Θάλασσα; Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη με πρώτο στη λίστα το Πήλιο. Όμως είναι μία άλλη περιοχή που για μένα είναι πολύ, πολύ αγαπημένη. Ένα μικρό χωριό στην Αχαΐα, τα Ζαχλωρίτικα. Είναι το χωριό εκείνο που μου έχει κλέψει την καρδιά χρόνια τώρα. Είναι τα ξένοιαστα παιδικά μου καλοκαίρια. Δεν είναι παραθαλάσσιο αλλά έχει αυτό το κάτι που σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Επιπλέον σου προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας και ασφάλειας. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής που η «παλιά εθνική οδός» δεν περνάει μέσα από το χωριό, πράγμα που σημαίνει ατελείωτο ασφαλές παιχνίδι. Έχει κρυστάλλινες πηγές και πολύ φιλόξενους κατοίκους. Η παραλία του Ελαιώνα αλλά και του Διακοπτού απέχει μόλις 10 λεπτά από το χωριό. Στις παιδικές μου μνήμες το μεταφορικό μας μέσο ήταν το ποδήλατο μας. Από το ονομαστό Διακοπτό που είναι ουσιαστικά το διπλανό χωριό μπορούμε να πάρουμε το φημισμένο τρενάκι τον «οδοντωτό» και να ανεβούμε μέχρι τα Καλάβρυτα αφού πρώτα κάνουμε στάση για φαγητό στη Ζαχλωρού. 



Τι να μην φορέσουμε; 

Όχι στο τακούνι. Δεν είναι βολικό να περπατάμε στο πλακόστρωτο με τακούνι στιλέτο. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε και τις γνωστές σαγιονάρες μόνο και μόνο γιατί γλιστρούν υπερβολικά. Ας τις περιορίσουμε μόνο για τη θάλασσα. Όχι επίσης και στο έντονο άρωμα. Τα βαριά αρώματα το καλοκαίρι προκαλούν δυσφορία. Όχι στο έντονο μακιγιάζ. Το καλοκαίρι έχει ανέμελη διάθεση, ας ακολουθήσει το σώμα και η ψυχή μας αυτή την ανεμελιά. 



Τι να φορέσουμε; Δεν είμαι fashion expert οπότε και θα περιοριστώ σε αυτά που κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ απαραίτητα. Πρώτα απ’ όλα το χαμόγελό μας! Είμαστε διακοπές! Τι άλλο θέλουμε για να είμαστε χαρούμενοι; Αντιηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου και φυσικά ΜΑΓΙΩ! Ακόμα και μέσα από τα ανάλαφρα ρούχα γιατί ποτέ δε ξέρεις… Πίσω από μια στροφή μπορεί να εμφανιστεί ένα ονειρικό λιμανάκι που θα σου φωνάξει να ρίξεις μια βουτιά. Πετσέτα θαλάσσης... ας την έχουμε πάντα μαζί μας για ώρα ανάγκης. 😊 



Με ταξιδέψατε! Πήρα μυρωδιά Ελλάδας και ανυπομονώ για τις διακοπές μου! 



Φύγαμε! 



Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot
________________________________________________________________________________________________


Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!