ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:Η ΓΚΡΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΠΑΤΑΚΗ).



Διαβάζουμε το βιβλίο της Ζόι Τακερ με εικονογράφηση της Ζόι Περσικό σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη,  "Η Γκρέτα και οι γίγαντες" από τις εκδόσεις Πατάκη.



Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στη δράση της Σουηδής έφηβης που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης, της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Γραμμένο και σχεδιασμένο για τους μικρούς αναγνώστες, εξηγεί με απλό τρόπο την κατάσταση του πλανήτη μας (το δάσος) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που έχουν επιφέρει οι «Γίγαντες», δίνοντας το στίγμα για την ώθηση της οικολογικής ευσυνειδησίας και ευαισθητοποίησης από αυτή την τρυφερή ηλικία.

Μέσα από εικόνες και απλό κείμενο, ξετυλίγεται η σκέψη και η δράση της πρωταγωνίστριας, χωρίς περιττή ανάπτυξη της ιστορίας, ό,τι πρέπει δηλαδή για να διαβαστεί αρκετές φορές χωρίς να κουράσει, ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά, έστω κι αν βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η λεπτομερής εικονογράφηση, βοηθάει στην παρατήρηση των σκηνών, ενώ κάθε φορά τα παιδιά θα παρατηρούν και κάτι νέο. 






Το καλό τέλος της ιστορίας, όπου οι Γίγαντες επιτέλους ακούνε την κραυγή διαμαρτυρίας των μικρών και των ζώων και σταματούν να καταστρέφουν τα δάση, αποφασίζετε εσείς αν θα το κρατήσετε ή θα συνεχίσετε την ανάγνωση –στα μεγαλύτερα ίσως παιδιά- με τις επεξηγήσεις της πραγματικότητας που δίνονται εξίσου με λιτό τρόπο, μετά το τέλος του παραμυθιού.






 

H κατάσταση που βιώνουμε σαν πλανήτης αυτήν την εποχή, χάρη στον COVID-19, έρχεται να διδάξει πως η φύση είναι σύμμαχος της Γκρέτα και αφού εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τη γη μας και δεν παύουμε τη ασύστολη χρήση ορυκτών καυσίμων, υποχρεωνόμαστε με τον πιο βίαιο τρόπο να το κάνουμε. Ας δώσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά μας, εξηγώντας τους πως ό,τι γίνεται, γίνεται με κάποιον σκοπό. Μένουμε σπίτι, ηρεμούμε, σταματάμε να εργαζόμαστε συνεχώς, δεν χρησιμοποιούμε μεταφορικά μέσα όσο μπορούμε, αποκτάμε νέες συνήθειες, ασχολούμαστε με κηπουρική, μαγειρική, κατασκευές, μοιραζόμαστε, δενόμαστε σαν οικογένεια, ακριβώς όπως έκαναν οι Γίγαντες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, και οργανωνόμαστε για ένα καλύτερο αύριο όταν τελειώσει όλο αυτό. Μήπως τελικά, έχουμε υπάρξει κι εμείς στην καθημερινότητά μας, αχόρταγοι «γίγαντες», έστω και μικροί; 






Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Γκρέτα ζει σ' ένα πανέμορφο δάσος το οποίο απειλείται από Γίγαντες. Όταν οι Γίγαντες ήρθαν πρώτη φορά στο δάσος, έκοψαν τα δέντρα για να φτιάξουν σπίτια. Έπειτα έκοψαν κι άλλα δέντρα για να φτιάξουν μεγαλύτερα σπίτια. Τα σπίτια έγιναν χωριά και τα χωριά μεγάλωσαν και έγιναν πόλεις, κι έτσι σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα δάση. Ευτυχώς η Γκρέτα έχει μια ιδέα…
Ένα εμψυχωτικό εικονογραφημένο βιβλίο που μιλάει για τον αγώνα της υποψήφιας για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ένα βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά. Με την αγορά αυτού του βιβλίου, προσφέρετε το 1% της τιμής του στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στηρίζοντας το έργο της οργάνωσης.



Γράφει η Ανναστέλλα Λαζάρου από το Decofairy

 ________________________________________________________________________________________________

Η Ανναστέλλα Λαζάρου είναι interior designer, blogger, σύζυγος, μαμά 2 κοριτσιών που της κλέβουν τα μυαλά και τα ανταλλάσσουν με έμπνευση, δημιουργός των πρώτων ελληνικών χειροποίητων παιδικών σκηνών και λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!