ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΑΙΔΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΑΓΚΥΡΑ)



"Το πολύχρωμο παιδί” είναι μια ιστορία - παραμύθι που έγραψε ο Νίκος Μιχαλόπουλος και εικονογράφησε ο Μιχάλης Λουκιανός από τις εκδόσεις Άγκυρα όπου εκδόθηκε το 2019.





Κάποτε γεννήθηκε ένα μωρό με κίτρινα χέρια, πόδια καφέ σαν σοκολάτα ,κορμάκι κόκκινο και πρόσωπο λευκό σαν κρίνο. Ένα μωρό διαφορετικό από όλα τα άλλα μωρά του κόσμου ....ή μήπως ίδιο με όλα τα μωρά του κόσμου; Το πολύχρωμο παιδί μεγάλωνε κρυμμένο από όλους γιατί οι γονείς του φοβόταν την διαφορετικότητά του!Το προστάτευαν και το αγαπούσαν αλλά το παιδί ήθελε να ζήσει και να γνωρίσει τα πάντα ...όλα αυτά που οι γονείς του του είχαν μάθει ...για τον πόλεμο και την ειρήνη ...! Το παιδί ,μεγάλος άντρας πλέον, έφυγε και γνώρισε κάθε λαό του κόσμου, κάθε χρώμα από το οποίο αποτελούνταν και ο ίδιος κρύβοντας όμως τον πραγματικό πολύχρωμο εαυτό του. Ήταν όμως δυστυχισμένος ....ώσπου μια μέρα αποκάλυψε το πολύχρωμο παιδί, αποκάλυψε την διαφορετικότητά του τολμώντας και γνωρίζοντας ότι οι μονόχρωμοι μπορεί να τον πληγώσουν!

“Δεν φοβάσαι;” τον ρώτησαν οι μονόχρωμοι.

“Όχι, γιατί με προστατεύει η αλήθεια μου” απάντησε το πολύχρωμα παιδί.

Ίσως κάποτε τα πολύχρωμα παιδιά του κόσμου καταφέρουν να κάνουν και τους άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μονόχρωμος ή πολύχρωμος δεν έχει σημασία ....απλώς ΑΝΘΡΩΠΟΣ!



Μια ιστορία σε απλή και κατανοητή γλώσσα με πολλά βαθιά και τόσο επίκαιρα νοήματα που μας συγκλόνισε κάνοντας τα παιδιά μου να μείνουν για κάποια λεπτά άφωνα και προβληματισμένα και σίγουρα να κατανοήσουν τα μηνύματα του υπέροχου αυτού βιβλίου που δεν είναι άλλα από τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα , την αξία της ειρήνης και της φιλίας ,καθώς και για την ανάγκη να μάθουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας!



Δείτε περισσότερες βιβλιοπροτάσεις από την ομάδα του Familives εδώ!


Γράφει η Μαρία Χαντζίκου

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Χαντζίκου είναι σύζυγος, μητέρα, διακοσμήτρια (ΤΕΙ Αθήνας). Οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη την κάνει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να χαμογελάει.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!