ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:ΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα παιδικό βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα "Οι καλημέρες ενός Ιππότη" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Οι Καλημέρες ενός Ιππότη είναι μία ιστορία για ένα μικρό αγόρι, τον Αρθούρο. Ο Αρθρούρος δυσκολεύεται στη καθημερινότητα του να διαχειριστεί το άγχος της επικοινωνίας του με ανθρώπους που δεν είναι του κοντινού περιβάλλοντος. Έτσι καταφέρνει να φτιάξει ένα δικό του φανταστικό κόσμο με ιππότες και δράκους για να μπορέσει μέσα από αυτό να αντιμετωπίσει τις φοβίες του. Η Ιωάννα Μπαμπέτα πολύ εύστοχα προσωποποιεί τον "άγνωστο" με δράκο. Ο Αρθούρος έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ένα φοβιστικό «δράκο» που δεν είναι άλλος από την γειτόνισσα έτσι όπως εμφανίζεται στα μάτια του μικρού παιδιού. Σαν μικρός ιππότης και με την καθοδήγηση της μαμάς του, καταφέρνει να ξεπεράσει τη φοβία του για το δράκο και ο τελευταίος να αποκτήσει ανθρώπινη μορφή. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς και μία πολύ ωραία άσκηση που θα βοηθήσει το παιδί να έρθει σε επαφή με τους φόβους του, να τους επεξεργαστεί και να σταματήσει να τους μεγαλοποιεί.

 


Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου σε καθηλώνει με τα υπέροχα χρώματα και τη γλυκιά φυσιογνωμία των ηρώων.  Εκφραστικές φυσιογνωμίες που αποδίδουν τη συναισθηματική κατάσταση με τρόπο που κατανοείται από τα παιδιά. Είναι άλλωστε ιδιαίτερος ο τρόπος που αποδίδει η εικονογράφος τους ήρωες και γι αυτήν την ιδιαιτερότητα της την έχουμε αγαπήσει!


Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!