ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)



Πόσο τυχεροί είναι οι μικροί αναγνώστες που έχουν τη δυνατότητα μέσα από τα βιβλία να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν και να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν φοβίες και άγχη.



Το νέο παιδικό βιβλίο του βραβευμένου Jon Agee, "Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου"  από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ήρθε για να διώξει φόβους και προκαταλήψεις που έχουν οι μικροί (αλλά και οι μεγάλοι) φίλοι αναγνώστες. 



Ένας τοίχος χωρίζει τις δύο πλευρές του βιβλίου. Ο ένας θεωρείται ασφαλής, ο άλλος όχι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν όλα διαψεύδονται; Μήπως οι φόβοι του μικρού ιππότη για ότι βρίσκεται πίσω από τον τοίχο δεν είναι αληθινοί αλλά ο κίνδυνος υπάρχει δίπλα του και δεν το βλέπει;

Η προκατάληψη για πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή η ψευδή εικόνα που έχουμε για τους άλλους, μας δημιουργούν πλασματικούς φόβους. Είναι λάθος να σηκώνουμε τείχη για να είμαστε ασφαλής. Αλλά να ρίχνουμε μια καλύτερη ματιά σε ότι βλέπουμε και έτσι θα αποφεύγουμε τους πραγματικούς κινδύνους.



Η ευχάριστη εικονογράφηση που έχει γίνει από τον συγγραφέα θυμίζει καρτούν. Τη μετάφραση έχει επιμεληθεί η Ηλιάνα Αγγέλη.

Ιδέες μου για να αξιοποιήσετε περισσότερο το βιβλίο:


  • Συζητήστε με το παιδί για τους φόβους του
  • Υπάρχουν πράγματι κίνδυνοι; και πως πρέπει να προσέχει
  • Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δυο σελίδες με δέντρα χωρίς τοίχο και υπάρχει αρκετός χώρος για να κάνετε την εξής δραστηριότητα: 
    • Ζητήστε από το παιδί στη μια σελίδα να ζωγραφίσει κάτι που φοβάται πχ φοβάται ότι κάτι κρύβεται κάτω από το κρεβάτι όταν κοιμάται. 
    • Στην άλλη σελίδα ζωγραφίστε μαζί κάτι που είναι αστείο ή τον προσέχει και βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι όταν κοιμάται.

Γράφει η Καίτη Μιχαλοπούλου από το Οι παραμυθένιες

_________________________________________________________________________________________________

Η Καίτη Μιχαλοπούλου είναι σύζυγος, blogger, εργαζόμενη νοσηλεύτρια, μαμά δύο δίδυμων κοριτσιών, για χάρη των οποίων ξεκίνησε να γράφει τα δικά της παραμύθια κι η αγάπη της αυτή για το γράψιμο έδωσε το όνομα στο προσωπικό της blog "Οι παραμυθένιες"! Αγαπά όσα την κάνουν να νιώθει παιδί!



Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!